TOPPSCORER: James Rodriguez knytter neven etter å hga scoret 2-0-målet mot Uruguay lørdag. Colombianeren har imponert stort i VM. Foto:Gabriel Bouys,Afp

Norske Tor-Kristian regisserte VM-toppscorerens overgang til Monaco: - Bestemoren min kunne se at han ville bli fantastisk

Tor Kristian Karlsen var mannen som regisserte James
Rodriguez (22) overgang fra Porto til Monaco verdt 375 millioner kroner.

  • Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sist sesong ble Colombia-kometen assistkonge i den franske toppserien, og etter to nye scoringer mot Uruguay er han toppscorer i VM med fem mål på fire kamper. Norske Karlsen, som av personlige grunner måtte gi seg som sportsdirektør i Monaco i fjor vinter, vil ikke ta æren for suksessen – men synes det er gøy at Rodriguez har slått til.

- Til og med bestemoren min kunne se at han ville bli en fantastisk spiller. Æren går til han som betalte, sier Karlsen til VG.

SPORTSBLOGGEN: Kan Colombia vinne VM?

Den russiske mangemilliardæren Dmitry Rybolovlev kjøpte AS Monaco i desember 2011. Like etterpå ansatte han den mangeårige norske talentspeideren som sportsdirektør. Sammen la de store planer julen 2012. Det resulterte blant annet i kjøpene av Radomel Falcao fra Atletico Madrid og James Rodriguez fra Porto. Sistnevnte kostet cirka 375 millioner kroner (45 millioner euro).

- Vi startet med å planlegge kjøpet i julen 2012. Da kom James som en del av en større pakke som det tok veldig mange måneder å få på plass. Totalt kostet fem overganger mellom 120 og 130 millioner euro. Slike overganger tar veldig, veldig lang tid. Og vi fikk det til gjennom agenten Jorge Mendes som hadde alle spillerne i sin stall, forteller Karlsen.

FOTBALLMANN: Mangeårig speider og sportsdirektør Tor-Kristian Karlsen, her avbildet utenfor Arsenals Emirates Stadium, var sentral da Monaco kjøpte James Rodriguez fra Porto. Foto:Morten Rakke,VG

Portugisiske Mendes er en av verdens største agenter og har også Jose Mourinho og Cristiano Ronaldo på sin klientliste.

- Vi hadde en del møter. Jeg sluttet i begynnelsen av mars i fjor. Da var det kommet såpass langt at det bare var detaljer igjen.

- Når så du James Rodriguez for første gang?

- Jeg tror det var da han spilte for en klubb som heter Banfield i Argentina i 2009. Da spilte han venstreving, lå langs linja og slo innlegg. Det var først det siste året i Argentina og i Portugal han fikk mer bruk for fotballhjernen sentralt. Det var mange italienske klubber som spurte meg om han den gangen. Men de syntes prisen var litt høy. Jeg tror det var snakk om 30-40 millioner kroner.

- Hvor overrasket er du over VM-suksessen?

- På bakgrunn av det jeg så av han i Frankrike det siste året, er jeg ikke så veldig overrasket. Jeg vet at potensialet er der, men at han skulle levere så ekstremt er kanskje en liten overraskelse. Du verden for en spiller, sier Tor-Kristian Karlsen.

Hvis VM-suksessen fortsetter, og Colombia-stjernen ender som toppscorer, er sannsynligheten stor for at enda større klubber vil prøve å kjøpe ham.

- Monaco har i hvert fall ikke behov for å selge ham. Men hvis spilleren får et tilbud fra Real Madrid og vil vekk, så vet man aldri. Spilleren og agenten styrer jo en del her. Når alt kommer til alt, så vil latinamerikanske spillere helst spille for Real Madrid eller Barcelona. Men jeg blir overrasket hvis han selges for under 70 millioner euro (585 millioner kroner).

Selv føler han ikke at det var noen stor prestasjon å regissere overgangen til spilleren som kanskje har imponert aller mest så langt i VM.

- Det er ikke mitt verk. Det er verket til Monacos eier som ville investere så mye penger. Hvis man har en idé om å kjøpe de beste spillerne i Europa, så kreves det ikke så mye håndverk. Det er moro å være med på en sånn prosess, men jeg er mer stolt av å ha vært på å hente Celso Borges til Fredrikstad for en million kroner. Det er et større håndverk. Og Borges er jo også med videre i VM, sier Tor-Kristian Karlsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder