VGs fotballkommentator mener: Norling kunne hindret poengtapet

FOTBALL

FREDRIKSTAD (VG) (FFK – Brann 1-1) Bedre lederskap fra
Rikard Norling hadde trolig gitt Brann alle tre poengene i serieåpningen. I stedet måtte han nøye seg med det ene.

kommentar
  • Knut Espen Svegaarden (kommentar)
Publisert: Oppdatert: 06.04.15 21:04

Etterpåklokskap er den eneste eksakte vitenskap. Men denne gangen lå jeg i forkant: Da Fredrik Haugen var svært nær sitt andre gule kort, allerede etter 33 minutter, skrev jeg på blokka: «Ta han av. Nå. Rødt kort er trolig ødeleggende.»

Det første kom gule kom allerede etter 17 minutter.

Hadde kontroll

Men Haugen, som var god og som var mannen som sendte Erik Huseklepp gjennom til 0-1 etter 21 minutter, ble på banen. Både til pause. Og han var også med da lagene kom ut igjen på banen etter pausen.

Brann hadde full kontroll, Brann burde ledet med både to og tre mål. Og Brann hadde forstått alvoret, jobbet hardt og fortjente tre poeng.

Men det var helt til Fredrik Haugen falt litt for tydelig inne i feltet, det var skuespill, og dermed valgte dommer Martin Lundby å gi kort for filming.

Så med 20 minutters effektiv fotball igjen å spille på Fredrikstad stadion, ble Brann redusert til 10 mann.

Blackout

Da forandret kampen seg. Brann ble feige, trakk laget bakover, og overlot initiativet til Fredrikstad, som hadde mistet troen på at poeng var mulig da Steffen Nystrøm bommet på et straffespark etter 65 minutter.

Det kom for øvrig også etter en blackout, denne gangen verken fra Norling eller Haugen, men fra Erdin Demir, som helt umotivert handset inne i feltet.

Men nå fikk FFK troen igjen, presset Brann bakover, og Brann lot seg presse bakover, selv om 10 mot 11 ikke trenger utgjøre den store forskjellen. Og til slutt fikk de belønningen, og Brann straffen for feigheten, da Henrik Kjelsrud Johansen utlignet fire minutter på overtid.

Jeg vil ikke si det var direkte fortjent, etter spill og sjanser over 95 minutter med fotball, men litt fortjent var det likevel. Fordi Brann og Rikard Norling, og Fredrik Haugen, dummet seg ut da de burde – begge – vært smartere i tankegangen.

Vrien kamp

Nå er det langt fra noen katastrofe for Brann med et poeng i serieåpningen, borte mot Fredrikstad, men sjansen til en seier i en av de vanskeligste bortekampene i Obos-ligaen var absolutt til stede.

Jeg har alltid ment at en trener skal ta av en spiller som tidlig får det gule kortet, og som du ser er litt heit i toppen. Rett og slett fordi psykologien rundt 10 kontra 11 spillere ofte er ekstrem.

Kampen i Fredrikstad er et godt eksempel. Og selv om jeg skjønner at Norling vil ha sine beste spillere på banen, så er det enda viktigere å ha 11 mann på banen.

Ser vi bort fra denne «feilen», så hadde Rikard Norling valgt rett mannskap, innsatsen var på topp, Erik Huseklepp herjet en periode på Branns venstreside, og FFK-backen Simen Rafn ble svimmel. Haugen, Kristoffer Larsen og Vadim Demidov var gode, og FFK skapte knapt en halvsjanse før pause.

Skuffende

FFK var i det hele tatt en skuffelse. Høye skuldre på mange spillere, men utligningen på overtid ved bestemann Kjelsrud Johansen gir selvtillit.

Og 8281 tilskuere på en kamp på nivå to i Norge er bra.

Mest imponerende var antallet bergensere som hadde tatt turen over fjellet – med banneret «Breddefotball 2015».

Det blir fort Tippeliga igjen i Bergen hvis innsatsen er så god som mot FFK, og ledelsen får luket vekk feilene.

Så lærdommen må være: Så løst som kortene sitter i dagens fotball, så bør lagledere være ytterst oppmerksomme. 11 mot 10 avgjør fotballkamper ganske ofte.

Derfor: Ta heller av spilleren, enn å ta sjansen på at han - som Haugen - går av uten at Brann kan sette inn en ny.

Her kan du lese mer om