Men FCK-treneren mener kampen om Skandinavias fotballtrone er vidåpen

SPÅR ÅPEN KAMP: – Jeg tror ingen klarer å være alene om hegemoniet slik IFK Göteborg, Rosenborg og vi tidligere har hatt det, sier FC København-trener Ståle Solbakken. I samtalen med VG spår han en åpen kamp om fremtidens fotballhegemoni i Skandinavia. Foto: Robert S. Eik , VG

Solbakken ber RBK glemme ny Champions League-æra

HAMAR (VG) Rosenborg skal igjen prøve å legge Europa for sine føtter, men Ståle Solbakken (47) tror aldri trønderne får tilbake storhetstiden på 1990-tallet.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

Etter å ha kvalifisert for et europeisk gruppespill ni år på rad er FC København ute av det gode selskapet denne høsten. Treneren beskriver opplevelsen som «tortur».

Husker du denne? Solbakken knuste RBKs Champions League-drøm

Tror på åpen maktkamp i Skandinavia

Det danske mesterlaget har også mistet hegemoniet som uomtvistelig fotballstormakt i Skandinavia. Nå er kampen om fotballtronen i nord mer åpen enn på over 30 år.

Les også: Hareides Malmö møter Zlatan i Champions League

– Jeg tror ingen klarer å være alene om hegemoniet slik IFK Göteborg, Rosenborg og vi tidligere har hatt det. Jeg tror det vil variere hvilket lag som er best i Skandinavia, sier Ståle Solbakken.

– Hvilket lag mener du er best akkurat nå?

– Det er vanskelig å si. Jeg tror Midtjylland, FCK, Rosenborg og Malmö er de fire sterkeste lagene. I fremtiden tror jeg flere av klubbene i storbyene vil gjøre seg gjeldende. Kanskje Brøndby, AIK, Djurgården og IFK Göteborg. Det samme gjelder Vålerenga når de får sin egen stadion med alt det de innebærer, svarer FC København-treneren.

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅ HJEMMEBANE: Ståle Solbakken har fått flere ufrivillige midtukeopphold hjemme på Hamar i og med at FC København for første gang på ni år ikke er med i et europeisk gruppespill. Foto: Robert S. Eik , VG

Han har fått mer ufrivillig fri hjemme på Hamar etter at FC København er slått ut av det gode fotballeuropeiske selskap. Mens Malmö har kvalifisert seg for Champions League for andre året på rad, går Rosenborg, Molde og FC Midtjylland inn i Europa League-gruppespillet denne uken. Det sikrer også klubbene flere titalls millioner kroner i inntekter.

Les også: RBK avslo Brentford-bud på 30 millioner for Selnæs

Avviser jevnlig Champions League-deltagelse

Under ledelse av Kåre Ingebrigtsen er RBK-selvtilliten på vei mot gamle høyder, det spilles gla'fotball og seriegullet er så godt som i boks, men Ståle Solbakken har ingen tro på en ny storhetstid som under Nils Arne Eggen på 1990-tallet – med jevnlig deltagelse i Champions League.

– Det er helt, helt utelukket at de klarer det. Den Rosenborg-utgaven besto av en sjelden vare. Det var åtte-ti 30-åringer som tjente veldig gode penger. Mange hadde gjort sin utenlandsreise og visste at det var stor mulighet for Champions League-bonuser. Nå er pengene større andre steder. Det er umulig å holde på spillerne i en så lang periode. Det er også umulig at en slik trenerkapasitet får jobbe med det samme materialet i en og samme klubb over så lang tid igjen. Selv om Rosenborg har gjort store fremskritt nå, så vil det aldri skje igjen.

På 1980-tallet og frem til midten av 1990-tallet var IFK Göteborg det største laget i Skandinavia med imponerende resultater internasjonalt. Rosenborg overtok tronen da trønderne fra og med 1995 kvalifiserte seg åtte ganger på rad til Champions League. I 2006 ble hegemoniet overtatt av FC København. Med Ståle Solbakken som trener kvalifiserte danskene seg for første gang til gruppespillet i Champions League ved å slå ut Ajax.

Mener det handler om penger

Men nå er bildet annerledes. FC Midtjylland er både regjerende seriemester og nåværende serieleder i Danmark. Rosenborg har ikke vunnet Tippeligaen siden 2010. Og selv om Malmö har suksess i Europa, er både IFK Göteborg, AIK, Norrköping og Elfsborg foran i Allsvenskan.

– Vi har vært nede også, så vi er mer konkurranseutsatt nå, innser Solbakken.

– Kan Rosenborg bli Nordens beste lag i løpet av kort tid?

– Ja. Men det kommer til å bli jevnere i årene som kommer, svarer han, og gir en liten ørefik til Nils Arne Eggen – som har uttalt til VG at han tror det er mulig å hevde seg like bra i Europa i 2015 som på 1990-tallet.

– Eggen vil sikkert kontre med å si «det handler ikke om penger». Jo, det gjør faktisk det. Du kan ikke si til Helland at han skal tjene 1,5 millioner i Rosenborg hvis han fortsetter å banke inn mål og det kommer en nederlandsk, belgisk eller Championship-klubb. Lasse Vibe var stjerne på IFK Göteborg, men ble solgt til Brentford og tjener det fem trøndere gjør til sammen. Selv ikke om Eggen blir flyveleder på Værnes, så lar det seg stoppe. Det blir vanskelig å omdirigere de flyene.

– Kåre er manisk på 4-3-3

Men han understreker at han er imponert over det Kåre Ingebrigtsen har fått til på Lerkendal. De to spilte sammen på Lillestrøm på midten av 90-tallet, og allerede den gang var Ingebrigtsen sterkt preget av Eggens fotballfilosofi.

– Kåre er super tallfiksert. Han er jo manisk på 4-3-3. Jeg husker han satt i garderoben da Teitur (Thordarson) fikk sparken og Arne Erlandsen og Kjetil Osvold overtok i 1995. Da gikk vi fra 4-3-3 til 4-4-2 tvert. Kåre måtte nesten bæres ut på oppvarmingen. Det ble for mye for ham! melder Solbakken og ler så han rister.

– Er du overrasket over at Kåre Ingebrigtsen har lykkes som trener?

– Nei, det er jeg vel ikke. Det er ikke sikkert han hadde fått jobben hvis Rosenborg ikke hadde sparket trenere underveis, ,en han har grepet sjansen. Så har han vært smart i forhold til at han har tatt Nils Arne (Eggen) inn i varmen. Det er jo en merkelig kultur i Trondheim. Selv om Hamrén vant stort sett alle kampene, så satt folk og sov på tribunen. Trønderne er vokst opp med 4-3-3 og den medløpspasningen. Det å få i gang indreløperne er nesten viktigere enn resultatet. Kåre kjenner kulturen. Og det er den som kanskje ikke skal undervurderes. Han kjenner lusa på gangen, sier Ståle Solbakken.

Les også: Selnæs i egen klasse da RBK sikret gullet

Les også

 1. RBK-Kåre om Selnæs: - Han kan bli den største av dem alle

  TRONDHEIM (VG) Rosenborgs sentrale midtbanerolle har tilhørt noen av klubbens største personligheter.
 2. VGs fotballkommentator mener: Selnæs i egen klasse da Konradsen sikret Rosenborg seriegullet

  (Rosenborg - Stabæk 1-0) I toppkampen på Lerkendal, var det en spiller som holdt mye høyere standard enn resten: RBKs…
 3. RBK-helten kunne havnet i en annen fransk klubb

  TRONDHEIM (VG) (Rosenborg – Stabæk 1-0) Det var siste touch på ballen.
 4. Dagfinn Enerly: - Jeg skal gå igjen

  BISLETT (VG) Han brakk nakken i Tippeliga-kamp, og ble lam fra brystet og ned.
 5. Zlatan: – Langrenn er for lett

  Zlatan Ibrahimovic (33) har kommet med en rekke oppsiktsvekkende sitater denne uken.
 6. RBK avslo bud på 30 millioner for Selnæs

  ULLEVAAL STADION (VG) Få av landslagsspillerne jages…
 7. RBK spiller om 50 mill. – kan gå mot overskudd på 20 mill.

  Da Tove Moe Dyrhaug (49) overtok som midlertidig Rosenborg-sjef for første gang, gikk klubben 34 millioner i underskudd.
 8. Mål: Champions League annethvert år

  Med 5-0 sammenlagt kan Molde og Rosenborg være på vei inn i Europa League.

Mer om

 1. Rosenborg BK
 2. Dansk fotball
 3. Svensk fotball

Flere artikler

 1. «Halvannen» nordmann kjemper om tronen i Skandinavia

 2. Europa-bragden der Solbakkens FCK er på høyde med Chelsea, United og Atlético

 3. Champions League-playoff: Solbakken møter RBKs overmenn: - Skrekkmotstander

 4. Vinn eller forsvinn for FCK: – Denne sesongen blir uansett ikke godkjent

 5. Solbakken om FCK-karrieren: – Skal stoppe når folk minst aner det

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder