I SØKELYSET: Franz Beckenbauer må nå svare ytterligere for omstendighetene rundt fotball-VM i Tyskland i 2006. Foto: Patrik Stollarz , Afp

Bekrefter at Beckenbauer etterforskes av FIFAs etiske komité

Den tyske fotballegenden Franz Beckenbauer (70) og ti andre profilerte fotballnavn etterforskes nå av FIFAs etiske komité.

  • Per Opsahl

Artikkelen er over fire år gammel

Det bekreftes nå at Beckenbauer sammen med blant andre den spanske fotballpresidenten Angel Maria Villar Llona er i søkelyset.

Les også: Spiegel: Tyskland bestakk FIFA-topper for å få VM i 2006

Komitéen bekrefter på FIFAs hjemmeside at det i tillegg til den pågående etterforskningen av FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini, som begge er suspendert i 90 dager, nå er en rekke svært profilerte navn som også er under lupen.

SPANSK FOTBALLTOPP: FIFAs visepresident og spansk fotballpresident, Angel Maria Villar, avbildet på FIFA-kongressen i Sveits i mai. Foto: Patrick B. Kraemer , Ap

– Etterforskningen av Angel Maria Villar Llona og Franz Beckenbauer er allerede blitt videresendt til det dømmende kammeret (FIFAs etiske komité), heter det i en pressemelding fra FIFA.

Det er ikke klart hva Beckenbauer er etterforsket for, men for få dager siden skrev det tyske nyhetsmagasinet Spiegel at Tyskland trolig hadde kjøpt seg til stemmer slik at de fikk arrangere fotball-VM i 2006.

De skrev at den tyske søkerkomitéen skal ha hatt en «svart kasse» for å betale bestikkelser til viktige FIFA-topper. Beckenbauer var leder av organisasjonskomitéen og skal ha kjent til bestikkelsene.

Nå er også FIFAs generalsekretær Jérôme Valcke under etterforskning, blant annet sammen med tidligere fotballpresident i Brasil, Ricardo Teixeira. Andre som også etterforskes er Amos Adamu, Eugenio Figueredo, Nicolas Leoz, Woarawi Makudi og Jeffrey Webb.

Beckenbauer har tidligere vært styremedlem i FIFA, og i fjor ble han suspendert i 90 dager fra all fotballaktivitet etter å ha nektet å samarbeide i en etterforskning i forbindelse med tildelingen av fotball-VM i Russland og Qatar.

Tysk legende

Beckenbauer er en av tidenes beste tyske fotballspillere. Han spilte mesteparten av karrieren i Bayern München, og fikk 103 landskamper for Vest-Tyskland. Han var med på å tape VM-finalen i 1966 mot England, ble nummer tre i VM fire år senere, før det ble EM-gull i 1972.

Forsvarsstjernen var kaptein da Vest-Tyskland ble verdensmestere på hjemmebane i 1974, og i EM to år senere tapte han og lagkameratene på straffer i finalen mot Tsjekkoslovakia.

Etter karrieren har han vært trener for Vest-Tyskland, Marseille og Bayern München.

Mer om

  1. FIFA

Flere artikler

  1. FIFAs etikk-komité krever at eks-president blir utestengt i to år

  2. Spiegel: Tyskland bestakk FIFA-topper for å få VM 2006

  3. Beckenbauer: – Vi gikk alltid så langt vi kunne

  4. Tyskerne vil avsløre sannheten om fotball-VM i 2006

  5. FIFA: Dette er skammens galleri

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder