Drillo: - Jeg ble veldig overrasket

Ble bedt om å trekke seg av fotballforbundet

Høgmo: - Den eneste jobbe jeg kunne forlate Djurgården for

ULLEVAAL STADION (VG) Tidligere landslagssjef Egil Olsen (71) er forundret over timing ved ansettelsen av hans erstatter.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg ble overrasket over tidspunktet. Jeg ser ikke den store dramatikken i dette, siden jeg sannsynligvis i praksis ville vært ferdig med denne jobben om to-tre uker likevel, med mindre vi mot formodning skulle havne i playoff.

- Men vi hadde et veldig bra evalueringsmøte på mandag, og jeg hadde fått tilbake optimismen og ristet av meg skuffelsen fra Sveits-kampen.

- Derfor var overraskelsen veldig stor, selv om jeg ikke har noe problem med å akseptere det, sier Drillo på en pressekonferanse på Ullevaal stadion fredag ettermiddag.

Fikk sparken

Dermed bekrefter 71-åringen at han ble bedt av fotballpresident av Yngve Hallén om å tre til side torsdag. Samtidig bedyrer han at han hadde et valg i den forstand at Høgmo var innstilt på å vente dersom Drillo hadde ønsket å fullføre VM-kvaliken.

- Jeg er mer overrasket enn skuffet, og sur og bitter er jeg ikke. Men det er rart at det kommer på dette tidspunktet. Det hadde nok vært gunstigere for norsk fotball og for meg om det hadde kommet tidligere, som rett etter Sveits-kampen. Da var jeg langt nede, forresten, sier Drillo.

VG DIREKTE: Chat, live og TV-sending fra pressekonferansen

Dermed ble punktum for Drillo-epoke nummer to satt med en nitrist forestilling hjemme mot Sveits for to og en halv uke siden, som langt på vei la VM-drømmen død. Det er med andre ord en langt tristere avskjed denne gangen enn etter åttedelsfinaletapet mot Italia under VM i 1998.

- Det er litt bitrere nå, særlig når en så dårlig kamp er det siste som sitter igjen. Jeg var innstilt på ta de siste to kampene, men jeg hadde ingen sterke motforestillinger eller lyst til å be Per-Mathias om å vente. Det vurderte jeg ikke en gang. Prestisje, ære, stolthet er småborgerlige begreper som jeg ikke har noe forhold til, sier Drillo.

Drømmejobb

Til stede på pressekonferansen var også Norges nye landslagssjef, Per-Mathias Høgmo (53). Han sier det bare var én jobb som kunne få ham til å forlate Djurgården:

- Jeg kommer fra et derby i går på Tele 2 arena, hvor det var fullsatt og fantastisk stemning. Det er bare en jobb i Skandinavia som skulle få meg til å forlate Djurgården, som jeg virkelig har fått stor kjærlighet til, og det var det norske landslaget.

- Det å jobbe med de beste spillerne, med en fantastisk organisasjon, og et meget kompetent styre i ryggen, tiltalte meg så til de grader at det egentlig aldri var tvil om at jeg skulle ta utfordringen, sier Høgmo, som skal også skal lede Djurgården i de fem kampene som gjenstår av sesongen i Allsvenskan.

Allerede mandag skal han utføre sitt første offisielle oppdrag som norsk landslagssjef. Da skal han nemlig presentere uttaket til de to avsluttende VM-kvalifiseringskampene mot Slovenia og Island.

- Jeg ser ikke bort ifra at det kan komme noen små overraskelser (i uttaket), sier Høgmo, som vil ta med Drillo på råd.

Ingen andre kandidater

Fotballpresident Yngve Hallén sier at Norges Fotballforbund ikke har vært i diskusjoner med andre kandidater enn Høgmo.

- Vi har aldri gått inn i reelle forhandlinger med andre kandidater enn Per-Mathias, sier fotballpresidenten.

FOTBALLBLOGGEN: Drillos beste Ullevaal-opptreden i år

- Det var et samlet forbundsstyre som tok avgjørelsen, men det ble en debatt, som følge av de strenge kravene vi stilte til en ny landslagssjef. Vi følte at den kandidaten vi la frem ville utfordre oss kraftig, og vi må utfordre hverandre, hvis vi skal komme videre i norsk fotball, sier Hallén, som også tok seg tid til å hylle Drillo:

- Skal Per-Mathias sette et slikt fotavtrykk som det Egil har gjort, så skal han jammen meg gjøre en grundig og god jobb.

Drillo gjør også sitt for å legge press på erstatteren, om enn med et spøkefullt glimt i øyet.

Det er ikke gjort i en fei å bygge opp slagkraftig landslag med mange unge spillere. Men det er en spennende jobb og et godt materiale å jobbe med. Det er mange spennende spillere i alderen 20, 21, 22 år, så det må bli bra i løpet av noen år. Dessuten skal EM utvides fra 16 til 24 lag, så det blir lettere å kvalifisere seg. Derfor vil det være en katastrofe hvis han ikke tar seg til sluttspill, sier Drillo til latter fra salen.

Les også

 1. Høgmo hemmelighetsfull om Norge-jobben

  STOCKHOLM (VG) (Djurgården-AIK 2-2) Kanskje blir Per-Mathias Høgmo (53) snart norsk landslagssjef.
 2. NFF bekrefter: Høgmo ny landslagssjef

  Per-Mathias Høgmo er ansatt som ny landslagssjef. 53-åringen varsler en ny kurs, skriver NFF i en pressemelding.
 3. Drillo ferdig som landslagssjef - Høgmo overtar nå

  Egil Olsens tid som landslagssjef er - etter det VG erfarer - over. Per-Mathias Høgmo tar over umiddelbart.
 4. Gamle Rosenborg-helter har stor tro på Høgmo

  Tidligere Rosenborg-stjerne Roar Strand forteller hvordan den nye landslagssjefen, Per-Mathias Høgmo, er som trener.
 5. Høgmo blir trolig Norges nye landslagssjef

  OSLO/STOCKHOLM (VG) Per-Mathias Høgmo (53) blir etter alt å dømme ny landslagssjef i fotball - og det kan skje allerede…
 6. Gamsten vil ha Høgmo som landslagssjef

  KARABUK (VG) Morten Gamst Pedersen (32) har sin klare favoritt til å overta landslaget etter Egil Olsen (71).
 7. Norge-aktuelle Høgmo tar avgjørelse innen tirsdag

  Per-Mathias Høgmo (53) vil avklare fremtiden i Djurgården før han uttaler seg om Drillo-jobben.
 8. Tause etter Tjærnås' tøffe Drillo-kritikk

  Drillo-assistent Ola By Rise har snakket med Lars Tjærnås etter at Tjærnås omtalte landslaget som «drittdårlig», men han…
 9. Høgmo: - Gjevt å bli nevnt rundt slike jobber

  LONDON (VG) Per-Mathias Høgmo kaller landslagssjefjobben for norsk fotballs mest attraktive, men vil ikke diskutere sitt…
 10. Deila vil bli landslagssjef, men lanserer «konkurrent»

  DRAMMEN (VG Nett) Godset-trener Ronny Deila gir et soleklart «ja» på spørsmål om han har lyst på og om han eventuelt…
 11. Mener Per-Mathias Høgmo bør bli landslagssjef

  LONDON (VG) Steinar Nilsen mener Norges neste landslagssjef bør hete Per-Mathias Høgmo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder