JUBELEN NORGE IKKE VILLE SE: Etter kun ett og et halvt minutt kunne kroatene jubler for ledermålet i hjemmekampen mot Bulgaria. Foto: Antonio Bronic , Reuters

Kroatia var overlegne - Norge må vente på EM-avklaring

Norge må heie på Førøyene i kveld for å kunne toppe treertabellen

(Kroatia - Bulgaria 3-0) Per-Mathias Høgmo (55) hastet tilbake til spillerhotellet for å se den avgjørende kampen i Zagreb lørdag kveld, men det er tvilsomt om han rakk frem før målet han ikke ville se kom.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Matchuret på den tomme arenaen i Zagreb viste kun ett minutt og 31 sekunder da Ivan Perisic sendte kroatene i ledelsen.

Norge ville vært klare for EM-sluttspillet i Frankrike som toer i gruppe H dersom Bulgaria tok ett eller tre poeng i kveld, men kroatene var som ventet flere hakk bedre.

Hjemmelaget misset flere store sjanser før Ivan Rakitic la på til 2-0 tre minutter før pause etter lekkert angrepsspill. Barcelona-stjernen slo selv opp til Nikola Kalinic, fikk kula tilbake og bredsidet den i hjørnet bak Bozhidar Mitrev.

Norge i Roma tirsdag

Kroatia-seier i kveld betyr at Norge fortsatt er gruppetoer med 19 poeng - to poeng foran Luka Modric & co - foran den siste runden tirsdag. Norge møter der Italia, som ble EM-klare i kveld, mens kroatene reiser til Valletta for å spille mot jumboen Malta.

- SE, EM! Ivan Rakitic viser Darijo Srna veien til Frankrike. Foto: Antonio Bronic , Reuters

Dersom Kroatia tar tre poeng der, må Norge slå Italia i Roma for å sikre andreplassen og EM-tur. Det holder ikke med uavgjort mot Italia, ettersom Kroatia er bedre enn Norge på innbyrdes oppgjør ved poenglikhet. Skulle Høgmos menn ende som nummer tre, tyder det meste på at laget må ut i to playoff-kamper i november. Kun den beste treeren slipper omspill, og nordmennene må i så fall håpe på hjelp fra Færøyene, Luxembourg og Spania.

– Bulgaria er ikke truende i det hele tatt. Jeg tviler ikke på at de vil, men de evner ikke, oppsummer Bengt Eriksen i Max' EM-studio.

– Det er «dødt» det som skjer der. Det er to lag som flytter bena lite, men Kroatia litt mer enn Bulgaria, supplerer tidligere Molde-trener Tor Ole Skullerud.

Økte etter pause

Kort tid etter Peresic' ledermål feide Nikola Kalinic en corner over fra kort hold. Og da Domagoj Vida fikk en scoring annullert for offside selv om det var to lagkamerater som hadde startet for tidlig, kunne man kanskje håpe på en bulgarsk opptur, men den kom aldri.

Midtveis oppsto også en bisarr situasjon der den bulgarske forsvarsspilleren Georgi Terziev fanget opp en retur fra egen keeper, hadde alle muligheter til å klarere både til corner og innkast, men banket ballen i egen stolpe fra åtte-ni meter!

– Det er noe rart med Bulgaria her. Det ser litt halvhjertet ut det de driver med, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal i VGs EM-studio.

Heller ikke etter pause var Bulgaria i nærheten av å true kroatenes ledelse i sprutregnet i Zagreb. Hjemmelaget hadde full kontroll samtidig som de ikke brukte flere krefter enn nødvendig. Ni minutter før slutt styrte Kalinic inn 3-0 fra kort hold.

Djue Cop fikk rødt kort på tampen og mister dermed Kroatias kamp borte mot Malta tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder