VAR I FRANKRIKE: Runar Kristinsson er fra seg av begeistring over det landslaget hans har fått til. Her fra en tippeligakamp tidligere i år. Foto: Tor Erik Schrøder NTB scanpix

Mener England er en drømmemotstander for Island

Spår større interesse for islandske fotballspillere

Lillestrøm-trener Runar Kristinsson (46) fikk med seg de to første gruppespillkampene til Island fra tribunen i Frankrike. I går satt han alene foran TV-en hjemme i Norge og jublet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det hadde jo vært litt mer moro å være til stede, men jeg koste meg likevel. Den arbeidsmoralen som det islandske laget viser... Jeg er så stolt av å være islending. Det er ikke alle som liker at de ligger så lavt og har så lite ballinnehav, men uten tap i gruppespillet er det noe som fungerer. Dette er fantastisk, sier Kristinsson til VG.

Les også: Her jubler Mathisen og Island-helten

– Drømmekamp

Han er mannen med flest landskamper for Island gjennom tidene. 46-åringen spilte 104 kamper, og har vært på banen sammen med blant andre veteranspiss Eidur Gudjohnsen som er med i EM-troppen. Mandag kveld skal Island kjempe om en kvartfinaleplass mot England.

– Engelsk fotball har en like sterk posisjon blant fotballfansen på Island som i Norge. Interessemessig er dette en drømmekamp selv om England er store favoritter, mener Kristinsson.

Han er tilbake på treningsfeltet til Lillestrøm og forbereder Tippeligaoppstarten etter ferien. Første kamp er mot Tromsø på Åråsen neste fredag, og på selveste finaledagen i EM kommer Stabæk på besøk.

Les også: LSK-treneren måtte til Island rett før kamp

– Har du vurdert en eller annen plan for å få lurt deg en tur til Frankrike hvis Island kommer til finalen?

– Haha, nei jeg tror ikke det blir noe problem. Jeg tror ikke Island kommer så lang, men vi skal gi England god kamp i åttedelsfinalen. Det viktigste er at det ikke blir noen «walk-over», sier Kristinsson.

– Hva har overrasket deg mest med dette islandske laget?

– De har overrasket i kamp etter kamp. Fra kvalifiseringen og inn i mesterskapet. Jeg har liksom tenkt at nå kommer smellen alle venter på, og så skjer ikke det. Spillerne og apparatet rundt laget har så tro på det de driver med. Det har blitt så profesjonelt.

– Stolt

– Jeg er virkelig stolt av hvordan spillerne fremstår på banen, hvordan de opptrer i media og at de viser ærlighet og respekt for motstanderne, legger Kristinsson til.

Han tror også at dette mesterskapet vil sørge for at interessen rundt islandske talenter blir enda større.

Les også: Moen & Co. sendt hjem fra EM

– Det blir ikke nødvendigvis vanskeligere for Tippeliga-klubber å hente islandske spillere, men det er klart at det som skjer i EM vil være en døråpner for flere spillere i de store ligaene. Dette kommer islandsk fotball til å nyte godt av i mange år fremover, slår Kristinsson fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder