TØFF TID: Lionel Messi og Barcelona tapte for Real Madrid og Cristiano Ronaldo forrige helg. Og Messi har tapt en del store kamper det siste året. Foto:Juan Medina,Reuters

Forfatteren av Messis biografi til VG: - Det kan bli «mayhem» i Barcelona

Først tapte Lionel Messi (27) «Årets spiller»-duellen med
Cristiano Ronaldo (29). Så cupfinalen mot Real Madrid. Så seriefinalen mot Atlético Madrid. Så VM-finalen mot Tyskland.

 • Trond Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

Første halvdel av 2014 endte ikke med mye jubel for den vesle argentinske fotballtrollmannen.

Og når han skulle komme i gang igjen etter alle nederlagene, og skaffe seg en drømmestart på den nye sesongen, så endte det med et nytt smertefullt nederlag i det første «Clásico»-møtet med Real Madrid og Cristiano Ronaldo forrige helg.

Én mann vet bedre enn de fleste hva som går gjennom hodet på Lionel Messi akkurat nå.

KLAR TALE: Spanske Guillem Balague har skrevet bok om Lionel Messi. Nå frykter han at Barcelona-stjernen kan gå mot en ny frustrerende sesong. Foto:Roger Neumann,VG

Den spanske journalisten Guillem Balague ga ut en autorisert biografi om Messi i fjor vinter. Den er publisert på 15 språk, i disse dager kommer den på norsk, gjennom fotballmagasinet Josimar. Balague har jobbet som Spania-ekspert for engelske Sky Sports siden 1997, han følges av 835.000 mennesker på Twitter - og for å understreke at dette er mann som er tett på de største: Han har også skrevet bok om Pep Guardiola, og det neste prosjektet er allerede i gang; en viss Cristiano Ronaldo vil gjerne at Balague skal fortelle hans historie også.

Fredag var spanjolen i Norge for å promotere boken, og på spørsmål om hvordan det har vært for vinneren Messi å gå på alle disse smellene i 2014 kommer svaret kjapt: – Veldig tøft.

– Spillere på dette nivået «dør litt» hver gang de taper, sier Balague.

Han mener at hverken Barcelona eller det argentinske landslaget har spilt fotball som får frem det beste av Lionel Messi i den siste tiden. Og han er bekymret for det som skjer i Barcelona akkurat nå, en klubb som har slitt etter at mesterhjernen Pep Guardiola ga seg sommeren 2012.

Ifølge Balague åpnet den nye treneren Luis Enrique med å love Lionel Messi at de skulle tilbake til en spillestil som passer ham, tilbake til en fotball som skulle sørge for at Messi kunne prestere der han er best; i nærheten av motstanderens mål.

Men i sesongens første store serietest, mot Real Madrid, ble Barcelona fullstendig overkjørt i den siste timen. Og Messi? Han endte opp helt usynlig i lange perioder. De gangene han hadde ballen var han i ufarlige områder.

– Se på Xavi og Iniesta, de endte opp nesten nede ved forsvarsfireren. Hvordan kunne Luis Enrique unngå å se det? Ja, Barcelona hadde vunnet syv av de åtte første. Men dette var den store kampen. Og hvem valgte Enrique å bruke? Han har uttalt at Xavi ikke skulle spille så mye, men kastet ham inn i den største kampen. Iniesta har ikke vært i god form, mens Rakitic var ute av laget. Mathieu fikk først et par timer før kampen vite at han skulle spille back, Piqué er ikke i form.

TØFT MOT DE BESTE: Luis Enrique og Barcelona har åpnet serien veldig bra, men i de to store kampene, mot Paris Saint-Germain og Real Madrid, har laget fått bank. Her under forrige helgs kamp på Santiago Bernabeú i Madrid. Foto:Paul White,Ap

– Jeg tror at Luis Enrique mistet mye troverdighet i garderoben etter Madrid-kampen. Og spillere er alltid ute etter å se etter svakheter hos treneren. Hvis de føler at Luis Enrique ikke lærer…da kan det bli hva som helst. Det kan bli «mayhem» (kaos), sier Balague, som også har UEFAs B-lisens som trener.

– Du snakker om store problemer?

– Ja... Barcelona kommer til å score masse mål og slå «de vanlige» lagene. Men Enrique mangler et fotballkonsept. Det føles som om han blander pærer og epler. Enrique vil at de skal presse høyt, han har trent dem bra, men de vet ikke hva de skal gjøre når de får ballen. Det har jeg ikke sett i Barcelona siden….ja, selv under (Frank) Rijkaard visste de det.

– De vet ikke hvordan de skal skape overtall, de vet ikke hvordan de skal åpne opp et forsvar, de bare venter på et briljant øyeblikk fra Messi eller Neymar. Det finnes ingen plan, mener «Messi-forfatteren».

– De har dessuten et aldrende lag, har problemer på dødballer og kan ikke handle før 2016. Hva tenker du om det?

– Det er mye som er galt. Barcelona hadde seks spillere rundt 30 år mot Real Madrid. De har en snittalder på 29 år, høyest i ligaen. I «the Clásico» brukte Enrique syv spillere fra Champions League-finalen i 2011, åtte av dem var med i Clásico’en i fjor.

Guillem Balague er likevel klar på at Lionel Messi kommer til å bli i Barcelona, helt til han, på et eller annet tidspunkt, returnerer til Newell’s Old Boys hjemme i Rosario.

– Han kunne gått til Inter da han var 18, Real Madrid har vært i kontakt med ham omtrent hvert år, PSG det samme, Arsenal fikk ham nesten da han var 15. Men det er åpenbart, og nesten mer åpenbart når det går imot, at han trenger å være i et trygt miljø. Man kan se at Cristiano har suksess nesten uansett hvor han er, men for Leo må man få laget til å spille på en bestemt måte. Og hvis ikke Luis Enrique går tilbake til det han lovet, så vil han fortsatt være frustrert.

– Men han forlater ikke klubben?

– Nei, og de som vil ha ham vil uansett måtte betale 500 millioner euro (over fire milliarder kroner), og i disse Financial Fair Play-tider vil ikke det være mulig.

Balagues bok inneholder ikke Messis nedturer i 2014. Det er en detaljrik historie om veien fra Rosario til Barcelona, om den vanskelige tiden i begynnelsen i den spanske klubben, om alle triumfene, ned- og oppturer på landslaget, støtten fra familien og om privatpersonen Lionel Messi.

SMÅ GIGANTER: Det er ikke mange angrepsspillere som kan briljere mer enn Lionel Messi og Neymar. Sammen med Luis Suarez utgjør de kanskje verdens mest spennende angrepstrio. Foto:Javier Soriano,Afp

Men i England har det kommet en ny «paperback»-versjon, der en 2014-del er lagt til. Kapittelet starter med Luis Enriques første møte med Lionel Messi, og det Balague altså beskriver som et løfte om en endret spillestil.

– Jeg er usikker på om Enrique har kunnskap og overbevisning til å være konsekvent nok. Men hvis denne mannen, sier Balague, og peker på boken: – Hvis denne mannen skal vinne kampene for deg, da må ting foregå på den siste tredjedelen av banen. Hvis ikke det skjer, vil han tappes for enda mer energi, vi vil se en frustrert Messi og vi vil se en Messi som ikke presterer på sitt aller beste.

– Hvis det skjer blir 2014/15 en ny sesong der man vil spørre seg om Barcelona ønsker at Lionel Messi skal være midtpunktet. For hvis de vil det; da er de nødt til å endre måten de spiller på. Messi er ingen kontringsspiller. Han er ikke trent for den type løp. Han sier selv at da ville han holdt i 40 minutter, ikke engang i en hel omgang.

Guillem Balague har ingen problemer med å prate på inn- og utpust om boken sin, men et spørsmål gjør at han trenger en liten tenkepause:

- Som spillertype er Messi veldig avhengig av sin ekstreme hurtighet. Kan du fremdeles se ham som en av de beste i verden etter at han har rundet 30 år?

– Vel, han vil forandre seg. Han er 27 nå. Han vil ikke ha den samme farten, men han vil fremdeles ha blikket sitt. Han vil ha en mer tilbaketrukken rolle, og i en slik 10’er-rolle kan jeg fremdeles se ham som en av de beste i verden. Ja, det kan jeg definitivt.

– Hvorfor er han ikke kaptein i Barcelona?

– Det er andre og eldre spillere som snakker høyere, men det er ingen i den garderoben som er i tvil om hvem som er lederen.

– Hvordan er Messi privat? Er han morsom?

– Hvis han er i en forsamling med 50 mennesker, og det er én han ikke kjenner, så kan det være nok til at han blir reservert. Men dersom han er sammen med folk han kjenner, er han avslappet. Han er ikke den typen som forteller vitser, men han kommer med små, kjappe replikker som definitivt er morsomme. Som da jeg spurte ham: «Har du lest boken?» Først orket han liksom ikke å svare, jeg gjentok spørsmålet og han sa kort: «Jada, men det var jo ikke nødvendig. Jeg kan denne historien.»

PS! Barcelona møter Luis Enriques gamle klubb Celta Vigo på hjemmebane i kveld. Med én scoring vil Lionel Messi tangere Telmo Zarras Primera División-rekord. Zarra scoret 251 mål for Athletic Bilbao på 1940- og 50-tallet.

Les også

 1. Sjekk de Messi-milepælene!

  (Barcelona - Eibar 3-0) Lionel Messi sikret seg tre personlige rekorder med nettkjenning mot Eibar lørdag kveld.
 2. To mål unna å bli mestscorende i La Liga: Reals fans kan bli nødt til å hylle Messi

  Lionel Messi er to scoringer unna å bli mestscorende i La Liga. Scorer han to før pause mot Real Madrid…
 3. Suárez i ny bok: – Er jeg rasist? Nei, absolutt ikke

  Luis Suárez (27) tar sterk avstand fra rasiststempelet han fikk etter å ha kalt Patrice Evra (33) for «negro» i 2011.
 4. Pappa Ødegaard på Barca-besøk

  HAUGESUND (VG) (Haugesund – Strømsgodset 3-2) Pappa Hans Erik Ødegaard (40) var denne uken i Barcelona for å bli bedre…
 5. Ronaldo tangerte La Liga-rekord

  (Real Madrid - Athletic Bilbao 5-0) Cristiano Ronaldo scoret i sin 14. strake seriekamp på Santiago Bernabéu.

Mer om

 1. Spansk fotball

Flere artikler

 1. Sportsbloggen: Er Messi mektigere enn noen gang?

 2. Sjekk de Messi-milepælene!

 3. Rasende Ronaldo: – Jeg er den idrettsutøveren det søkes mest på

 4. Real-spiller traff på alt i El Clásico

 5. Finaleblogg fra Olympiastadion: Det var ikke Messis finale. Men det var Messis triumf.

Fra andre aviser

 1. Barcelona har kniven på strupen før El Clasico

  Aftenposten
 2. Suárez, Messi eller Ronaldo? Torsdag kveld kåres Europas beste

  Aftenposten
 3. Barcelona «ble spist» og Real Madrid var «best i alt»

  Aftenposten
 4. Suárez, Messi eller Ronaldo? Torsdag kveld kåres Europas beste

  Fædrelandsvennen
 5. Barcelona «ble spist» og Real Madrid var «best i alt»

  Bergens Tidende
 6. Gigantoppgjøret spilles uten noen av disse for første gang på 11 år. Fansen frykter konsekvensene.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no