IKKE ET PROBLEM: Tromsøs Gudmund Taksdal Kongshavn, her fra i fjor da han spilte for Sarpsborg 08, mener at det å la teknologien avgjøre om en ball er inne eller ikke, vil ødelegge noe av sjarmen med fotballen.

IKKE ET PROBLEM: Tromsøs Gudmund Taksdal Kongshavn, her fra i fjor da han spilte for Sarpsborg 08, mener at det å la teknologien avgjøre om en ball er inne eller ikke, vil ødelegge noe av sjarmen med fotballen. Foto:Ned Alley,NTB Scanpix

Tippeliga-keeper sier nei til mållinjeteknologi

NFF tror Norge slår følge med England om to år

Elitespillere flest vil la teknologi avgjøre omdiskuterte målsituasjoner

I Premier League gir teknologien et klart svar på om ballen er i mål eller ikke. Tromsø-keeper Gudmund Taksdal Kongshavn (24) håper å slippe det samme i Tippeligaen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– At småting kan vippe en kamp den ene eller den andre veien, synes jeg er noe av sjarmen med idretten. Det kan bidra til at det dårligste laget vinner, sier Kongshavn.

I VGs årlige spørreundersøkelse blant spillerne i Tippeligaen, hvor 124 stykker har svart, er 24-åringen én av to keepere som ikke ønsker at dommerne skal kunne ty til teknologi der spørsmålet er om det skal være mål eller ikke.

Kongshavn vil at dommerne selv må ta avgjørelsen, uten hjelp fra hverken video eller mållinjeteknologi. 19 andre Tippeliga-spillere (til sammen 16,1 prosent), i alle posisjoner på banen, sier i undersøkelsen at å innføre videodømming er en dårlig idé i Tippeligaen. 76,6 prosent svarer at de vil ha videodømming, mens 7,3 prosent er usikre.

– Det er klart det hadde vært veldig surt om en ball feilaktig ble dømt i mål om jeg sto i mål, og det finnes gode argumenter for å få inn teknologi her, men i løpet av en kamp vil det alltid være avgjørelser som både går for og imot deg. Det blir aldri helt rettferdig uansett, sier Kongshavn.

– Jeg synes fotball fungerer veldig fint og slår bra an i de fleste land. Derfor ser jeg ingen grunn til å endre noe, legger keeperen til.

Koster millioner

I Premier League ble hawk-eye innført fra 2013/14-sesongen. Dette systemet er det samme som brukes under store tennisturneringer og koster mellom to og tre millioner kroner å installere på hvert stadion, ifølge Norges Fotballforbund (NFF).

I Brasil-VM i fjor sommer ble en enda mer avansert mållinjeteknologi benyttet.

– Når du ser hvor godt det har fungert i Premier League, og også i ishockey, synes jeg dette er opplagt noe vi må ha. Mål er den viktigste delen av fotballen og bør ikke ha noe med tilfeldigheter å gjøre, sier Haugesunds sisteskanse, Per Morten Kristiansen, til VG.

Men enn så lenge gjør den høye prisen det uaktuelt for NFF å få på plass slik teknologi i Tippeligaen.

– Da bør kampen kunne stoppes slik at fjerdedommeren får sett situasjonen på en skjerm. På den måten får vi en korrekt avgjørelse, sier Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MÅL ELLER IKKE: Tyskland-keeper Manuel Neuer redder en ball som allerede har vært over mållinjen i VM i 2010. Englands Frank Lampard fikk aldri bokført scoringen. Foto:Alessandra Tarantino,AP

Vil vente på prisfall

Den pågående uenigheten mellom Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Det europeiske fotballforbundet (UEFA), der FIFA bruker mållinjeteknologi og UEFA ekstra dommere ved målene, gjør at NFF lar fotballen i Norge fortsette som før. Det betyr at hverken mållinjeteknologi, ekstradommere eller videodømming blir innført med det første.

– Det sier seg selv at målteknologi er kommet for å bli, men det er snakk om store investeringer. Jeg tror kostnadene går ned i løpet av de neste to årene og da kan det være mer aktuelt. Men det skal betydelig ned før NFF vurderer det, sier generalsekretær Kjetil Siem til VG.

Han sier særlig TV-selskapene med rettighetene til Tippeligaen er pådrivere for bruk av mållinjeteknologi. At seerne få den absolutte konklusjonen via teknikken, mener Siem gir en ekstra dimensjon til fotballen.

PS: Det er ikke like høyteknologisk, men fra 2015-sesongen skal dommerne i Tippeligaen bruke spray for å markere hvor frispark skal tas fra og hvor muren skal stå.

– Vi ser at det har en god virkning og er forebyggende fordi spillerne forholder seg til en linje som dommeren enkelt kan se om de trår over, sier dommersjef Terje Hauge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder