LIKE: Dette er gårsdagens prøvetrekning. I dag ble de samme lagene trukket mot hverandre. Skjermdump: SkySports (INNFELT: CMore-ekspert Petter Veland Foto: Canal+)
LIKE: Dette er gårsdagens prøvetrekning. I dag ble de samme lagene trukket mot hverandre. Skjermdump: SkySports (INNFELT: CMore-ekspert Petter Veland Foto: Canal+)

CMore-ekspert: - Tror ikke på to like trekninger

Norsk Regnesentral anslår sannsynligheten for to like trekninger til å være under 1 %

FOTBALL

(VG Nett) Champions League-trekning viste samme utfall som prøvetrekningen dagen før. Petter Veland tror ikke det er tilfeldig, men tar forbehold om at det ikke stemmer.

Publisert: Oppdatert: 21.12.12 08:26

Dette bildet, lagt ut på Twitter onsdag, skaper nå grobunn for konspirasjonsteorier mot UEFA. Bildet viser nemlig at prøvetrekning endte med helt likt utfall som den ordentlige trekningen trekning av åttedelsfinalekampene i Champions League.

- Slike ting kan jo skje, folk vinner i Lotto av og til, og der er sjansene mye mindre enn de er for at dette skal skje, sier Anders Løland ved Norsk Regnesentral til VG Nett.

Han anslår sannsynligheten for at trekningen skulle bli identisk to dager på rad, til under én prosent.

- I utgangspunktet høres jo dette veldig usannsynlig ut, men så finnes det jo en del begrensninger under trekningen, poengterer Løland.

Begrensningene tallknuseren snakker om, er blant annet det at en gruppevinner ikke kan møte en gruppevinner, at lag fra samme pulje i gruppespillet ikke kan møtes og at lag fra samme nasjon ikke kan bli trukket mot hverandre.

Lister opp to scenarioer

CMores ekspert på spansk fotball, Petter Veland, mener det er så liten sannsynlighet for at samme trekning skjer to ganger at han ikke har tro på at dette var tilfeldigheter.

- Det er nesten større sjanse til å vinne i Lotto enn at det skal skje, og sjansen for at de er identiske er så liten at det tror jeg ikke på, sier Veland til VG Nett.

Han tar forbehold om at det ikke stemmer, men dersom det viser seg at prøvetrekningen i går er helt lik som trekningen i dag, så lister Veland opp to scenarioer.

- UEFA kan ha gjennomført trekningen i går, og på forhånd bestemt at gårsdagens trekning også skulle gjelde i dag. Det kan ha blitt gjort for å unngå feil, og det kan jeg godta, sier han, og fortsetter:

- Men dersom det ikke er slik, og noen kan dokumentere at trekningene er like, så kan det hende UEFA har rigget det hele. Det er umoralsk og uetisk og bør få konsekvenser, sier Veland.

- Ville blitt oppdaget

Rune Bratseth tror imidlertid det hele er et sammentreff.

- Sannsynligheten for det er svært liten, men jeg får meg ikke til å tenke det verste. Trekningen er så oversiktlig satt opp og det er så mange involverte at det skal utrolig mye til at juks ikke blir gjennomskuet. Det er selvfølgelig en spesiell situasjon, men jeg tror ikke det er styrt, sier han.

- Men det gir jo grobunn for konspirasjonsteorier?

Selvsagt, men hvis noen har ønske om å jukse, ville i hvert fall ikke jeg gjennomført noen prøvetrekning som ga nøyaktig samme utfall. Da ville det vært stor sjanse for at det ble oppdaget, sier han, og avslutter:

- Jeg synes vi bare skal glemme det. Jeg orker i hvert fall ikke bruke noe mer tid på det, sier han.

Også Løland ved Norsk Regnesentral tror det er tilfeldighetene som råder hos UEFA i dag.

- Jeg tror ikke de har jukset, og jeg stoler i utgangspunktet på UEFA. Dersom de skulle jukset, ville det vært rart at de avholdt en prøvetrekning i forkant, smiler han.

Hva tror du? Si din mening i avstemningen øverst til høyre!

Her kan du lese mer om