EKSENTRISK: Kroatia-trener Slaven Bilic - EM-sluttspillets yngste og kanskje mest eksentriske trener - får skryt fra spilleren Danijel Pranjic. Foto: AFP

Skryter av «rocketreneren»

...men Bilic har ikke dratt frem gitaren ennå

Kroatia-trener Slaven Bilic, som spiller i rockeband og er utdannet jurist, hylles av Danijel Pranjic foran kveldens kamp mot Polen.

Lars Vestad
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Slaven Bilić

- Han er utrolig viktig for oss. Han vet alt om fotball, og er god venn med alle spillerne, sier Pranjic ifølge Euro 2008.

LIVE:Følg Polen-Kroatia fra klokka 20.45!

SPESIAL:VG Nett følger fotball-EM

Bilic, som har fortid som spiller i blant annet West Ham og Everton, tok over det kroatiske landslaget i juli 2006. Og han skiller seg markant fra den gjennomsnittlige landslagstreneren.
I tillegg til at han har konas navn tatovert på foten, har han også en sølvring i øret. Dessuten har han juss-utdannelse og spiller i et rockeband.

- Som en kollega

- Han har ikke spilt gitar for oss ennå, men kanskje han gjør det i forkant av kvartfinalen, sier Kranjic spøkefullt.

Venstrebacken uttrykker likevel stor beundring for Bilic som, med sine 39 år, er EM-sluttspillets aller yngste trener.

Les også:Her senker Olic Tyskland

- Han er som en kollega. Noen ganger er han treneren vår, andre ganger er han vennen vår. Han er en del av «familien» og vi ønsker å vinne EM sammen, sier spilleren.

FORNØYD: Danijel Kranjic roser Kroatia-trener Slaven Bilic opp i skyene. Her er spilleren avbildet under kampen mot Tyskland, hvor Kroatia til slutt vant 2-1. Foto: EPA

Kroatia - som allerede før kveldens kamp er klar for kvartfinale - møter i kveld et Polen-lag som bare har et ørlite håp om avansement fra gruppespillet.

Avhengig av Tyskland-blemme

Marginene må være på polakkenes side dersom de skal kapre den siste plassen i gruppen som gir kvartfinale. I tillegg til at de må beseire Bilics mannskap, er de også avhengige av at Østerrike slår Tyskland. Dessuten må Polen vinne med ett mål mer enn østerrikerne, dersom avansementet skal sikres.

Les også:HamKam-Kienast nestenhelt på overtid

- Vi kan ikke styre det som skjer i den andre kampen. Alt jeg kan gjøre er å planlegge sammen med spillerne mine hvordan vi skal slå Kroatia. Vi fokuserer utelukkende på våre egne oppgaver, og håper det andre går vår vei, sier Polen-trener Leo Beenhakker.

Nederlenderen forventer at Slaven Bilic kommer til å hvile en rekke spillere i kveldens kamp, men tror ikke det vil bidra til å gjøre det enklere for Polen.

Kapteinen og stjernen vraket

- Kroatia har en spillestil som er den samme uansett hvilke spillere som er på banen, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

VINN ELLER FORSVINN: Polen-trener Leo Beenhakker sier at han kommer til å satse alt på ett kort i kveldens kamp mot Kroatia. Foto: Reuters

Ifølge den polske TV-kanalen Polsat Sport, er angrepsstjernen Eusebiusz Smolarek og kapteinen fra forrige kamp, Jacek Bak, vraket foran kveldens kamp. Beenhakker satser uansett på at målene skal rinne inn mot kvartfinaleklare Kroatia.

- Vi kommer til å satse på en mer offensiv variant enn de foregående kampene. Vi trenger mål, og derfor må vi satse alt på ett kort, sier han til Polens største sportsavis, Przeglad Sportowy.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder