MMM: Martin Ødegaard, Mats Møller Dæhli og Martin Samuelsen tilhører den nye generasjonen til Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk

«MMM» for Norge? – Vanskelig å spå hvor mange det er plass til

LILLESTRØM (VG) Kan tekniske Mats Møller Dæhli (21), kreative Martin Ødegaard (17) og dribleren Martin
Samuelsen (19) – heretter kalt «MMM» – spille sammen for Norge i fremtiden?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er vanskelig å spå hvor mange det er plass til av den spillertypen. Når du drar opp de tre, så vet jeg om enda flere som kommer bak der – som Fotball-Norge ikke er klar over ennå. Vi hadde et 15-årslandslag i en stor turnering nå hvor det var litt samme typer som hevdet seg, i turnering med Brasil, Italia og England, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til VG.

Les også: Samuelsen fikk «drible-kjeft»

Han har fulgt Martin Samuelsen siden 15-årslandslaget, og han har blitt imponert av det West Ham-spilleren har gjort – spesielt det siste året.

Samuelsen er den eneste i MMM-trioen som er aktuell for onsdagens landskamp mot Island. Kommer han på banen, får han sin debut på høyeste nivå for Norge.

– Pendelen har snudd

Mats Møller Dæhli blir med U21-landslaget etter å ha fått sesongen ødelagt av en skade. Martin Ødegaard spiller om opprykk for Real Madrid Castilla, og har derfor meldt forfall.

– Det er mange sånne spillertyper som kommer opp nå. Og det handler selvfølgelig om fremveksten av kunstgressbaner og at fotball har blitt en helårsidrett. De ser på Messi på Youtube, og det er helt annen type generasjon som kommer, beskriver Semb.

– Men er de tøffe nok?

– Det gjenstår å se, og det er en viktig del av helheten. Mange som har disse ferdighetene er toveisspillere. For å komme seg inn på et lag, så har de skjønt at de må være en del av kollektivet. De tar på seg store arbeidsoppgaver hjemover, men i utgangspunktet skal vi dyrke det offensive.

– Pendelen har snudd veldig fra den gangen jeg holdt på, hvor vi hadde mange gode defensive spillere og Myggen var det eneste kreative esset. Den største utfordringen til norsk fotball nå er faktisk å få frem forsvarsspillere, sier Semb.

Men det er ikke bare enkelt å være dribler i Norge, eller i utlandet. Martin Samuelsen beskriver hvordan trenere ikke har tolerert at han har forsøkt seg med dribleraid opp gjennom årene.

Sett denne? Høgmo tror Ødegaard spiller førstelagsfotball neste sesong

Toppfotballsjef Semb advarer norske trenere mot å kjefte for mye på dribleglade spillere.

– Det er viktig å dyrke de spillertypene som har sånne ferdigheter. I mange miljøer blir det sånn at hvis du dribler og mislykkes, så blir det fort et krav om at du skal spille fra deg ballen. Men de som er gode driblere, og som lykkes av og til, de må stimuleres og oppfordres til det, sier Semb til VG.

– Så må det selvfølgelige settes i en setting slik at de spillerne lærer seg hvor, når og i hvilke situasjoner det er taktisk å drible, legger han til.

Semb mener spillere må motiveres til å bruke ferdigheten i de rette situasjonene.

– Hvis de får mye kritikk når de mislykkes, så mister de selvtillit og blir passive, sier Semb.

Les også: Dæhli mot fotballcomeback - blir med U21-landslaget

– Er det en vei å gå for trenere på dette området?

– Jeg tror det. Det er så sjelden du får opp den typen spillere, i hvert fall i norsk fotball. Vi er en liten nasjon med fem millioner mennesker. Vi bør alltid lete etter, og dyrke, den spisskompetansen. Det er ofte enerne som gjør forskjellen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder