Første cupmesterskap til Avaldsnes: – Det betyr alt

FORNEBU (VG) (Avaldsnes – Vålerenga 1-0) Elise Thorsnes (29) ble matchvinner - og gråt. Endelig kunne Avaldsnes reise hjem med gull.

– Det er masse følelser ... Det er ufattelig deilig! Jeg er så sliten og så stolt. Det er så fortjent etter så mange sølvmedaljer, sier en rørt Elise Thorsnes til NRK.

– Hva er du mest stolt over?

– At vi aldri gir oss. Vi har hatt så mange tunge perioder i høst, men vi står opp. Det betyr alt. Nå endelig cupgull. Det er endelig en barriere som er brutt, og det er ekstra viktig, svarer Thorsnes, som nå tar fatt på nye utfordringer. Hun forlater Avaldsnes til fordel for Australia, men utelukker ikke en retur til klubben.

– Det kunne ikke ha vært bedre for min del, et fantastisk punktum for denne gang.

For etter to tapte cupfinaler (2013 og 2015) og tre seriesølv på rad, kan de smykke seg med tittelen norgesmester, etter dagens cupfinale mot Vålerenga.

Og ikke nok med det. Cupmesterskapet markerer en historisk triumf for Haugesund-fotballen. Ingen lag klarte det før Avaldsnes-jentene i kveld. Guttene i Haugar, Vard, Djerv 1919 og FK Haugesund har prøvd på Ullevaal stadion. Men alle har tapt.

– Det er mange som har prøvd, men ingen som har klart før oss. Det føles utrolig deilig, sier trener Per Inge Jacobsen til VG.

Han tok over et nesten nytt lag for snart et år siden. Bare fire spillere i startoppstillingen fra fjorårets tapte cupfinale mot Lillestrøm var tilbake. Jacobsen måtte bygge nytt.

– Vi måtte gjøre en hard jobb. Mang av dem som forsvant hadde allerede signert for nye klubber før fjorårets cupfinale. Det tok litt tid å få spillet slik vi ønsket det, sier Jacobsen.

Det ble en drømmestart for Avaldsnes i jakten på klubbens første store tittel. Cecilie Pedersen spilte Elise Thorsnes – som rettvendt viste klasse fysisk og teknisk – og hamret inn 1–0 i langhjørnet til Vålerenga-keeper Michelle Betos.

Les også: Visste du dette om Elise Thorsnes

Da var cupfinalen fem minutter i Telenor Arena. Og det kunne lett vært 2–0 fire minutter senere. Andreia traff undersiden av tverrliggeren etter en corner. Ny touch av metallet fikk laget fra Karmøy utenfor Haugesund fire minutter før pause. Cecilie Pedersen lobbet på Betos. Ballen traff tverrliggeren.

Vålerenga bar litt preg av å være i sin første cupfinale. Men etter en nervøs åpning fant de hverandre offensivt. Men uten at de skapte de store sjansene. Ellen Wang kunne utlignet i sluttsekundene av 1. omgang. Men fra spiss vinkel banket hun ballen over.

Sjekk denne: OBOS betaler millioner for kvinnefotballen

Oslo-jentene yppet seg med flere brukbare forsøk like etter sidebytte. Men på den største sjansen fikk de hjelp av Avaldsnes-keeper Fraine. Hun mistet en enkel ball. Og slo den i tverrliggeren. Der var VIF centimeter fra 1–1.

Men det var flere som hjalp godt til – feil vei. VIF-stopper Anna Nordin hælsparket nesten ballen i eget mål. Men «nestenulykken» la ingen demper på drømmen om kongepokal.

VGLIVE: Slik var cupfinalen minutt for minutt

Vålerenga-jentene kjørte på, og var dominerende i banespillet i en lang periode av 2. omgang. Etter 73 spilte minutter resulterte det i en trippelsjanse. Først prøvde Elise Krieghoff seg med et langskudd. Så sto Camilla Kur Larsen og Gunnhildur Jonsdottir nærmest i kø. Men begges forsøk ble blokkert.

Elise Thorsnes stilte med gullhatt – og eplesider i kongepokalen – da hun omsider dukket opp i intervjusonen i Telenor Arena. Hun var beveget, lykkelig og en stort smil.

– Jeg tror dette henger mye høyere enn alle de andre gullene jeg tatt før (har vunnet for Røa og Stabæk). For Avaldsnes har jeg fem sølv. Derfor er dette utrolig stort, og som kaptein i tillegg å få løfte den pokalen, sier Elise Thorsnes.

Fem sølv er totalt i serie og cup. Tøffe Elise klarte ikke å holde tårene tilbake da hun endelig var mester.

– Dette er bare sånn du drømmer om. Jeg begynte å grine. Fordi dette er ufattelig stort, sier Elise Thorsnes.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder