MØTES IGJEN: Odds trener Dag-Eilev Fagermo (t.h.) og Moldes trener Tor Ole Skullerud før eliteseriekampen mellom Molde og Odd på Aker Stadion. Tirsdag møtes de igjen. Foto:Svein Ove Ekornesvåg,NTB scanpix

«Handshake for peace» innføres for trenerne også: Nå MÅ Fagermo og Skullerud hilse på hverandre før kampen også...

... og Fagermo synes det er noe tull

Fra første serierunde i Toppserien, Obos-ligaen og Tippeligaen innføres det i år «Handshake for peace» også for trenerne. Odds Dag-Eilev Fagermo synes mildt sagt dette «er noe tull».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Du kan ikke fredsforhandle FØR en fotballkamp, sier Fagermo til VG. Han vet at han sikkert erter på seg noen igjen ved å ha denne holdningen, men Odd-treneren er redd det blir for mye vennskap og for lite konkurranse ut av fotballen til slutt. Han mener det er feil.

- Ingen er uenig i fred. Men å dra det inn i fotballen, det mener jeg er feil. Vi har nok å ta tak i innen fotballen, om vi ikke i tillegg skal jobbe med å skape fred i verden. Det skal være litt elsk-hat i fotballen, det er det som er unikt. Venner kan du være før og etter kamp, men når det er kamp da skal det være litt «krig», det er viktig, mener Fagermo - som mener dette er det han kaller «farlig for supporterkulturen».

Patriotisme

- Fotball er galskap og kjærlighet. Men ikke kjærlighet til motstanderen, sier Fagermo - som mener det er viktig at galskapen dyrkes.

- Det handler om patriotisme. Og den bør starte når du kommer til stadion. Da er det litt untakstilstand, mener Odd-treneren.

Fagermo skal opp mot mannen han kranglet mest med i hele fjor, Moldes Tor Ole Skullerud, i første serierunde. Og dermed må de to hilse på hverandre etter myntkastet, midt på banen, sammen med dommerne, kapteinene og eventuelle maskotter.

-Jeg ønsker alltid motstanderens trener «god kamp», så det er ikke noe problem, selv om jeg synes hele greia er feil og noe tull. Åtte av 10 som sier «lykke til» mener det ikke heller, hevder Fagermo.

Var skeptisk

I brevet sendt til alle klubbene og alle dommere, står det:

«Trenerne skal involveres i håndhilsningen i forbindelse med myntkast/målvalg. De to trenerne går ut etter spillerne som starter kampen og stopper på egen side av midtstreken ved sidelinjen. Når dommeren kaller til seg kapteinene for myntkast/målvalg, går trenerne fram, overværer myntkastet og ønsker deretter dommerne og kapteinene lykke til med kampen ved å håndhilse på alle. For illustrasjoner, se vedlegg. Endringen gjelder for Tippeligaen, OBOS-Ligaen og Toppserien.»

VAR SKEPTISK: Dommer Svein-Erik Edvartsen og mange av dommerne var skeptiske til Handshake For Peace. Ikke nå lenger. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

- Da Handshake for Peace ble innført var nok de fleste av dommerne - meg selv inkludert - litt småskeptiske. Spesielt til hvordan dette ville funke etter kampene, men det viste seg raskt at dette bidro til «avblåse krigen» istedenfor økt dommerkritikk, sier FIFA-dommer Svein-Erik Edvartsen som nå også har Handshake for Peace som ett av sine ansvarsområder i sin nye stilling som prosjektleder i generalsekretariatet i Norges Fotballforbund.

Prøvd det ut

- At NFF`s ledelse nå har bestemt at trenerne også skal være en del av Handshake før kampene synes jeg bare er positivt. Både spillere, trenere og dommere er rollemodeller for yngre i fotballfamilien, og da må det vises respekt for hverandres roller. Da er det minste alle bør gjøre å ønske hverandre lykke til før kampen og takke hverandre for kampen etter kampen, sier Edvartsen.

Han har selv prøvd det ut, internasjonalt.

- Da jeg dømte kvartfinalen i UEFA Youth League i Manchester fikk jeg muligheten til å prøve dette med trenerne for første gang. Det funket helt fint, og jeg vet UEFA vurderer å innføre dette i Europa League og Champions League neste sesong, sier Edvartsen.

Rett vei

- TV er alltid tett på under myntkastet, og det vil bli en fantastisk synlighet i god fair play ånd dersom dette gjennomføres slik det er tenkt, sier Edvartsen.

Styreleder i Norsk Fotballdommerforening, Ken Henry Johnsen, sier følgende:

- Vi er alltid positive til nyvinninger, og vi ønsker dette hjertelig velkommen. Vi ser at dette kan utvikle Handshake og Fair Play videre på en god måte.

Fra første serierunde blir det altså mer håndhilsing i norsk fotball, både før og etter kamp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder