PISS: Asgeir Arnór Stefässon leder byggearbeidet for et nytt hotell i Reykjavik. Han måtte kaste ut en haug av islendinger som ville bruke arbeidsplassen hans som et toalett under kampen mot England i går. I tillegg var ikke alle arbeiderne hans i toppform i dag. Foto: Mattis Sandblad VG

Islendinger stilte på jobb etter tidenes EM-fest: – Sov i bilen utenfor byggeplassen

REYKJAVIK (VG) Islendingene festet knallhardt gjennom natten, men mange stilte på jobb grytidlig dagen derpå. Byggmester Asgeir Arnór Stefässon måtte håndtere tissetrengte islendinger og slitne arbeidere etter bragden mot England.

I Reykjavik våknet man opp til nydelig sol og en følelse av at akkurat i dag er det de som er «Fotballøya» i Atlanterhavet.

Du fikk det med deg? Mirakuløse Island slo ut England av EM

Ord som «fleksitid» og «avspasering» virker ikke så aktuelle for islendinger i seiersrus. De hadde vært gjennom en hard og minnerik natt.

Pisset på arbeidsplassen

– Vi islendinger har god arbeidsmoral. To av arbeiderne mine sov i bilen utenfor byggeplassen, de hadde festet hele natten, de var jo fulle og slitne da vi begynte å jobbe i dag. Men det er helt greit, sier Ásgeir Arnór Stefässon, han er prosjektleder for et nytt hotell som skal stå klart om 10 måneder.

Les også: Scheie og Langli uenige om Island-kommentator

Egentlig liker han ikke fotball. Men han måtte løpe bort fra byggeplassen da han hørte at Island hadde scoret. 80 meter unna ligger den store haugen, Arnarhóli, hvor tusenvis av islendinger fulgte kampen i går kveld.

Les også: England våknet opp til slakt

– Det var helt utrolig! Nå som Island gjør det bra følger jeg med på fotball.

– Folk var helt gale i går kveld, jeg måtte kaste vekk minst 30 stykker fra byggeplassen.

– Kaste vekk folk?

– Ja, folk skulle inn her for å pisse. Neste gang må jeg låse porten, melder byggmesteren med et smil.

Fyrverkeri

Rett ved byggeplassen ligger Arnarhóli. Hovedveien ble sperret av mandag kveld for å rigge til storskjermen. Den står her fortsatt og vil nok bli stående til neste fest søndag – når Island møter Frankrike. På en liten lastebil sitter tre jenter. De har hatt ansvaret for å rydde opp etter gårsdagen.

SLITNE: - Vi har plukket opp mange ølkorker fra festen her i går, sier disse jentene som jobber for kommunen. I går var hele haugen bak dem var full av islendinger som samlet seg for å følge landskampen. Fra høyre sitter Sonja Guttesen (30), Arna Jónasdottir (25) og Andrea Einarsi (25). Foto: Mattis Sandblad VG

– Vi er ganske dårlige i dag. Heldigvis var det ikke så ille å rydde, vi har funnet mange ølkorker, sier trioen, som tar seg en god kaffepause i solen.

– Festen i natt var ellevill. Vi hadde fyrverkeri og drakk øl i gatene og på pubene, sier Andrea Einarsi, som var i seng klokken tre. Vekkerklokken ringte tre timer senere.

– Søndag blir det en like stor fest, selv om vi taper kampen, sier jentene, som etter hvert skulle male gjerder i en barnehage.

Tidenes omsetning

Apropos barnehage. I solskinnet treffer vi to damer på trilletur med nesten et helt fotballag fordelt i to vogner.

– Dette er den neste islandske fotballgenerasjonen, smiler dagmamma Elfa Stefánsd.

DAGEN DERPÅ: Dagmammaene Lilja Huld (t.v.) og Elfa Stefansd festet til klokken 02.00 i natt. 08.30 måtte de på jobb for å passe åtte små barn. Foto: MATTIS SANDBLAD, VG Foto: Mattis Sandblad VG

De forteller at de holdt det gående til klokken 02.00 i natt, men klokken 08.30 var de på jobb.

– Selv om vi er sliten må vi jo på jobb. Det må vi bare, melder Lilja Huld.

– Hvordan var natten?

– Helt utrolig! Da jeg gikk hjem sto folk i gatene og klappet - den viking-klappingen over hodet, gjenforteller hun.

Les også: Gudjohnsen junior tror Island kan vinne EM

Anna Steinarsdottir vasker bordene ved et utested på torget i Reykjavik. I dag tillater været uteservering.

INGEN FRIDAG I DAG: Anna Steinarsdottir (19) hadde fri under fotballkampen, men var på plass for å åpne utestedet hun jobber på i 11-tiden i morges. Foto: Mattis Sandblad VG

– Jeg hadde fri fra jobb og så kampen hjemme med familien. Men jeg hørte at vi kanskje hadde tidenes omsetning i går, vi viste kampen på TV nede i kjelleren og det ble drukket veldig mye øl.

– Jeg skal egentlig jobbe søndag kveld, men håper noen vil bytte vakt med meg sånn at jeg kan se kampen, sier 19-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder