Kommentar

VGs fotballkommentator om Høgmos store problem: Hvor ble alle stopperkjempene av?

Av Knut Espen Svegaarden (kommentar)

EN INN, EN UT: Haitam Aleesami (til venstre) kom med i landslagstroppen mens Thomas Rogne fortsatt må vente. Her er duoen futenfor IFK Göteborgs treningsfelt for en drøy uke siden. Foto:Stine Løvmo Lie,VG

ULLEVAAL STADION (VG) Det verste er ikke at utvalget er skralt for Per-Mathias Høgmo i dag. Det er langt verre at det ikke finnes stoppertyper på de aldersbestemte landslagene heller.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Norsk fotball har vært gjennom store endringer de siste 10-12 årene. Utdannelsen har gått fra løkka til bingen, fra organisering til finspill. Mye av dette er bra. Det har skapt en hel rekke, norske fotballspillere som delvis kan måle seg med gode utlendinger når det gjelder ballbehandling.

Ferdighetsmessig har Norge tatt noen steg de siste årene.

Les også:Aleesami om landslagsplassen: – Jeg synes det er fortjent

Typene som forsvant

Men noe forsvant på veien fra Drillo del 1 og 1990-tallet til Per-Mathias Høgmo. Og Høgmo kan utvikle det offensive spillet alt han vil: Det hjelper lite hvis Norge ikke finner defensive typer som balanserer laget bedre, som står imot når trykket kommer, som rydder unna, ja som rett og slett er forsvarsspillere - først og fremst.

SAVNET: Typer som Erland Johnsen er savnet på landslaget. Han vek ikke i en eneste duell. Her fra 1988. Foto:Olav Olsen,NTB scanpix

Norge hadde Einar Aas, Jan Birkelund, Terje Kojedal, Tore Kordahl og Åge Hareide på 1970- og 80-tallet. Så kom Rune Bratseth, Erland Johnsen, etter hvert Henning Berg og Ronny Johnsen. Norge var en «stoppernasjon», og jeg husker jeg var stolt av at Brede Hangeland forlenget denne tradisjonen.

Så sa det omtrent stopp da Hangeland forsvant og «hæppe-generasjonen» tok tak i norsk fotball. Tilfeldig? Kanskje. Men jeg tror ikke det.

Ingen på gang

Det skremmende er at når du spør folk i fotballforbundets system om det finnes stoppertalenter på de alderstbestemte landslagene, så får jeg hoderysting eller himling med øynene til svar. Det er ikke populært å være midtstopper lenger. Han som vinner ball og klinker den på rad 38 er byttet ut med han som til nød kan spille defensiv midtbane. Aller helst skal han være «10 - han også. Helst ta et par finter ekstra på treningen for å imponere - noen.

Jeg mener noe av det høres hjemme på sirkus - selv om det er fint å se på. Iblant savner jeg Erland Johnsen-typen. Han som la igjen teknikken i garderoben, før han feide både ball og motstander ut av banen med ET spark. Ikke noe kjærling. I tillegg løp Johnsen ganske fort. Det savner jeg også hos dagens midtstoppere.

Alle lag trenger balanse. Og Norge må - igjen - få det til å bli gjevt å spille stopper. Derfor er et stopper-prosjekt mer velkomment i norsk fotball enn noen gang. Vi må få barna til å spille stopper igjen, opphøye rollen til noe viktig. Og det gjøres ved at trenerne prater om det, til tenåringene som vil bli gode til å spille fotball.

Hovland sjef?

A-landslagets forsvarsspill har, med et par unntak, tatt seg opp det siste året. Men det føles likevel ikke trygt. Jeg får ikke den gode følelsen, som jeg hadde da Drillo var på sitt beste og England gikk av Wembley før VM 1994 uten å skape en eneste sjanse mot det norske landslaget.

Høgmo har stor tro på at Even Hovland skal fylle rollen etter Hangeland. Han har vært god i høst, og var meget solid i den siste landskampen. Skadene ser ut til å være under kontroll, han har fart og har vist lederegenskaper den siste tiden i tysk fotball.

Ved siden av Hovland ville jeg brukt Thomas Rogne. En annen, tidligere, skadeforfulgt stopper, som flere har kåret til den beste spilleren i Allsvenskan denne sesongen. Høgmo mener han ligger i vannskorpen for landslaget nå, jeg mener han burde vært inne.

I stedet har han - av stoppere - tatt ut en Håvard Nordtveit - igjen - som har spilt kun 169 minutter med fotball siden 28. mars. Og Stefan Strandberg, som spiller defensiv midtbane i sin klubb, Krasnodar.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Selnæs spennende

Strandberg er en av fem nye spillere som er nye siden Norge spilte 0-0 hjemme mot Aserbajdsjan 12. juni. Venstreback i IFK Göteborg, Haitam Aleesami, er inne. Det er fortjent. Det samme er RBKs Ole Kristian Selnæs, også det helt fortjent. I tillegg kommer to spillere som har vært inne tidligere, Jo Inge Berget og Jone Samuelsen.

Norge og Høgmo står uten seier så langt i 2015. Får ikke Høgmo orden på balansen i laget, samt finner et stopperpar som fungerer optimalt, så kan Norge fint fortsatt stå uten seier etter kampene mot Bulgaria (borte, 3. september) og Kroatia (hjemme, 6. september).

Les også

 1. Aleesami om landslagsplassen: – Jeg synes at det er fortjent

  ULLEVAAL/OSLO (VG) Haitam Aleesami (24) har storspilt i Allsvenskan denne sesongen.
 2. Salzburg og AZ Alkmaar ønsker å kjøpe Diomande

  NADDERUD (VG) Østerrikske Red Bull Salzburg og nederlandske AZ Alkmaar er to av klubbene som er aller mest hissige…
 3. Dæhli regner med å være kampklar i løpet av august

  Freiburg har startet med full pott i 2. Bundesliga – uten skadede Mats Møller Dæhli (20).
 4. VGs fotballkommentator mener: VM-drømmen er fortsatt like fjern

  VM i Russland virket som en fjern drøm før trekningen i St Petersburg.
 5. Gavepakke til Norge: Kroatia får poengtrekk i EM-kvalifiseringen

  UEFA har i dag avgjort at Kroatia trekkes ett poeng. Det sender Norge nærmere EM.
 6. Eggen refser Høgmo for ubalansert laguttak

  TRONDHEIM (VG) Nils Arne Eggen (73) er ikke imponert over Per-Mathias Høgmos laguttak til 0-0-kampen mot Aserbajdsjan.
 7. Landslagsspissen skryter av sin nye manager: King: – Har oppnådd mye i ung alder

  ALNABRU (VG) Han forlot Blackburn på grunn av manageren. Nå gleder Joshua King (23) seg veldig til å spille for…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Derfor får Nordtveit neppe «West Ham-rollen» mot Tyskland

 2. VGs landslagskommentator mener: Høgmo gjør rett i å sette Ødegaard ned på U-21-landslaget inntil videre

 3. VGs landslagskommentator mener: Det må bli «kult» å spille stopper

 4. Sjekk Norges ungdomsrevolusjon før skjebnekampen

 5. Skadet Høgli tatt med til EM-kvalifisering før helsesjekk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder