Basel-klare Elyounoussi: – Glad for å gi litt tilbake

TAKKER FOR SEG: Molde og Harmeet Singh (t.v) må klare seg uten Mohamed Elyounoussi. Nå er overgangen til Basel bekreftet. Her fra Tippeliga-kampen mot Odd tidligere i sesongen. Foto: Trond Reidar Teigen NTB scanpix

Slik sørget «Moi» for ti millioner til Sarpsborg

Mohamed Elyounoussi (21) kunne ha spekulert i Bosman-dommen og forsvunnet billig fra Sarpsborg. To og et halvt år senere sitter østfoldingene igjen med over ti millioner kroner.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over tre år gammel

Som VG og flere andre medier meldte mandag forsvinner den talentfulle kantspilleren fra Tippeligaen. Nå er den medisinske testen gjennomført i Sveits, og administrerende direktør i Molde, Øystein Neerland, bekrefter på klubbens egen nettside at overgangen er et faktum.

Les også: «Moi» til Basel for nærmere 30 millioner kroner

Glad for å gi penger tilbake

Etter det VG erfarer betaler Basel tett oppunder 30 millioner kroner for østfoldingen. Sarpsborg 08 skal ha rundt fem av de millionene, og totalt har østfoldingene nå tjent i overkant av ti millioner kroner på sin egenutviklede spiller.

– Jeg er veldig stolt først og fremst for å være her, men også for at jeg kan gi litt tilbake til klubbene som har hjulpet meg på veien. Jeg er glad for å gi litt tilbake til Sarpsborg og Molde, sier «Moi» til VG.

Han kunne ha spekulert i Bosman-dommen før 2014-sesongen, og forsvunnet billig eller gratis fra Sarpsborg 08, men valgte i stedet å forlenge avtalen bare et par måneder før han ble solgt til Molde for i underkant av seks millioner kroner.

– Det hadde sikkert gjort det lettere for meg om jeg bare hadde dratt, men jeg valgte å signere ny kontrakt rett før jeg dro til Molde. Det gjorde jeg for at Sarpsborg skulle få litt mer penger. Det er jeg veldig glad for at de har fått. Det ville vært feil om en klubb som ga meg tillit, og viste tålmodighet selv om jeg kanskje ikke var god nok i starten, ikke skulle fått noe, sier Mohamed Elyounoussi.

– Etter det VG kjenner til har Sarpsborg tjent over ti millioner kroner på deg?

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor mye det er snakk om, men noen kroner blir det. Det setter de nok pris på, svarer 21-åringen.

Sportssjef Thomas Berntsen vil ikke si til VG hvor stor andel av Basel-overgangen som tilfaller østfoldingene, men bekrefter at klubben skal ha sin del av kaken. Trolig er det snakk om cirka fem nye millioner kroner.

– Vi er veldig fornøyd med summene Moi har generert til Sarpsborg 08. Både ved det første salget og nå som han blir solgt igjen. Vi er litt stolt av å ha produsert en spiller som går til en Champions League-klubb, men det er Moi selv som skal ha mesteparten av æren, sier Berntsen.

Les også: VIFs toppscorer på vei til kinesisk fotball

– Det er nå det hele starter

Elyounoussi sier til VG at han føler Basel-overgangen er et steg i riktig retning. Den sveitsiske toppklubben er regjerende seriemester og allerede kvalifisert for Champions League-deltagelse denne høsten.

– Det er nå det hele starter, sier den ambisiøse kantspilleren.

Han har skrevet under på en fireårskontrakt og trente for første gang med sin nye lagkamerater onsdag.

– Førsteinntrykket mitt er som at dette er som en familie fra topp til tå. Jeg har fått et veldig godt inntrykk av klubben. De har ofte hentet spillere man utvikler og selger videre, samtidig som det er en toppklubb som er vant til å vinne og delta i Europa.

Den jordnære unggutten ble i løpet av sin første dag i ny jobb fortalt at Ørjan Berg spilte for klubben året før han selv ble født.

– En av de som jobber her nevnte at Ørjan Berg har spilt her og viste meg noen bilder av ham, forteller Moi, som gleder seg stort til livet som venter i alpelandet.

– Det blir veldig spennende. Dette er et land der de snakker både tysk, fransk og italiensk. Og mange kan engelsk. På treningen gikk det i alle fire språkene. Kjempeartig. Nå er det bare opp til meg selv om jeg lykkes. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt.

Ole Gunnar Solskjær var i Cardiff da østfoldingen ble kjøpt fra Sarpsborg i mars 2014. Molde-treneren takker for innsatsen med disse ordene:

– Han er ikke bare den spilleren som står på en plass og dribler og ser god ut, han er alltid målfarlig! Han har hatt litt marginene mot seg i år, men potensialet i gutten er stort. Vi gjør igjen det vi har gjort mange ganger før: Vi har hentet inn gutter og solgt de som landslagsspillere, sier Solskjær.

Med halvannet år igjen av kontrakten tror Molde-manageren at det økonomisk var gunstig for klubben å selge ham nå. Etter det VG erfarer får romsdalingene nærmere 30 millioner kroner fra Basel i overgangssum.

– Når spillere vil dra, er det vanskelig for oss her oppe å holde dem her. Vi hadde et og et halvt år igjen av kontrakten, men likevel er verdien kanskje på topp akkurat nå. Og når han er så tydelig på at han vil dra, så er det rett for begge parter, sier Solskjær.

Les også: Liv (54) ler av eget EM-tips – havnet sist av 26 000

Jobber hardt for å få inn erstattere

Molde har mistet en rekke nøkkelspillere den siste tiden: Før Tippeliga-starten forsvant Etzaz Hussain og Daniel Berg Hestad la opp. Tidligere i sommer ble Fredrik Gulbrandsen solgt til Red Bull Salzburg. Dessuten er Mushaga Bakenga aktuell for Rosenborg, og det er tvilsomt om Eidur Gudjohnsen returnerer etter EM-eventyret med Island.

Les også: Farvel til en av de aller, aller største: Daniel Berg Hestad

Dessuten har Vegard Forren kun et halvt år igjen av kontrakten og ønsker seg til utlandet.

Foreløpig er kun Fredrik Brustad hentet inn fra AIK så langt denne sommeren.

– Vi satser på å få i boks erstattere, sier Solskjær til klubbens nettsted.

– Det jobbes veldig hardt. Det har vært jobbet lenge og langsiktig. Vi henter inn spillere med forståelse for at steget ut i Europa er der hvis de gjør det godt. Det må klubben skjønne, og det må jeg skjønne. Det er surt for en trener som gjerne vil ha de beste spillerne, men sånn er det. Og det må supporterne skjønne. Det er sånn vi klarer å få hjulene til å gå rundt, understreker han.

Les også: Keita vil ikke tilbake til Polen: – Jeg var helt ensom

Les også

 1. Offensiv exit bekymrer ikke Molde-ledelsen: – En del av fotballen

  Fredrik Gulbrandsen (23) og Mushaga Bakenga (23) har allerede reist. Nå kan de få selskap av Mohamed Elyounoussi (21) og…
 2. «Moi» til Basel for nærmere 30 millioner kroner

  Moldes talentfulle unggutt Mohamed «Moi» Elyounoussi er på vei til sveitsisk fotball og Basel, for den nette sum av tre…
 3. Bringaker (19) senket Molde på bortebane: – Utrolig godt

  MOLDE (VG) (Molde - Viking 0-1)Viking fikk med seg tre poeng fra kampen mot Molde, da romsdalingene tapte sin første…
 4. Mener EM-fakta beviser manglende norsk anerkjennelse

  PARIS (VG) Landslagets overmenn fra kvalifiseringen er alle best i sine EM-grupper.
 5. Fjørtoft og Rekdal i heftig Ødegaard-diskusjon: – Han er ikke god nok

  De gamle landslagskameratene Jan Åge Fjørtoft (49) og Kjetil Rekdal (47) ble svært engasjerte under en diskusjon om…
 6. Halve Müllers forbannelse brutt da Tyskland vant

  PARIS (VG) (Nord-Irland - Tyskland 0-1) Ingen i EM har brent flere sjanser i en kamp enn Tyskland gjorde i kveld.

Mer om

 1. Molde FK
 2. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Millionene regner over Molde ved «Moi»-salg

 2. Toppklubb i Premier League følger Elyounoussi tett: – Det er kult

 3. «Moi» til Basel for nærmere 30 millioner kroner

 4. Offensiv exit bekymrer ikke Molde-ledelsen: – En del av fotballen

 5. «Moi» om Sarpsborg 08-suksessen: Disse blir de neste utenlandsproffene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder