UTLIGNET: Kamal Issah, nede med ryggen til, feirer med lagkameratene etter å ha utlignet mot Brann. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Stabæk reddet poeng med «tiki-taka»-mål: – En annerledes type fotball

BEKKESTUA (VG) (Stabæk – Brann 1-1) «Fotballen vår er tilbake igjen», sa Stabæk-trener Toni Ordinas etter forrige kamp. Det bekreftet spillerne hans mot Brann.

Publisert:

Nivået på spillet var ikke like høyt hele kampen, men Stabæks scoring var til å ramme inn og henge opp på veggen: Etter et langt angrep på 16 trekk banket Kamal Issah ballen i nærmeste vinkel. Det var «tiki-taka»-fotball som tatt rett ut fra Ordinas' hjemland Spania.

– Det er dette vi har prøvd å gjøre på trening siden Toni tok over laget. For meg er det en annerledes type fotball fra det vi gjorde under den forrige treneren, og det har hjulpet oss mye, sier målscorer Issah til VG.

Husker du? Stabæks nye trener: – Fotballen vår er tilbake

Se kampsammendraget i sportsnyhetene her:

Ordinas: – Ikke fornøyd

Issah er naturlig nok fornøyd med å score sitt første mål for sesongen.

– Det er veldig godt å score, spesielt i denne kampen der vi virkelig trengte det poenget, sier Issah.

Ordinas hoppet ikke akkurat i taket da VG fortalte ham at laget hadde gjort 16 trekk i forkant av 1-1-scoringen. Han fokuserer på det som kan forbedres.

– 16? Ja... Men i andre deler av kampen klarte vi ikke å fullføre tre pasninger på rad. Så jeg er ikke fornøyd. Poenget er positivt, men jeg er ikke fornøyd med kampen. Vi spiller ikke bra nok, mangler bevegelse og tempo i pasningene. Vi må bli bedre slik at vi kan spille som vi gjorde da vi scoret, ikke bare én gang, men i 95 minutter, sier Ordinas på elegant engelsk med spansk aksent.

VG Live: Les fyldig referat fra kampen

– Toni er jo en spanjol

Hans spillere er mer positive når det gjelder måten laget fremstår på. Alle virker storfornøyde med Ordinas, som tok over for Billy McKinlay etter den pinlige Europa-exiten.

– Vi vil spille fotball, og Toni er jo en spanjol, så du kan jo tenke deg... Vi vil ha et kjapt pasningsspill langs bakken og spille oss opp i banen, og så få hissige løp i angrep. Det øver vi på, og det skal vi fortsette å øve på, sier kaptein Morten Skjønsberg.

– Litt «tiki-taka» og litt direkte fotball der vi kan komme til avslutninger. Det er bra at vi fikk en scoring etter så mange trekk, sier Stabæk-unggutten Moussa Njie, som omtaler Ordinas som «veldig inspirerende».

– Vi ønsker å ha ballen i laget. Det er alltid gøy å score sånne mål. Vi har jobbet mye med måten å spille oss ut på og hvordan vi skal bryte ned lag, sier backen Birger Meling, som ble kåret til banens beste spiller både av VG og av publikum på Nadderud.

Les også: Alexander Søderlund sendt til sykehus

Vil ikke skryte av superbyttet

«Tiki-taka»-scoringen reddet ett poeng for Stabæk etter at Brann hadde tatt ledelsen takket være to superinnbyttere: Ti minutter etter å ha kommet inn samtidig, sørget Erik Huseklepp og Azar Karadas for kampens første scoring da Huseklepp la inn til Karadas, som nikket inn 1-0. Trener Lars Arne Nilsen ville, til tross for at byttet hans ga full uttelling, ikke ta mye av æren for scoringen.

– Det er helt OK. Det har vært sånn i år, vi har gode innbyttere og det er kamp om plassene. Det er sånn det skal være, sier Nilsen til VG.

Hans Brann fikk slutt på en rekke med fire strake bortetap, og ligger på en sterk femteplass.

Stabæk tar et viktig poeng i nedrykksstriden, der de holder tre lag bak seg: Aalesund, Vålerenga og Start. Stabæk-kaptein Skjønsberg vil helst ikke se rivalene fra Vålerenga rykke ned – på en betingelse...

– Jeg synes det er gøy å ha et så stort Oslo-lag i Tippeligaen, da får vi noen morsomme nabooppgjør, så jeg håper de blir oppe. Men selvsagt ikke på bekostning av oss, sier Skjønsberg, som mener Vålerenga «må begynne å spille bedre enn de har gjort til nå».

Lest denne? Rekdal etter ny nedtur: – Vi får juling

Store Brann-sjanser

De 44 første minuttene av kampen på Nadderud kan glemmes av begge lag. Det skjedde absolutt ingenting annet enn at Stabæk hadde ballen mest uten å klare å holde et høyt nok tempo til å bekymre et kompakt Brann-lag.

Helt til det siste minuttet i første omgang. Alle trodde at Kasper Skaanes var i offside, inkludert Skaanes selv, som tittet bort på linjedommeren da han plutselig kom fri alene med keeper. Flagget ble holdt nede, Skaanes fikk god tid til å avslutte, men bergensernes nummer ni ble stoppet av en strålende benparade av Mande Sayouba i Stabæk-målet.

– Vi var bra defensivt, men i dag kladdet deg skikkelig offensivt. Vi fikk ikke så mange sjanser. Vi er ikke på det nivået vi skal være. Sånn sett var det en litt skuffende kamp, sier Brann-trener Nilsen.

Både Moussa Njie (Stabæk) og Deyver Vega (Brann) holdt på å score etter pause, men det måtte et bytte, eller rettere sagt et dobbeltbytte, til for å sette ordentlig fyr på kampen. Brann-trener Lars Arne Nilsen kastet innpå Erik Huseklepp og Azar Karadas samtidig med en drøy halvtime igjen å spille, og fikk straks uttelling.

Ti minutter senere slo Huseklepp et innlegg fra høyreside, og Karadas stanget ballen kontrollert i nettmaskene.

Da våknet Stabæk. Toni Ordinas' menn rullet opp et angrep så spansk at selv Pep Guardiola ville vært stolt. Bæringene bygget opp bakfra, og etter 16 pasninger på rad og en rekke lekre kombinasjoner serverte Birger Meling lagkamerat Kamal Issah, som banket ballen i nærmeste hjørne. Det presise, raske pasningsspillet til Stabæk fikk Brann-spillerne til å se ut som kjegler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder