TAPTE: Fra v. Gerard Pique, Andres Iniesta og David Silva etter tapet for Italia.
TAPTE: Fra v. Gerard Pique, Andres Iniesta og David Silva etter tapet for Italia. Foto: Pierre-philippe Marcou AFP

Fotballekspert garanterer mange Spania-forandringer

FOTBALL

SAINT-DENIS (VG) De satset på stammen av den gamle
gullgenerasjonen og mislyktes igjen. Nå blir det trolig det aller meste skiftet ut på Spania til VM i Russland om to år.

Publisert:

Fra EM-tittelen i 2012 til Brasil-VM i 2014 endret de nesten ingenting, fra Brasil-smellen til Frankrike-EM endret de noe. Av de som startet i 8-delsfinaletapet mot Italia, er det bare David de Gea, Jordi Alba, Sergio Busquets og Alvaro Morata som vil være under 30 år i neste mesterskap.

– Det blir mye forandringer. Du kan beholde noen få spillere, men de kan ikke fortsette med denne stilen. Verden har gått videre, fotballen har gått videre. Dette føles som åtte år siden. Det trengs mer aggressivt forsvar, mer kalkulert, høyt press. Klarer de det, kan de være konkurransedyktige igjen, sier den spanske journalisten og forfatteren Guillem Balague til VG.

Fire år etter tidenes fotballmanifest på Olympiastadion i Kiev, der Spania knuste Italia 4-0 i EM-finalen etter en turnering der slapp inn ett mål på seks kamper, tuslet brorparten av de samme spanske spillerne av Stade de France mandag kveld.

Les også: Århundrets vakreste fotballsagn

Tror spanjolene er mette

Andrés Iniesta forsvant i bar overkropp etter å ha gitt drakten sin til Gianluigi Buffon og trener Vicente Del Bosque satt svett på pressepodiet og svarte på spørsmål.

Han har skiftet keeper og høyreback og endret litt på angrepsrekken siden Brasil-VM. Ellers er treneren, tankegangen og spillerne de samme.

– Hadde de vært modige, hadde de sagt «Dette var briljant, men la noen andre gjøre det nå» – tilbake i 2012. Så er det lett å si nå. Dette er et lag som har vunnet mye, vi må være takknemlige overfor dem, mener Balague.

– Tror du laget er «mette» etter all suksessen?

– Ja, absolutt. Se på midtforsvaret mot Italia. De var ikke til stede. På det første målet er ingen i nærheten på returen, ramser Balague opp – og legger til at han er sikker på at Vicente Del Bosque ikke fortsetter mot Russland-VM.

Les også:

Dette er favorittene til England-jobben

Ifølge spanske medier blir ikke fremtiden til trenerveteranen klar før midten av juli.

Del Bosque overtok etter den nå avdøde barrierebryteren Luis Aragones etter EM-tittelen i 2008. Del Bosque førte Spania til ekstreme 25 seirer på hans 26 første landskamper. Men på de 27 siste – fra og med 1-5-krasjen mot Nederland i Brasil-VM – ble det ni tap og to uavgjorte, pluss 16 seirer.

Straffebom snudde

To av triumfene kom da Spania spilte som en mesterskapsfavoritt i Frankrike-EMs to første kamper. Men da Sergio Ramos brente straffe på stillingen 1-1 mot Kroatia, snudde den spanske stemningen. At Ivan Perisic scoret seiersmålet senere i samme kamp «såret» Spania, innrømmer Gerard Piqué.

– Ikke bare tapet, men det fikk reisen vår til å kjøre inn i et fjell, sier Piqué, trolig som et bilde på at Spania ikke vant gruppen, kom på motsatt side av sluttspilltablået der Italia ble motstander i stedet for Portugal.

– Dette laget er ikke like godt som da vi vant EM og VM, medgir han, spanjolen som kanskje slet aller mest mot de aggressive italienerne. På tribunen satt sønnen Milan og gråt på popstjernemamma Shakiras fang etter EM-exiten.

Piqués midtstoppermakker Sergio Ramos ville ikke snakke om et generasjonsskifte da han forlot Stade de France gjennom pressesonen sent mandag kveld – mens England-Island var i gang på tv-skjermene.

– Fra sofakroken med en pose potetgull er det enkelt å snakke. Jeg har sett spillere gjøre det veldig bra, uansett alder. Jeg er fortsatt fullt motivert. Selvfølgelig kan vi gå for VM, mener Sergio Ramos.

Her kan du lese mer om