- NIVÅET VIL BLI AVSLØRT: Bjørn Hansen (t. v.), her sammen med Nils Arne Eggen på Rosenborg-trening på Lerkendal i 2004. Foto: Scanpix

- Norsk toppfotball er ikke toppidrett

Trenerveteranen Bjørn Hansen synes det sparkes for mye og spilles for lite i eliteserien - og mener det er en kløft mellom norsk toppfotball og toppidrett.

  • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over 12 år gammel

- Vi har toppfotball, ikke toppidrett i norsk fotball. Jeg sier ikke at det ikke er toppidrettsutøvere i fotballen her, men det er et sprang mellom toppidrett og eliteserien, sier Bjørn Hansen til VG.

Hansen - som nå er konsulent for Bodø/Glimt og er engasjert i Olympiatoppen - peker på tre kriterier som legges til grunn for toppidrett:

1. Man må trene på høyde med de beste i verden.

2. Man må prestere jevnlig internasjonalt.

3. Man må ha et levesett som står i henhold til kriteriene overfor.

Hvem er eliteseriens beste spiller - posisjon for posisjon?Diskutér her!

- Ligger etter

Nils Arne Eggens mangeårige kompanjong sa til NRK tidligere i uken at nivået på eliteserien «ikke er godt». Nå går han enda lenger.

(Saken fortsetter under bildet)

I DAGENS VG: Bjørn Hansen blåser ut mot norsk toppfotball, som han mener ikke kan kalles toppidrett. Foto: VG

- Etter å ha jobbet med utøvere fra andre idretter er det iøyenfallende hvor interesserte disse er i hvordan andre trener og jobber. I fotballen tenker man på kun seg og sitt. Før hadde jeg også disse skylappene - nå står jeg mye bredere. Så dette er ikke bare synsing, insisterer Hansen.

- Er fotball toppidrett i andre land?

- Det er nok litt både og, der også. Men mange presterer internasjonalt - og jeg tror nok de også trener fornuftig. I sum ligger vi etter.

Han synes ikke ressursene i milliardbutikken norsk fotball står i stil med nivået.

- Arrangementene er kjempebra. TV 2 har gjort en fantastisk jobb med å hausse opp fotballen, det bygges flotte stadionanlegg som gir fulle hus. Men det gir et feil bilde av nivået. Jeg er redd for at tilskuertallene etter hvert vil gå ned - at fotballen blir avslørt, sier den tidligere A-landslagsassistenten.

Resultatfokus

Bjørn Hansen mener spilleprinsippene fra Rosenborgs storhetstid - der han selv var med som trener - er i ferd med å forsvinne.

- Overtallsspill og rettvendte kanter som angriper rommene er borte. De beste lagene i Europa bruker jo mange av de samme prinsippene nå. Jeg synes det er mye resultatfokus i Norge.

- Men ditt Bodø/Glimt er vel avhengige av nettopp resultater for å klare seg?

- Vi fokuserer på utvikling - og har ikke et så klart resultatfokus. Jeg er opptatt av måten vi vinner på - og måten vi tapte på.

- Men er det riktig å si at fotballen var bedre før?

- Før hadde vi iallfall et lokomotiv med Rosenborg. Jeg kan ikke se vi har nærmet oss. Nå sparkes det mer og spilles mindre.

At forventede topplag som Brann og Lillestrøm har hatt en forholdsvis mager poengfangst så langt synes Hansen er negativt for eliteserienivået.

- Er ikke det uforutsigbarheten som gjør fotballen sjarmerende?

- Nei. At alle slår alle tar jeg som et svakhetstegn. Jeg blir ikke overrasket om Lillestrøm plutselig ligger i toppen igjen om fem runder.

Flere artikler

  1. LSK: - Vi driver toppidrett

  2. «Brutterns» drømmestart

  3. Opprykkskandidaten «ingen» bryr seg om

  4. Den perfekte assistenten

  5. Rapport: Vålerenga best – RBK henger etter på talentutvikling

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder