EROBRERNE: Islands fotball-landslag er i ferd med å bli en fryktet motstander. Her feirer de etter 0-0 mot Kasakhstan, det poenget som trengtes for å gå til EM. Keeper Hannes Halldorson, Birkir Bjarnason med langt hår, Kari Arnason (med nummer 14) og Kolbeinn Sightorsson, som overtok kapteinsbindet da Aron Gunnarsson ble utvist.
EROBRERNE: Islands fotball-landslag er i ferd med å bli en fryktet motstander. Her feirer de etter 0-0 mot Kasakhstan, det poenget som trengtes for å gå til EM. Keeper Hannes Halldorson, Birkir Bjarnason med langt hår, Kari Arnason (med nummer 14) og Kolbeinn Sightorsson, som overtok kapteinsbindet da Aron Gunnarsson ble utvist. Foto: , EPA

VG på Laugardalsvöllur: Fotball blir ikke så mye finere enn dette

FOTBALL

REYKJAVIK (VG) (Island – Kasakhstan 0-0) 10.000 mennesker står i boblejakke og lue og hyller sine helter med tårer i øyekroken, og en 0-0-kamp kan ikke bli så mye finere enn denne.

Publisert: Oppdatert: 07.09.15 14:39

De hadde ropt og ropt «inn med boltann» hver gang det var frispark, innkast eller corner. De ble ikke hørt, ballen ville ikke inn, men det spilte ingen rolle denne vind- og regnsure søndagskvelden.

For Island er inne, inne blant de store. Sagaen om fotballfolket, mirakelet på gress, har endt opp i fotball-EM.

Les også: Nytt mareritt-tap

Det skrikes og skråles og hamres ustanselig med hvite og blå papirvifter, mens spillerne går rundt banen og feirer. Plutselig hysjes stadion ned; det er helt stille, spillerne samler seg i en sirkel, før de hopper i gang en ny jubelrunde, mens alle som er til stede synger med på Magnus Thor Sigmundssons nasjonalhymne «Island er land thitt», Island er ditt land. Vakkert er det.

Den hardeste kjernen vil ikke gi seg. En halvtime etter at det er over kommer Gylfi Sigurdsson og Kolbeinn Sigthorsson ut for å takke for hjelpen enda en gang.

Heldigvis er fotball mer enn Champions League, Premier League, store stjerner og enda større penger. Heldigvis er det plass til eventyr, og det passer jo bra at et av dette århundrets vakreste «fotballsagn» skrives nettopp på Island.

Og heldigvis er det plass til en bane som er åpen i begge ender, der det blåser fra alle kanter og folk kan følge kampen gratis utenfor gjerdet, 50 meter unna. Stadig vekk synger de to tribunene «mot hverandre», slik man husker det fra Champions League-kveldene på Lerkendal på 90-tallet.

Laugardalsvöllur hadde neppe oppfylt stadionkravene til Norges Fotballforbund, men er bra nok for et lag som feier til side Nederland, Tsjekkia og Tyrkia i samme EM-kvalifisering.

Tenk at en nasjon med 330.000 mennesker, halve Oslo eller tre fulle Camp Nou, kan samle sammen 11 mann som tilsynelatende slår hvem som helst.

Island leverte ingen stor kamp mot Kasakhstan, og Island er litt som Norge var tidligere, Sverige også da Island-sjef Lars Lagerbäck hadde ansvaret der; best når motstanderen har ballen mest. Best når man går i strupen på de store.

Les også: Norge rett til EM? Det tror de norske spillerne.

Mot Kasakhstan skulle Island styre, og det fungerte bare innimellom. Det var noen gode muligheter, Swansea-stjernen Gylfi Sigurdsson hadde de største før pause, Vikings Jon Dadi Bödvarsson var farlig frempå i 2. omgang. I sluttminuttene ble det nesten litt smånervøst da kapteinkjempen Aron Gunnarsson klønete taklet på seg gult kort nummer to.

(Saken fortsetter under bildet.)

Men kampen ble preget av vissheten om at ett poeng var nok. Island var aldri presset til å jage seiersmålet, og minst like opptatt av å holde orden bakover.

«Vi visste at mange lag har hatt trøbbel med å ta det siste steget. Nå kommer jeg ikke på så mange andre ord enn fantastisk,» oppsummerte den svenske landslagssjefen Lars Lagerbäck. Han ledet Sverige til tre EM- og to VM-sluttspill, men erkjente at det han nå opplever med Island er «noe helt spesielt».

«Mange kaller det et eventyr. På en måte er det det, på en annen måte er det ikke det. Først og fremst handler det om hardt arbeid,» sier han med hes stemme. Det er ikke fordi han har skreket. Lagerbäck er forkjølet. Lars Lagerbäck skriker ikke.

På spørsmål om han føler seg som en nasjonalhelt, rister han på hodet.

«Jeg er ingen helt. Martin Luther King og Nelson Mandela er helter.»

Sett denne? Norge-imponert Suker skjelt ut av egne supportere

Men den geniforklarte treneren kan knapt bli større på Island, han er som Guus Hiddink var i Sør-Korea under VM i 2002 og Otto Rehhagel i Hellas da det ble EM-gull i 2004. Han er vulkannasjonens frelser, og i Sverige kaller de ham «Lasse Lava». Det er jo morsomt nok, men ikke veldig treffende, for han gløder ikke akkurat. Han er traust, grå og sindig – og gikk derfor ganske dårlig sammen med Zlatan Ibrahimovic.

Men han passer ekstremt bra sammen med det islandske landslaget. Han har fått dem til å tro på at de er gode nok, og det var ikke så veldig langt unna at de hadde endt opp i Brasil-VM heller. Nå er Island den minste nasjonen som har kvalifisert seg for et EM- eller VM-sluttspill, og Lars Lagerbäck er større enn noen gang.

Da han kom for tre år og et halvt år siden var Island rangert på 131. plass på FIFA-rankingen. Nå er islendingene nummer 23.

6. september 2015 følte de seg på toppen av verden.

BØRSEN: Slik spilte Norge mot Kroatia

Her kan du lese mer om