Sportskalender

Gå til
PÅ PLASS: NFF-president Lise Klaveness, her i Rwanda tirsdag ettermiddag.

Klaveness tilbake i «FIFA-land»: − Det er ikke gøy å høre

KIGALI (VG) Lise Klaveness (41) får hint om at hun prater for mye og at hun tar for mye plass på den internasjonale fotballscenen.

Publisert:

Budskapet gir ingen god følelse.

Det medgir den norske fotballpresidenten i dette intervjuet med VG i Rwanda.

Hun er tilbake på FIFA-kongress. Det har gått ett år siden den norske fotballpresidenten talte både vertslandet Qatar og FIFA-president Gianni Infantino midt imot fra talerstolen.

Responsen var overveldende. Klaveness trodde ikke hun snakket til folk utenfor rommet hun befant seg i.

– Jeg var ikke forberedt på at kvinnelige sportsreportere i Sør-Amerika skulle finne seg selv i den talen, eller at homofile i Afrika skulle kjenne seg igjen, sier Klaveness.

Hun sitter i en nøktern lounge på Radisson Blue i Kigali. Det femstjerners hotellet er reservert fotballpresidenter fra Europa denne uken.

På hotell Serena, der VG bor, er alle de afrikanske fotballpresidentene i CAF samlet.

Og overalt prates det i offisielle og uoffisielle møter. Her ble også prisen for «CAF president’s Outstanding Achievements Awards» delt ut onsdag kveld.

– Opplever du noen stikkende blikk i ryggen etter kongressen i fjor?

Klaveness åpner med å si at hun har hatt det så travelt at hun knapt har rukket å tenke på det. Hun jobber også for å få en plass i UEFA-styret senere i vår.

– Vi har valgt en strategi der vi snakker åpent om kvinnelig representasjon i verdens største idrett for kvinner. Og vi sier at det haster. Det å snakke åpent om sånt har aldri vært effektivt for å sanke stemmer, men dette er større enn meg. Jeg får en del hint om at jeg snakker for mye, og at det ikke er bra for UEFA-valget. At det er for mye synlighet. Det er ingen god følelse emosjonelt, sier Klaveness til VG.

Klaveness holdt en ny «FIFA-tale» under Europarådet i Strasbourg i oktober i fjor:

41-åringen påpeker at «det har tatt hundre år å få null kvinnelige styremedlemmer i UEFA».

– Det har en konsekvens å si sånt. Det er ikke supert… Det er ikke gøy å høre, men sånn er det når man utfordrer en kultur. Dette er konsekvensen. Det får jeg bare respektere.

– Følte du ikke at det var en del gamle menn i FIFA som så ned på deg?

– Jo, det…

Klaveness lar ordet henge i luften i et lite sekund.

– Jeg har ikke noe å underbygge det med. Men det gjorde de vel, sier hun omsider.

Den norske fotballpresidenten fremmer sitt eget UEFA-kandidatur i Rwanda denne uken. Men hun jobber også for støtte til Norges forslag på torsdagens FIFA-kongress:

NFF ber blant annet FIFA om å undersøke om organisasjonen har etterlevd sine egne menneskerettighetsprinsipper i forbindelse med Qatar-VM, samt om å etterforske VM-relaterte dødsfall.

Lise Klaveness håper FIFA gir tommel opp før kongressen, og at hun på den måten «slipper» å gå på talerstolen for å presentere forslaget.

Årsak: Hun tror en slik seanse vil provosere.

– Jeg tror det er kontraproduktivt, sier hun til VG.

FIFA-PRESIDENT: Gianni Infantino, her under VM-åpnigen i Qatar i november 2022.

– «Best case» er at FIFA selv forplikter seg i forkant av kongressen, så slipper de en stor debatt. De vil nok ikke ha meg på scenen, legger hun til.

– Hvorfor det?

– De har ikke sagt det. Men jeg var der i fjor og vet hva slags motkrefter som settes i sving. Jeg tenker at det er bedre å samle UEFA og at FIFA svarer på dette selv.

– Har du en tale klar, i tilfelle du må på scenen?

– Nei. I så fall handler det bare om å legge frem forslaget vårt, mener Klaveness.

– Hva skal til for at du går på scenen på torsdag?

– Vi må vurdere det underveis, men per nå så tror jeg at det er dumt for saken. Så jeg fortrenger egentlig den problemstillingen nå, sier den norske fotballpresidenten i Kigali.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no