MULIGHETER: Drillos comeback mot Tyskland i kveld sendes på TV2 sport og TV2 sumo. Men dersom du er kunde hos Canal Digital eller Viasat har du likevel muligheten til å se oppgjøret. Foto: Bjørn S. Delebekk

Slik kan du se Tyskland-Norge gratis!

(VG Nett) I underkant av én million nordmenn har muligheten til å se kveldens landskamp på TV-skjermen.

  • Lillian Holden
  • Morten Ulekleiv
  • Eirik Borud
  • Espen Solbakken
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Dersom du er Canal Digital- eller Viasat-kunde og har en normal mottaker, kan du få sett Drillos comeback-kamp mot Tyskland ikveld. Ved å vri litt på parabolen din, kan du nemlig få inn «tysk NRK1» - ARD1, en gratiskanal som sender kveldens oppgjør.
VG-LIVE 20.30:Tyskland - Norge

Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen forklarer hvordan du kan gå frem.

- Man har to muligheter. Dersom du har en parabol med tre eller fire hoder, vil ett av dem peke mot Astrasatelitten. Da trenger man ikke gjøre noe som helst for å få inn ARD1, sier Andersen.

Dessverre er det få som har så mange hoder på sin parabol. Andersen har imidlertid en løsning for de øvrige kundene:

- Dersom man skal finne Astrasatelitten, må man snu parabolen slik at den treffer nøyaktig på satelitten, sier Andersen.

Slik gjør du:

1. Gå ut og løsne parabolskåla fra festet. Pass på at du holder parabolen i samme høyde som den var festet i, skåla skal kun flyttes sidelengs.

2. Foskyv parabolen 21 grader østover. Astrasatelitten sitter på 19 grader øst, og din parabol er på forhånd innstilt på to grader vest.

3. Når du tror du har truffet riktig antall grader, fest parabolen og forsøk å søke opp kanalene. Har du truffet riktig, vil du nå få inn kanaler fra Astrasatelitten, deriblant ARD1.

Men selv om det er fullt mulig for nær en million norske parabol-kunder å stille på parabolen slik at de får sett Tyskland - Norge gratis, så advarer ekspertene mot dette.

- Dersom du skal få inn kanalene fra Astrasatelitten, må du treffe helt nøyaktig på graden. Du må vende parabolen og treffe akkurat 21 grader. Det er svært vanskelig uten måleinstrument, sier Andersen.

Men også her finnes det råd:

- Hos en del forretninger får man kjøpt et instrument som du lett kan montere opp. Når du vrir på parabolen, vil instrumentet pipe hver gang du treffer en satelitt, sier Andersen. For noen hundrelapper kan man altså gjøre jobben med å finne Astrasatelitten betraktelig lettere.

Se hva Drillos-spillerne selv tror om kveldens kamp.

Espens fotballblogg:Det er lite som tyder på at Norge får noe som helst med seg hjem fra innbydende LTU-Arena.Les og kommentér her

- Anbefaler ingen å prøve

Kveldens kamp sendes på TV2 sport, og gir cirka 70 000 abonnenter mulighet til å se kampen. I tillegg sender TV 2 kampen på nett.

Ved å trikse parabolen inn på 19 grader øst, får cirka én million nordmenn mulighet til å se kampen.

- Det gjelder ikke alle som har PVR HD-mottakere, siden disse har nye programlister. Det gjør at kanallisten er låst mot satelitten, og kan derfor ikke ta inn andre kanaler. Men eldre mottakere vil kunne gjøre dette, sier presseansvarlig i Viasat, Øystein Hygen Christensen. Han anbefaler imidlertid ikke kundene å prøve å stille på parabolen for å finne Astrasatelitten.

- Man skal tenke seg om før man gjør det. Man skal ikke bare finne 19 grader øst, man skal også stille parabolen tilbake igjen. Man skal vite hva man driver med for å klare dette, og det er ikke noe vi anbefaler kundene våre å gjøre, sier han.

Parabol-ekspert Erik Andersen er enig.

- Man skal være dyktig for å klare dette. Parabolen skal stilles inn helt nøyaktig dersom man skal få bilde. Og finner man Astrasatelitten, er det like vanskelig å finne tilbake til utgangspunktet etterpå, sier han.

Man kan derfor ende opp med å måtte tilkalle montør for å rette opp igjen endringene.

- Muligheten for å klare det er altså til stede, men dersom man mislykkes kan man bli nødt til å betale litt for å rette skadene, smiler Andersen.

Debatten raser

Kveldens landskamp sendes på TV2s betalingskanal TV2 sport. Det sørger for at et svært begrenset antall nordmenn får mulighet til å se kampen. Det har vakt sterke reaksjoner blant folk flest, også VGs lesere.

VG Nett-leser:Jeg synes det er helt skandaløst å ikke sende denne kampen på en rikskanal. Visst det er en ting som burde vært tilgjengelig for absoulutt alle så er det landskampene.Diskutér her!

Kultuminister Trond Giske liker heller ikke at landskampen kun går på en betalingskanal.

- Jeg har en visjon at idrettsbegivenheter av stor interesse skal være tilgjengelig på TV for de mange, ikke bare for de få, sa Giske til VG. Les hele saken her.

Også landslagsspillerne selv synes det er synd at kampen ikke blir tilgjengelig for det ganske land.

- Det er stor interesse for denne kampen. Det er synd at ikke alle får sett den, sa keeper Jon Knudsen til VG Nett i går. Også landslagskaptein Brede Hangeland sa seg enig med Giske og keeper Knudsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder