Hva er dette?

SUPER-SUPPORTERE: Union Berlin har enestående fans. Her skaper de stemning i den siste seriekampen, mot Bochum, sist helg. Det ble kvalikplass, og nå skal hovedstadsklubben opp mot Stuttgart. Foto: LEON KUEGELER / X03731

Denne klubben blør supporterne for

I skyggen av Stasi-støttede Dynamo Berlin var Union Berlin arbeiderklassens klubb i det gamle DDR. Nå spiller de for å komme til 1. Bundesliga i det samlede Tyskland. Supporterne er bokstavelig talt villige til å blø for Union.

 • Ole Kristian Strøm
 • Rolf Brown

Artikkelen er over ett år gammel

Her er torsdagens oddstips

DDR-klubbene har ikke markert seg så voldsomt i den gjeveste tyske ligaen etter gjenforeningen for snart 30 år siden, men nå har Union Berlin sjansen til å rykke opp i et kvalik-spill mot «Mercedes-klubben» Stuttgart. Hovedstadsklubben har aldri vært på nivå én i det forente Tyskland.

Union Berlin er ikke en vanlig fotballklubb. Det er en kultur, i hvert fall for supporterne. For drøyt ti år siden jobbet 2400 frivillige 140 000 timer dugnad for å modernisere stadion utenfor Berlin, ifølge Guardian.

les også

Syv strake seriemesterskap for Bayern

Supporterne samles hvert eneste år på denne stadion for å synge julesanger i 90 minutter – uten at det er noen kamp. Tradisjonen startet i 2003. Nå kommer det titusener til stadion for å synge julen inn.

Union Berlin er ikke milliardærenes lekegrind. Det er den vanlige mann og kvinne som trykker klubben til sitt bryst. Det har de gjort helt siden DDR-tiden, den gang alle hatet naboklubben, Stasis Dynamo.

I 1997 sto Union Berlin på konkursens rand, men en kronerulling blant supporterne reddet klubben. Tidlig på 2000-tallet ble det trøbbel igjen. Da startet de kampanjen «blø for Union». Supporterne ga blod, og pengene for det ga de til klubben. Det ble 10 euro for hver som ga blod, og mange kjøpte «blø for Union»-T-skjorter til 15 euro stykket.

Fredag kan du vinne hele 204 millioner kroner i Eurojackpot. Husk å spille Eurojackpot her!

Bare et fåtall klubber beliggende i det tidligere DDR har vært oppe i 1. Bundesliga. Dynamo Dresden, Energie Cottbus, Hansa Rostock og to Leipzig-klubber.

Union hadde muligheten til å bli nummer to og sikre seg direkte opprykk, men det ble til slutt 3. plass og kvalifisering.

les også

Se Real Madrid, Tottenham og Arsenal på VG+ i sommer

– Vi legger vekk den negative energien fra den skuffelsen og henter ny og positiv energi, sier trener Urs Fischer til Kicker.

Samtidig: Kvalik-spill er utvilsomt suksess for Union.

– Når handler det om å skaffe seg et godt utgangspunkt før returkampen. Så er det alt eller ingenting på hjemmebane.

les også

Sjeiken som forandret fotballen

Pluss content

VG-tips: Hjemmeseier til 1,70 i odds.

* Tysk playoff der dette er første møte over to kamper. Stuttgart havnet tredje sist i 1. Bundesliga. Slik går det når man bare vinner syv ligamatcher, spilte uavgjort i syv og røk i 20 av 34 ligakamper. Rodde seg i land på slutten med hjemmeseirer over Mönchengladbach og (1–0) og Wolfsburg (3-0).

* Det hjalp åpenbart at Nico Willig overtok trenerjobben. Han må unnvære Ascacibar (mb) og Zuber (mb) – begge er suspendert.

* Union Berlin endte opp på 3. plass i 2. Bundesliga – hvilket er andre nivå. Men avsluttet den ordinære sesongen sløvt med bare to seirer på åtte (2-4-2). Leverte i stor grad hjemme i Berlin, men ikke borte: 3-10-4.

* Vertenes hullete forsvar og de to suspensjonsfraværene til tross så tror vi mest på dem. Bundesliga-laget har beholdt toppserieplassen i seks år på rad i disse playoffkampene.

Du må levere innen kl. 20.25. Kampen ser du på Viasport2.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Mer om

 1. Tippetips
 2. Tysk fotball
 3. VfB Stuttgart

Flere artikler

 1. Derby-klare Ryerson: – Synd at folk ikke får med seg tribunekulturen

 2. Gamle storheter kjemper om opprykk

 3. Ryerson før Bundesliga-duell mot Haaland: – Jeg merker hysteriet

 4. Bundesliga-stopp - til slutt: – Dette er sprøtt

 5. Hertha i nedrykkskamp: – Ville rykket ned med Klinsmann

 6. Omstridt 10-åring som kan bli Haalands neste arbeidsgiver

Fra andre aviser

 1. Norsk 21-åring får sannsynligvis sjansen i Bundesliga-playoff: – Kanskje den største kampen han noensinne vil oppleve

  Bergens Tidende
 2. Hit burde du dra for å oppleve fotballturisme på sitt beste

  Aftenposten
 3. Opprykksdrama for tidligere Viking-spiller

  Bergens Tidende
 4. Opprykksdrama for tidligere Viking-spiller

  Fædrelandsvennen
 5. Her skulle det vært fest for 75.000 tilskuere og tre nordmenn: – Hadde blitt et haraball uten like

  Bergens Tidende
 6. Her skulle det vært fest for 75.000 tilskuere og tre nordmenn: – Hadde blitt et haraball uten like

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder