MANGE BAKLENGS: Vålerenga slapp inn to mål mot Mike Jensen (i midten), Jonas Svensson og resten av Rosenborg lørdag kveld. Også økonomisk går det tungt. Vålerenga-spillerne fikk ikke utbetalt lønn i mars. Her representert ved Aksel Falch (til venstre), Simon Larsen, Kjetil Wæhler, Jesper Arvidsson, Enar Jäager og Daniel Fredheim Holm. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Vålerenga sliter over alt – fem oppsigelser og ingen lønn

Vålerenga har hverken scoret mål eller tatt poeng på de tre første seriekampene. Hverken spillere, trenere eller andre ansatte har mottatt lønn for mars. Fem ansatte har sagt opp jobbene sine.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tidligere daglig leder Elin Horn er blant dem som har sagt at nok er nok i Vålerenga. Hun vil ikke kommentere hvorfor hun sa opp sist fredag. Men sier:

– Jeg kan bekrefte at jeg har sagt opp, men det har ingen ting å gjøre med den manglende lønnsutbetalingen. Slikt er ikke helt uvanlig i Vålerenga. Det har skjedd en del ganger gjennom mine 15 år i klubben, sier Horn som i hele tre perioder har vikariert som daglig leder for Oslo-klubben. Hun har den siste tiden jobbet med organisasjon og marked.

Lørdag: RBK sendte VIF til bunns

VÅLERENGA-VETERAN: Elin Horn har jobbet i Vålerenga i 15 år. Nå slutter hun. Her har Horn mottatt Annette Thomessens ærespris for «Vålerenga mot Rasisme» i 2002. Foto: Knut Falch NTB scanpix

Også markedssjef Frank Smith, partneransvarlig Frank Johansen og salgssjef Michal Boll har sagt opp. Sistnevnte etter bare to måneder i jobben.

– Aldri helt heldig

I tillegg har Vålerengas mangeårige materialforvalter Pål Engebretsen sagt opp. Det skal ikke ha noe med den økonomiske situasjonen å gjøre.

– Det er aldri helt heldig at så mange sier opp samtidig. Mange nye skal inn og vi får litt overgangsproblematikk her. Samtidig vil dette gi nye muligheter for nye folk, sier lederen for Vålerenga Fotball Elite, Thomas Baardseng.

– Hvorfor skjer dette nå?

– Primært har det sammenheng med at vi i en lang periode har vært i en tøff økonomisk situasjon. Vi har på noen år gått fra en omsetting på over 100 millioner kroner til 60–65 millioner i årets budsjett. Det har vært hardt arbeid i forhold til de kommersielle samarbeidspartnerne våre, sier Baardseng.

Les også: VIF-fansen som vil sende Rekdal ut av cupen

Han påstår at ingen av oppsigelsene kommer på grunn av problemene med å betale ut lønnen for mars.

– Det er sammenfall i hendelser, men det er ingen kobling, sier han.

– Bankteknisk spørsmål

Vålerenga klarte ikke å betale ut lønn for mars torsdag. Ifølge VIF-lederen kommer lønnsutbetalingen rett over helgen.

– Dette er et bankteknisk spørsmål. Lønnen ville ha blitt utbetalt lørdag om det hadde vært en vanlig virkedag, sier han.

Eriksen om Enga: Dårlig fotball og et grått lag å se på

I stedet brukte Vålerenga lørdagskvelden til å tape 2–0 for Rosenborg på Ullevaal. Den sportslige krisen nærmer seg etter den dårligste seriestarten siden nedrykkssesongen 1996.

– Er det økonomisk krise i Vålerenga nå?

– Nei, vi har det vanskelig. Men jeg vil ikke kalle det krise. Vi har vært fullt og helt klar over at 2016 ville bli et tøft økonomisk år. Det kommer ikke som noen overraskelse på oss, svarer Baardseng.

Vålerenga gikk på en økonomisk smell i 2013 og året etter bebudet daglig leder Stig-Ove Sandnes et budsjettkutt på hele 50 millioner kroner.

Sandnes er ikke lenger ansvarlig for den økonomiske driften av klubben. Han jobber halv tid med stadionprosjektet og bruker resten av tiden på den sportslige oppfølgingen av klubbens Tippeligalag. Morten Nydal er ny daglig leder.

Etter planen skal Vålerengas nye stadion stå klart på Valle 1. august neste år.

– Vi har et godt håp om at egen stadion vil gi oss bedre økonomi. Utgiftene blir i hvert fall ikke høyere enn å være leietager på Ullevaal. Potensialet for inntekter er høyere. Ikke minst på kampdag, sier Baardseng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder