Flo etter Sogndal-nedrykket: - Har spilt som et middels førstedivisjonslag i høst

Avsluttet med seks poeng på de 17 siste kampene

Jonas Olsson overlater Eirik Bakke et 1. divisjonslagSOGNDAL (VG) (Sogndal-Stabæk 0-2) Sogndal slår følge med Sandens Ulf ned. Både trener og spillere føler laget har fått som fortjent etter en nitrist høstsesong.

Jørn-Arne Tomasgard
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- I høst har vi spilt som et middels førstedivisjonslag. Vi var ikke bedre enn det vi viste, og fortjente å rykke ned. Det er trist å erkjenne, vi hadde lyst å bli historiske med å holde Sogndal i Tippeligaen i fem år, erkjenner Sogndals Ulrik Flo overfor VG.

Heller ikke søndagens avgjørende hjemmekamp mot Stabæk klarte laget å vinne. Fire minutter før full tid i den avgjørende kampen søndag kveld kontret Stabæk, og Luc Kassi satte inn 0-1. Franck Boli økte til 0-2 på overtid.

Da var stillingen 2-2 i Haugesund, med tremålseier ville Sogndal klart kvalikplassen.

VG Live:Fyldig referat fra kampen

- Blytungt

Jonas Olsson avslutter sin Sogndal-karriere med nedrykk. I sin 90. kamp som Sogndal-trener opplevde han det forsmedelige å se laget gå ned.

- Det er blytungt og kjennes for jævlig. Jeg har aldri vært med å rykket ned tidligere som spiller eller trener. Det føles helt tomt, sier avtroppende trener Jonas Olsson.

Han overlater nå roret til Eirik Bakke, som dermed får i oppgave å lose klubben fra «saftbygda» tilbake til eliten. I sommer mistet laget bærebjelker som Azar Karadas (Brann) og Gustav Valsvik (Strømsgodset). Olsson ønsker ikke være med på at Sogndal solgte seg til nedrykk.

- Det hadde vært fristende for meg å si. Men jeg skal ikke skylde på noe. Jeg tar det hele og fulle ansvaret. Sogndal trenger penger fra spillersalg for å drifte klubben, jeg synes det er en fin måte å drive på, sier svensken.

Elendig form

Sogndals form i høst har vært elendig, laget har bare tatt seks poeng på 17 kamper. Til sammenligning tok Sogndal 18 poeng på det 13 første kampene i årets serie, og tok sommerferie komfortabelt plassert midt på tabellen.

I overgangsvinduet i sommer solgte de midtstopperne Azar Karadas og Gustav Valsvik. Etter det har formkurven stupt. Klubben solgte seg til nedrykk.

Utgangspunktet for kampen var at Sogndal måtte vinne for å ha en sjanse til å passere Brann på tippeligatabellen i siste serierunde. Med Brann-tap i Haugesund, ville Sogndal kapre kvalikplassen med seier. Med uavgjort i Haugesund, måtte Sogndal vinne med tre mål for å sende Brann ned.

Sokolowski vraket

Stabæk på sin side hadde vraket Tomasz Sokolowski etter hans kontroversielle uttalelser som sådde tvil om hvor vidt han ville hjelpe eks-klubben Brann dersom han fikk en scoringsmulighet mot Sogndal. Stabæk manglet også Magne Hoseth (skadet) og Anders Trondsen (karantene etter ni gule kort).

En viktig grunn til Sogndals magre poengfangst i høst, har vært problemer i den avgjørende siste tredelen av spillet.

Laget har bare scoret 14 mål på 17 kamper i høstsesongen.

- Dette handler om udyktighet i 30 serierunder. Vi har slitt med å score mål, det har vært hovedproblemet. Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har opplevd samme kampbilde som i dag, der vi presser og motstanderen scorer, sier Olsson.

Sjansesløseri

Til tross for at laget burde vinne med minst tre mål dersom det ble uavgjort i Haugesund, fikk de ikke ballen i mål før pause.

Nærmest var Mahatma Otoo og Christophe Psyché, begge på stusser etter dødball. Stabæk ventet helt til sekunder før dommer Edvartsen blåste til pause før de produserte en sjanse. Den var til gjengjeld stor. Franck Boli kom alene litt skrått mot Kenneth Udjus som reddet med en beinparade. Udjus fikk blomster før kampen som takk for innsatsen under låneoppholdet, noe som betyr at han er på vei bort fra Sogndal.

Størst jubel på Fosshaugane i første omgang ble det da speaker i 36. minutt opplyste at Haugesund hadde redusert til 1-2 mot Brann.

Annen omgang fortsatte i samme spor. Sogndal presset og hadde ballen mest, men faktisk var Stabæk vel så farlig de få gangene de prøvde seg. Både Boli og Fredrik Brustad var nære på å gi gjestene ledelsen.

Petter Strand var uhyre nære å gi hjemmelaget ledelsen åtte minutter før slutt da han skjøt fra godt holdt, han burde muligens gitt til Ulrik Flo som ville vært alene med keeper.

- Dette var et bevis på at vi ikke var gode nok. Vi avgjorde ikke kampen, det gjorde de. Da fortjente vi å rykke ned. Det er tungt å erkjenne, men slik er det, sier keeper Kenneth Udjus.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder