Tsar Hiddink av Russland

VGs Truls Dæhli: - Derfor lykkes han alltid

(VG Nett) Han tok Sør-Korea til en sensasjonell VM-semifinale i 2002 og fikk Australia til VM for første gang på 32 år i 2006. Nå er Guus Hiddink (61) i ferd med å bli nasjonalhelt i Russland også.

  • Magnus Isaksen Line

Artikkelen er over 12 år gammel

TSAR HIDDINK: Guus Hiddink har blitt utrolig populær i Russland etter at han tok over som landslagssjef i 2006. Her er han avbildet på en plakat i Moskva. Foto: EPA

Les også:Overfalt av pressen

VGTV:Semb om semifinalen

- Det som er opplagt, er at Hiddink er fotballfaglig komplett, vil jeg anta. Samtidig tror jeg han står for en type fotball som mange har lyst til å spille.

Live i kveld:Følg semifinalen 20.45!

- Det er jo også klart at når du har suksess et sted, er jo det selvforsterkende: drar du nytt annet sted, blir man lyttet til og respektert der også, sier VGs sportskommentator Truls Dæhli.
VG Nett-leser:
«Jeg tror son
eforsvar har vært et ukjent begrep i Russland helt til Hiddink lot seg lokke av rubler.»
Diskutér!

- Respektert trener

Nederlenderen Guus Hiddink var på alles lepper da han tok Sør-Korea til en utrolig VM-semifinale i 2002 etter å ha beseiret storhetene Italia i åttendedelsfinalen (2-1 e.eo.) og Spania i kvartfinalen (5-3 på straffer).

Samme år ble han kåret til årets trener av bladet World Soccer.
Les også:Tilbys russisk statsborgerskap

- Han får sikkert en veldig gehør og respekt som gjør det lett for ham å vinne fram med sine ideer. Suksessen han hadde med Sør-Korea, var så oppsiktsvekkende og spesiell at han ble tilbudt jobber andre steder, sier Dæhli.

I VM i 2006 sørget 61-åringen dessuten for at Australia tok seg til en noe overraskende åttendedelsfinale. Åtte år tidligere tok han Nederland til semifinale og fjerdeplass i VM.

Bedre tid før EM

Nå nærmer han seg heltestatus i Russland etter at han sikret semifinalen ved å avkle Nederland i kvartfinalen. I tillegg er årets EM det første store mesterskapet der russerne tar seg videre fra gruppespillet.
- Sesongen i Russland ble ferdig tidlig. Derfor har han fått mye mer tid med spillerne før EM enn andre lag. Det er jo en

KOMMENTATOR: Truls Dæhli. Foto: Jan Petter Lynau/VG

stor fordel, mener Dæhli.

Spesial:Alt om Russlands vei til semifinale

- Han har en helt klar ide om hvordan man skal spille. Det klarer han å nå fram med samtidig som han finner de typene han trenger til spillestilen.

- Hvordan får han spillerne til å tro på at de kan klare det?

- Det er de gode fotballtrenerne som får til det. De som er tydelige på hvordan fotball skal spilles og hvordan de skal ha det.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SENKET NEDERLAND: Andrej Arsjavin punkterer kampen mot Nederland i kvartfinalen med sin 3-1-scoring. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Hiddink kom til nasjoner som slet og som ønsket seg en sterk mann, og Hiddink blir lyttet til av alle. De gjør som han sier. Samtidig står han for den positive fotballen, en fotball der man bruker energi på å score mål, sier Dæhli.

VGTV:Hiddink håper på festfotball

PS! Gjennom sin trenerkarriere har Guus Hiddink også høstet flere trofeer med klubblag. Blant annet vant han nederlandsk Æresdivisjon med PSV Einhoven tre ganger mellom 1987 og 1990.

Les også

Mer om

  1. Fotball-EM
  2. Russlands herrelandslag fotball
  3. Spanias herrelandslag fotball

Flere artikler

  1. Hiddink bekreftet som ny Chelsea-sjef – her er hans opp- og nedturer

  2. Her er en som takler dobbeltrollen, Hamrén!

  3. Hiddink tilbys russisk statsborgerskap

  4. Hiddink åpner for å bli likevel

  5. Leserne drømmer om Sollied som Hareide-erstatter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder