Festkveld da Liverpool endelig gikk videre i Champions League

FOTBALL

(Liverpool - Spartak Moskva 7-0) Etter et par drømmemål og en festkveld av de sjeldne, er Liverpool endelig tilbake i 8-delsfinalen i Champions League.

Publisert: Oppdatert: 07.12.17 02:14

Det var på tide. Det er ni lange år siden forrige gang.

Liverpool trengte ett poeng hjemme mot Spartak Moskva for å være sikre på avansementet, og hjemmesupporterne fryktet garantert at det kunne gå galt igjen, som i den siste kampen mot Basel for tre år siden.

Tidligere i høst hadde Liverpool tidvis vært strålende, men, tross alt, bare greid å vinne over slovenske Maribor.

Husker du? Scoret syv mot Maribor også

– I alle kampene i Champions League har vi vært best spillemessig, men vi har ikke greid å vinne. Derfor var det vi som sørget for at det ble en slik «finale» til slutt. Det var viktig at vi håndterte den kampen på rett måte, at vi ikke var nervøse, at vi var med fra første sekund. Det er veldig vanskelig å vinne 7-0 mot alle motstandere, og Spartak er ikke et lag som vanligvis taper med slike sifre, oppsummerer manager Jürgen Klopp overfor Viasat.

De helrøde var ustoppelige. Klopp slapp løs hele sin offensive superkvartett, Coutinho-Mané-Salah-Firmino, og mot dem vil de fleste lag i verden få det tøft. Spartak var i kjempetrøbbel med en gang.

Les også: Disse kan gratis etter nyttår

4. minutt: Georgi Dzhikiya løp meget klønete inn i ryggen på Mohamed Salah, det bør han ikke gjenta når Russland møter Egypt i VM neste sommer. Kveldens kaptein (med Henderson og Milner ute) Philippe Coutinho satte straffen kontrollert til høyre for keeper. 1-0.

15. minutt: De russiske hockeylegendene Makarov, Krutov og Larionov kunne ikke gjort det bedre. Alle de «fire store» var involevert: Sadio Mané frem til Mohamed Salah som uegoistisk dyttet ut til Roberto Firmino, som like uegoistisk slo tversover til landsmannen Coutinho, som med venstrebeinet bredsidet inn 2-0.

19. minutt: Mané satte fart fra midten, slo inn i midten, Spartaks tyske stopper Serdar Tasci var borti ballen med armen, den falt ned foran Firmino. Brassen viste sin deilige teknikk da han styrte inn 3-0 med yttersiden av høyrebeinet.

Det lå i kortene lenge: England slår tilbake

Og selv om Liverpool hadde full kontroll, skulle det komme enda mer etter pause:

47. minutt: En pangstart på 2. omgang, bokstavelig talt: En dominerende Coutinho ut til innbytter James Milner, som slo over på motsatt side, og Sadio Mané banket inn 4-0 med en herlig, knallhard helvolley, et originalt innsidetreff, liggende i lufta. Fantastisk prestasjon.

50. minutt: Philippe Coutinhos tredje scoring for kvelden, en heldig variant via en forsvarsspiller. 5-0. Nå er spørsmålet alle lurer på om han fremdeles vil være i Liverpool når 8-delsfinalene spilles i februar. Mange tror at Barcelona vil prøve seg igjen i januar. Han ble ikke billigere denne kvelden, for å si det sånn, men Liverpool-ledelsen virker bestemt på at Coutinho ikke er til salgs.

– Det beste med «Phil» er at han med alle sine ferdigheter også er en spiller som alltid jobber hardt. Jeg er selvsagt fornøyd med ham, men jeg har ikke peiling på «det andre», sier Jürgen Klopp, og «det andre» var hvorvidt han klarer å beholde Coutinho ut sesongen.

76. minutt: Ny klikk-klakk-scoring: Salah til innbytter Daniel Sturridge, som passet inn i midten til Mané. Han måtte «grave frem» ballen bak seg, men nydelig spill var det likevel. 6-0.

86. minutt: Mohamed Salah vrikket seg løs fra to mann inne i feltet og satte ballen opp i nettaket. 7-0.

Dermed er Liverpool igjen der klubben hører hjemme, i sluttspillet i Champions League. Liverpool har tross alt vunnet turneringen fem ganger (som Barcelona og Bayern), bare Milan (7) og Real Madrid (12) har flere triumfer.

Husker du? Da Liverpool knuste Real Madrid

Men etter at Real Madrid ble knust i 8-delsfinalen i mars 2009 (5-0 sammenlagt, 4-0 på Anfield) har det stoppet helt opp: Ut i gruppespillet i 09/10, ikke med de fire neste sesongene, ut i gruppespillet i 14/15, for så å være ute igjen i de to neste sesongene.

Nå kan Liverpool være tilbake for fullt.

• • Liverpool slo Besiktas 8-0 i gruppespillet i 2006/07. Målscorere den gangen: Youssi Benayoun (3), Peter Crouch (2), Ryan Babel (2) og Steven Gerrard.

• • Videre i Champions League som gruppevinnere: Manchester United, Liverpool, Roma, Manchester City, Barcelona, Paris Saint-Germain, Tottenham, Besiktas. Som gruppetoere: Basel, Bayern München, Chelsea, Juventus, Sevilla, Sjakhtar, Real Madrid, Porto.

Her kan du lese mer om