Fotballpresidenten: Lagerbäck med vesentlig mindre grunnlønn enn Høgmo

Lagerbäck om lønnen: – Ser du internasjonalt, tjener jeg ekstremt dårlig

ULLEVAAL STADION (VG) Lars Lagerbäck (68) har i perioder tjent et tosifret antall milioner kroner som landslagstrener. Ifølge svensken kan ikke Norge-lønnen sammenlignes.

 • Mikal Aaserud
 • Joachim Baardsen
 • Morten Stokstad

Artikkelen er over tre år gammel

– Ser du på en normal person i Norge eller Sverige så tjener jeg bra. Ser du på hva man tjener i internasjonal fotball så tjener jeg ekstremt dårlig, basert på en del av tilbudene jeg har fått tidligere, sier Lagerbäck om hvordan han kompenseres av Norges Fotballforbund i sin nye avtale.

Les også: Lagerbäck liker ikke snakk om underholdende fotball

Høgmo tjente nesten fire mill.

Han har skrevet under på en treårsavtale. Den binder ham til Norges landslag frem til EM-kvalifiseringen er over i 2019. Både toppfotballsjef Nils Johan Semb og NFF-president Terje Svendsen understreket at økonomi var en vesentlig faktor da de skulle ansette ny landslagstrener.

– Per-Mathias Høgmo hadde rundt fire millioner kroner i lønn. Får Lagerbäck mer eller mindre?

– Grunnlønnen er vesentlig mindre enn Høgmos. Vi har oppfattet signalene vi har fått. Forbundstinget har også satt rammer, og vi er godt innenfor de, sier Svendsen til VG.

– Hvordan er avtalen bygget opp?

– Den er bygget opp med noen faste elementer, men den er mye mer bonusorientert. Så hvis Lagerbäck fører oss til suksess, vil han tjene ganske bra. Jeg er veldig fornøyd med forhandlingene vi har hatt med ham. Jeg syns det er en god avtale vi har fått til. Men lønningsnivået var faktisk ikke utgangspunktet for vår jobb, det var kravprofilen og spillestilen vi ønsket å ha, sier fotballpresidenten.

Per-Mathias Høgmo tjente i underkant av fire millioner kroner i året da han signerte kontrakten som ny landslagssjef tilbake i september 2013.

Basert på hva Lagerbäck angivelig har tjent før, består – slik han selv sier – NFF-kontrakten av «småpenger» målt opp mot hva andre forbund betaler.

Økte lønnen i Sverige

68-åringen har stort sett hatt engasjement som landslagstrener gjennom sin trenerkarriere.

Det tok ikke akkurat av økonomisk da han trente Sverige fra 2000-2009 og ledet de til fem strake sluttspill. I midten av denne perioden (2006) fortalte Göteborgsposten at Lagerbäck hadde forhandlet frem en ny og bedre månedslønn på 113.000 kroner. Det betyr i underkant av halvannen million i året.

Ifølge Dagens Industri rundet Lagerbäck av sin Sverige-karriere med en lønn på 1,7 millioner kroner i året.

I 2009 var det imidlertid stopp i Sverige. Lagerbäck mislyktes i å ta Zlatan & co. til VM 2010 og gikk av.

Fett Nigeria-eventyr

Da ble det et fett eventyr i Afrika i stedet. For før verdensmesterskapet ble han tilbudt jobb som landslagssjef i Nigeria. Kontrakten var av det korte slaget. Han jobbet for det nigerianske forbundet før – og etter VM-sluttspillet i 2010 (fra 1. mars til 31. juli).

Expressen kunne melde at svensken hadde sikret seg en «drømmekontrakt». Kun for det korte Nigeria-engasjementet skulle Lagerbäck – med maks uttelling den gangen – få 12,1 millioner svenske kroner inkludert bonuser. Det ble trolig aldri så mye. Nigeria gikk aldri videre til åttedelsfinale og tok bare ett poeng i gruppespillet. Ifølge Sydsvenskan skal grunnlønnen i kontrakten ha vært på 9,5 millioner svenske kroner.

Ifølge Aftonbladet tjente Lagerbäck 20 millioner kroner i 2010. Han skal ha fått ett års etterlønn fra det svenske fotballforbundet inn i 2010-året.

«Høgmo-lønn» på Island

I 2011 overtok Lagerbäck Island. Han gikk vesentlig ned i lønn sammenlignet med tiden i Nigeria. Han forlenget kontrakten med Island i 2013, selv om de ikke klarte å kvalifisere seg til VM 2014.

Guttene fra sagaøya slo imidlertid hardt tilbake i neste kvalifisering. De tok seg sensasjonelt til Frankrike-EM i 2016. Der gikk Lars Lagerbäck & co. til kvartfinale, hvor de måtte gi tapt for vertsnasjonen. Ifølge Finance Football, sitert av Aftonbladet, hadde Lagerbäck en årslønn på drøyt fire millioner svenske kroner.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Lagerbäck liker ikke snakk om underholdende fotball

 2. Lagerbäck går ned 20 prosent i lønn – permitteringer ble diskutert

 3. Her er Lagerbäck-merittene som fristet NFF-ledelsen

 4. Svensk presse om Lagerbäck-ansettelse: «Bomben»

 5. Norges nye sjef ble stemplet som «Sveriges kjedeligste»

Fra andre aviser

 1. Svenskenes reaksjon på Lagerbäck-nyheten: «Bomben»

  Bergens Tidende
 2. Lagerbäck om pengene han får: – Jeg tjener mye mer enn nordmenn flest

  Aftenposten
 3. Lagerbäck om pengene han får: – Jeg tjener mye mer enn nordmenn flest

  Fædrelandsvennen
 4. For åtte år siden kom Zlatan med sin spådom om Lagerbäck som norsk landslagssjef

  Bergens Tidende
 5. For åtte år siden kom Zlatan med sin spådom om Lagerbäck som norsk landslagssjef

  Aftenposten
 6. For åtte år siden kom Zlatan med sin spådom om Lagerbäck som norsk landslagssjef

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder