NY NORDMANN I ENGLAND: Henrik Bjørdal kunne ta Brighton-manager Chris Hughton i hånden etter å ha skrevet under på en kontrakt frem til sommeren 2018 med den Premier League-jagende klubben. Brighton har også opsjon på ytterligere ett år med den tidligere Aalesund-spilleren. Foto: PRIVAT ,

Henrik Bjørdal: – Det er Premier League-standard på alt

Lykkelig sunnmøring skrev under for Brighton en uke før 19-årsdagen

En uke før han fyller 19 år oppfylte Henrik Bjørdal guttedrømmen: Han er blitt fotballproff i England.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette er en stor dag, sier en begeistret 18-åring til VG.

Les også: Bjørdal snurret rundt med Stabæk

Lidenskapelig opptatt av engelsk fotball

I dag ble det klart at stortalentet forlater Aalesund til fordel for hardsatsende Brighton. Klubben fra den engelske sørkysten kjemper om opprykk til Premier League. I øyeblikket er Brighton på fjerdeplass, fem poeng bak Middlesbrough på direkte opprykk.

AALESUND-TALENT: Henrik Bjørdal rakk å bli en nøkkelspiller for AaFK før han ble 19 år. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

For sunnmøringen, som allerede har rukket å spille over 50 A-kamper for Aalesund, var det en drøm som gikk i oppfyllelse da han kunne ta manager Chris Hughton i hånden. Bjørdal hadde bare kontrakt med AaFK frem til sommeren, og etter det VG erfarer har overgangssummen en ramme på i underkant av fem millioner kroner.

– Nå er jeg ganske lettet over at det har gått i orden. Helt siden jeg var liten har jeg vært lidenskapelig opptatt av engelsk fotball, sier Bjørdal, nesten i fyr og flamme over at det faktisk kan bli kamper mot favorittklubben Liverpool neste sesong.

– Men jeg stresser ikke med å komme meg inn på laget med en gang. Dette er et lengre prosjekt. Jeg skal bruke de første ukene på å trene meg opp med U21-laget. A-laget er med i opprykksracet og jeg er i pre-season. Jeg regner med at jeg kommer til å trene fast med A-laget i løpet av noen få uker.

Fått med deg denne? Se – Solbakken, Rösler og Håland spiller for Norge

Ett år yngre enn Riise var da han reiste ut

Han var bare ett år gammel da en annen sunnmøring, John Arne Riise, reiste til Monaco før han var 18 år gammel. Akkurat som Riise er Bjørdal hardtarbeidende og har store ambisjoner.

– Jeg er litt sånn som person at jeg liker å ta utfordringer. Jeg søker ikke alltid det trygge. Jeg kunne spilt fast i Tippeligaen, men jeg tror jeg kan utvikle meg bedre her. Samtidig skjønner jeg hvis noen reagerer med å mene at jeg drar ut for tidlig. Men jeg er tøff nok både mentalt og fotballfaglig til å ta den utfordringen, sier den fysisk robuste unggutten som fyller 19 år 4. februar.

Han er i hvert fall mektig imponert over fasilitetene han er blitt møtt med i klubben med det lekne navnet Brighton & Hove Albion.

– Det har vært helt fantastisk i grunn. Det er Premier League-standard på alt rundt klubben. Treningsanlegget er nesten for fint til å ha noe med fotball å gjøre, sier Henrik Bjørdal.

Les også: Hevder Louis van Gaal tilbød seg å gå av

– Jeg er stolt nå

Mike Kjølø og Morten Wivestad i agentselskapet Keypass forteller at Brighton har fulgt Bjørdal siden i fjor høst. De har også en annen norsk tenåring på plass i England i disse dager. Vålerengas Sander Berge, som fyller 18 år 18. februar, trener med West Ham, men hverken Kjølø eller Wivestad vil spekulere i om hvorvidt nok et talent får sjansen i engelsk fotball i løpet av dette overgangsvinduet.

Henrik Bjørdal er i hvert fall strålende fornøyd med det eventyret som venter ham de neste årene. Kontrakten varer i utgangspunktet frem til sommeren 2018, men klubben har opsjon på ytterligere ett år.

– Brighton har hentet meg for at jeg skal spille meg inn på førstelaget. Hele klubben har sett meg. Det er ikke bare en agent som har sett meg, treneren vet hva jeg står for, sier Bjørdal før han utbryter:

– Det er trangt å komme gjennom dette nåløyet til engelsk fotball. Jeg er stolt nå.

PS! Tidligere Aalesund-lagkamerat Fredrik Ulvestad og hans Burnley blir en av de hardeste utfordrerne i kampen om opprykk til Premier League denne sesongen. Burnley er ett poeng foran Brighton. Ulvestad har fått to innhopp i Championship den siste måneden.

Les også: Ulvestad klar for Burnley

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder