EVENTYRLYSTEN: Erik Solér er på vegne av norsk fotball svært håpefull om at Eliteserie-klubbene skal komme seg ut i Europa. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Solér slår Europa-alarm: – Avgjørende for ikke å bli kjørt av lasset

Erik Solér, sportssjef i Norsk Toppfotball, frir til de norske klubbene om resultater i Europa.

– Det er helt avgjørende for ikke å bli kjørt av lasset med de nye reglene de store klubbene og ligaene prøver å innføre. Det er ikke alle som helt forstår viktigheten av kvalikkampene, sier Solér til VG.

Han er spent på om Rosenborg kan snu 1–2-tapet mot Bate borte i Champions League-kvalifiseringen onsdag. Samme kveld må Molde gjøre jobben i Europa League-kvalik mot serbiske Cukaricki etter 0–0 hjemme. Haugesund drar til Østerrike med 2–0-seier over Sturm Graz i sekken.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Vi må komme høyere på UEFAs ranking for land (se faktaboks). Den nåværende 23.-plassen er noe av det beste vi har vært de siste ti årene, men vi har regnet oss frem til at det ikke er umulig å komme seg til en plass rundt nummer 12–15. Se på Østerrike, som får Salzburg direkte til Champions League. Vi trenger to-tre lag som klarer å hevde seg hvert år, sier Solér.

Tøffere og tøffere

Det blir stadig vanskeligere å kvalifisere seg til Champions League for lag fra mindre nasjoner, og det er ventet at det skal bli enda verre. UEFA lager samtidig en tredje europacup, i tillegg til Champions League og Europa League, med start i 2021.

– Det er vanskelig å vite i detalj hvor vi bør ligge på rankingen med tanke på kvalifiseringene i fremtiden. Mye ligger på tegnebordet ennå. Men det jeg har fått se, er at det økonomisk sett bare er peanøtter i den nye europacupen sammenlignet med de to andre, sier Solér.

Han legger igjen til at det derfor er så viktig at Norge kan klatre på UEFAs ligaranking, som gir bedre seeding i kvaliker og turneringer. På klubbrankingen er Molde Norges beste lag på 104. plass, 12 plasser foran RBK.

– Vi må klare å få noen av våre beste lag opp mot FC København på 48. plass. Det er ingen grunn til at Danmark skal ligge åtte plasser foran oss på ligarankingen, selv om det kun skyldes Ståle Solbakken, sier Solér.

Klubbene som kommer inn i Europa League-gruppespillet får minimum 30 millioner kroner i premiepenger.

Koteng-støtte

For Champions League-gruppespill, hvor RBK var Norges siste representant i 2007, får man 150 millioner kroner omtrent.

– Norsk fotballøkonomi har stått på stedet hvil de siste ti årene. Lønnsnivået i Eliteserien er halvert. Mens i utlandet er det omvendt. Medieavtalen, sponsorer og billettinntekter gjør at hjulene går rundt, men for å vokse er vi avhengig av penger fra Europa, sier Solér.

les også

Ørjan Hopen om den enorme nedturen: – Alt gikk egentlig i dass

Han mener det er like avgjørende for norsk fotball å få klubber til Europa, som det er å få landslaget til EM eller VM.

Rosenborgs styreleder Ivar Koteng støtter Solérs tanker.

– Europa er svært viktig for å få kjenne på nivået og få erfaringer som gjør at du blir bedre. Også er det betydelig med penger der, sier Koteng til VG.

– Det blir nok vanskeligere i fremtiden og vi må klatre litt på rankingen. Men det er ikke noe vesentlig forskjell før vi nærmer oss en 10. plass, fortsetter han.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder