TIDENES BESTE? De fleste mener at fotballverden ikke har sett en bedre angrepsrekke enn disse tre. Her jubler de i en kamp mot Atlético Madrid i forrige sesong. De dominerer minst like mye denne sesongen. Foto: REUTERS Foto: ,

Kommentar

Nå skal de skrive fotballhistorie

De komme neppe til å slå noen scoringsrekorder i kvartfinalen mot Atlético Madrid, men denne våren skal Barcelonas angrepstrio gjøre noe fotballverden aldri har sett før.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Atlético er kanskje den aller ekleste motstanderen. Det er laget alle hater å møte.

Real Madrid og Bayern München skal imidlertid cruise greit videre til semifinalen (vurderinger kamp for kamp nederst).

Det mest sannsynlige er selvsagt at Barcelona også havner der. For dette laget skal skrive fotballhistorie ved å bli det første som vinner Champions League som regjerende mestere. Og ikke nok med det; akkurat nå fremstår «Barça» så suverene at det også kan bli en trippeltriumf for andre år på rad: Ledelsen i ligaen er betryggende og Sevilla venter i cupfinalen på Vicente Calderón i Madrid 22. mai.

Barca-topp: Kunne ikke blitt tøffere

Men før det blir det altså en annen tur til denne banen, i kvartfinalen i Champions League. Da er grovarbeiderne til Diego Simeone motstandere, de som aldri gir seg, aldri gir fra seg rom og som vil gjøre alt i verden for å stoppe Messi, Suárez og Neymar. Atlético Madrid er som skapt for å lage bråk for de beste.

(Saken fortsetter under bildet.)

BLIR OMRINGET: Lionel Messi kommer ikke til å få mye tid alene mot Atlético Madrid. Her fra seriekampen i januar, fra venstre Antoine Griezmann, Augusto Fernandez og Yannick Carrasco. Foto: AFP

I historisk perspektiv er det ikke uvanlig at lag vinner den gjeveste europacupen flere år på rad. Det begynte med at Real Madrid like godt tok de fem første (1956-60), mens Ajax (71-73) og Bayern München (74-76) har tre på rad. Benfica (61-62), Inter (64-65), Liverpool (77-78), Nottingham Forest (79-80) og Milan (89-90) greide alle to strake.

Men nå er det altså 26 år siden forrige gang, og dette var i en annen tid, den gangen var Serievinnercupen for serievinnere (og regjerende mestere). Etter Champions Leagues inntreden i 1992/93, og da særlig etter utvidelsen rundt år 2000, er det så mange store lag med at det er mye, mye verre å gjenta triumfer.

Men Barcelona er alltid der oppe, og lekte seg forbi Manchester City, PSG og Bayern München på veien til finalen i fjor. De ti siste årene har ikke noe lag vært med i toppen så ofte: Fire seire, fire semifinaler, én kvartfinale og ett tap i 8-delsfinalen, da John Arne Riises bortemål ble avgjørende for Liverpool våren 2007.

(Saken fortsetter under bildet.)

STOPPET AV RIISE: De ti siste sesongene har Barcelona vunnet Champions League fire ganger, kommet til semifinalen fire ganger, blitt stoppet i kvartfinalen én gang og i 8-delsfinalen da John Arne Riise scoret Liverpools 2-1-mål på Camp Nou i 2007. Liverpool gikk videre på bortemål. I bakgrunnen Xabi Alonso. Foto: REUTERS Foto: ,

Etter trekningen 14. desember skrev jeg at det blir «tre spanske, to tyske, et engelsk, et portugisisk og et fransk lag i kvartfinalen i Champions League».

Det ble det også. Og det er på ingen måte fordi jeg er god til å tippe. Det er fordi den internasjonale toppfotballen er blitt så forutsigbar, selv om Bayern München og særlig Atlético Madrid slet mer enn forventet.

Det er ganske klare favoritter i kvartfinalene også. Og vi kan ende med fire gamle travere i semifinalen: Barcelona, Real Madrid, Bayern München og Paris Saint-Germain er alle i sin fjerde strake kvartfinale. Her er kampene, med prosentvurdering i parentes:

Wolfsburg – Real Madrid (20-80)

RYSTET REAL: Roma hadde enorme sjanser mot Real Madrid, men et spanske laget ordnet opp til slutt. Foto: AFP

Drømmetrekning for et ruskete Real Madrid. Dette skal det ikke være mulig å tape for laget som har vunnet turneringen ti ganger. Men et ørlite varsku; det spanske storlaget kan innimellom «miste det» defensivt, som mot Schalke i 8-delsfinalen i fjor og også mot Roma i årets 8-delsfinale. Seierssifrene ble komfortable, men Roma kunne og burde gjort det mer ubehagelig for Zidanes menn. Dersom Real greier å kneble Julian Draxler er mye gjort mot Wolfsburg.

Bayern München – Benfica (90-10)

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball.

Benfica slet seg videre mot Zenit, Bayern mirakelvendte i sluttminuttene mot Juventus. Og Bayern vil neppe gjøre samme feil som mot Porto i fjor, da portugiserne vant 3-1 på hjemmebane før Bayern ordnet opp på Allianz (6-1). Kvalitetsforskjellen her skal være enorm. Over to kamper er det minimale muligheter for at utfallet blir noe annet enn tysk semifinalist.

Barcelona – Atlético Madrid (70-30)

Atlético slipper nesten ikke inn mål og taper derfor nesten aldri med mange mål. Barcelona har vunnet med ett i de fem siste møtene, og fem av de 12 kampene de har møtt hverandre de tre siste sesongene har endt uavgjort. For to år siden vant Atlético over Barcelona i Champions League-kvartfinalen (2-1 sammenlagt). Men det var før Suárez, Neymar og Messi. Nå er Barcelona enda mer suverene, derfor er laget klar favoritt, selv om dette ikke er motorveien til semifinalen.

Paris Saint-Germain – Manchester City (65-35)

PSG imponerte tidvis stort mot Chelsea. Dette er iferd med å bli et ganske komplett lag der Thiago Silva er helt fantastisk i forsvaret, Thiago Motta er hjernen på midten, Blaise Matuidi løper alle i senk, Angel Di María er like god som da Real Madrid vant for to år siden og 34 år gammel ser faktisk Zlatan Ibrahimovic bedre ut enn noen gang. Nå kan PSG gå til semifinalen for første gang siden 1995. I veien står et uforutsigbart Manchester City. Det blir ikke enkelt, men det skal gå.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder