KVELDENS HELT: Robert Brady nikket Irland til himmels og sørget for EM-avansement. Foto:Reuters

Matchvinnerhelten senket Italia og sendte Irland videre i EM

(Italia - Irland 0-1) Med sine 178 centimeter steg Robert Brady (24) til værs og stanget Irland både til himmels og åttedelsfinale i EM.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stadionuret viste 84 minutter da det eksploderte blant grønnkledde irer på tribunen i Lille. Da hadde Irland kjempet, kjempet og kjempet på i nesten to fulle omganger, de hadde sett Italia banke en ball i stolpen og selv hatt en gigasjanse bare minutter tidligere.

VG Live: Slik var kampen, minutt for minutt

På benken hadde Martin O' Neill og Robbie Keane nesten gitt like mye som de 11 ute på banen, og da ballen endelig satt i de italienske nettmaskene slapp hele den irske leiren en ellevill jubel løs.

En aldeles strøken ball fra innbytter Wesley Hoolahan nådde pannebrasken til Robert Brady i feltet, og hodestøtet hans sendte ballen i en vakker bue over Gianluigi Buffons erstatter i Italias mål, Salvatore Sirigu.

Siden Sverige på samme tid lå under i sin kamp mot Belgia, var Irland dermed videre. Det eneste som gjensto var å unngå italiensk scoring på slutten - og det gikk.

Da sluttsignalet gikk var Irland videre, Martin O'Neills menn stormet banen - nå venter Frankrike i åttedelsfinalen.

Kveldens høydepunkt: Islands herlige EM-bragd - nå møter de England

Byttet nesten hele laget

Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci og Alessandro Florenzi - det var de eneste tre spillerne landslagssjef Antonio Conte hadde bestemt seg for å beholde fra mannskapet som slo Sverige 1-0 i forrige kamp.

De øvrige åtte navnene i førsteelleveren var ferske - for første gang i et EM siden 2000 ble det italienske nasjonalsangen sunget uten en engasjert Gianluigi Buffon ute på gresset.

Enig? Mener EM-resultatene viser nordmenns undervurdering

Italia var gruppevinnere allerede før avspark - og Conte vet hva som venter i neste kamp. Italienerne møter Spania i åttedelsfinalen, og landslagssjefen ville hvile så mange stjerner som mulig før det virkelig smeller.

– Det er forståelig. Italia har vunnet gruppen, de vil ha alle spillerne klare. De har jo ikke noen hvem som helst ute på banen uansett, sa NRK-kommentator Tom Nordlie om Contes utskiftninger.

Irland på sin side, visste at kun seier ville være godt nok for å kunne fortsette EM-eventyret. Det ble kjapt klart etter at dommeren hadde blåst i gang kampen også - irene leverte en frisk åpning på kampen, og satte et høyt press på det italienske laget.

Få oversikt! Disse møtes videre i EM

Irsk innsats

De første 45 minuttene på et heller labert gressteppe i Lille ble en oppvisning i duellspill. Det var liten tvil om hvilket lag som hadde noe å spille for, irene kriget, holdt ball og lempet inn i boksen, mens Italia ryddet vekk det som kom. Omgangen ble ikke akkurat spesielt sjanserik, men det var Irland som kom nærmest før hvilen.

Først Jeff Hendrick etter ni minutter, med et distanseskudd som strøk stolpen. Deretter fikk Darryl Murphy testet Italias keeper Salvatore Sirigu med en heading, før irene skapte småfarligheter på en av mange dødballer etter en halvtimes spill.

Så du denne? Ronaldo ble helten i vanvittig EM-drama

Italia hadde ikke et eneste skudd på mål før kampuret viste 41 spilte minutter. Ciro Immobile skaffet først frispark før han banket til fra drøye 20 meter - like til side for mål.

Omgangens høydepunkt kom to minutter før full tid. James McClean jaget en ball inne i feltet da han fikk en skikkelig trøkk i ryggen av Federico Bernardeschi. Iren gikk i bakken så det sang, dommeren sto godt plassert, men valgte å vinke spillet videre. Det fikk landslagssjef Martin O' Neill til å rase i teknisk sone.

– Det er straffespark. Bernadeschi hopper inn i ham bakfra. Det er ikke den råeste taklingen jeg har sett, men han hopper inn i ham. Jeg synes det er nok til å dømme, slo Tom Nordlie fast.

Fått det med deg? Ronaldo kastet mikrofonen til TV-reporter i vannet

Stolpetreff

Etter en tannløs første omgang, var det mer trøkk i det italienske mannskapet som entret banen etter hvilen. De vant flere dueller, holdt høyere tempo og tok mer grep om kampen.

Simone Zaza var uhyre nære før det var gått ti minutter av omgangen, da han klinket til på volley - men ballen strøk tverrliggeren. Fem minutter senere var det nære på i motsatt ende av banen, keeper Sirigu leverte en altfor dårlig klarering, og kun en blokkering hindret Seamus Coleman å banke ballen på mål.

Med 20 minutter igjen å spille var det ingen stor forestilling som utspilte seg på gresset i Lille. De tette duellene fortsatte å prege kampen, mens personlige feil og dårlige pasninger var gjennomgående hos begge lag.

Drøye 20 minutter før slutt valgte Conte å sette inn Lorenzo Insigne, og han markerte seg kjapt. Etter bare fem minutter på banen skapte han kampens største mulighet da han la en ball rundt keeper Darren Randolph, men innbytterne hadde ikke centimeterne på sin side - ballen smalt i stolpen.

Men til slutt, etter 84 minutters kamp for avansement, satt den for Irland. Robert Bradys hodestøt ble matchvinnerscoringen som sørget for at irene fikk en kveld for historiebøkene. Nå venter Frankrike i åttedelsfinalen.

VG oppdaterer saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder