- Skal vi ha nye spillere skal det være medaljeklasse over dem

ENDELIG EN TRIUMF: Kjell Jonevret kunne puste lettet ut da Viking skaffet full poengpott søndag. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Jonevret savner en Viking-målscorer

BERGEN (VG) (Brann – Viking 0-1) Ikke siden 2007 har Viking hatt en toppscorer som har notert seg for et tosifret antall mål. Like lenge siden er det også siden laget tok medalje.

 • Henrik Wiedswang Horjen

Artikkelen er over seks år gammel

På 17 kamper denne sesongen står Jón Dadi Bödvarsson som Vikings toppscorer med fem mål. Veton Berisha står akkurat som Erik Huseklepp med en smultring i målprotokollen.

Viking var underlegen i både spill og sjanser mot et Brann-lag på desperat poengjakt i går.

Men et stjernetreff med venstrefoten fra Björn Sverrirsson i lengste hjørnet fra nærmere 30 meter sendte Viking til himmels. I den andre enden av banen hentet Arild Østbø frem sitt ypperste mellom stengene, og holdt nullen for syvende gang denne sesongen.

- For lite mål

I pressesonen etter gårsdagens seier mot Brann virket Viking-trener Kjell Jonevret tydelig lettet, og pratet som en foss i intervjuet med VG.

- Vi gjør for lite mål, det er helt klart. Det er også viktig å skape sjanser, det har vi også vært litt svake på. Vi må skape flere sjanser, men i dag så dreper vi denne kampen om vi holder oss litt kaldere. Samtidig er de vi har «gode gubbar», og vi jobber på med dem. Jeg drømmer ikke om så mange andre, jeg forholder meg til dem jeg har, sa Jonevret etter triumfen– Vikings første Vestlandsderby-seier i Bergen siden 2003.

Men selv om laget revansjerte tapet mot nettopp Brann fra tre uker tilbake, og fikk hull på en 304 minutter lang måltørke, viste kampen også klare svakhetstegn for siddisene: Laget produserte få sjanser, og heller ikke i denne kampen klarte spissene å notere seg på scoringslisten.

Ikke siden Peter Ijehs dager i Viking-trøyen, i 2007, har siddisene tatt medalje. Stavanger-klubben har de to siste sesongene vært involvert i medaljekampen, og yppet seg der oppe, men har ennå til gode å holde helt inn.

- Dette var en viktig seier for oss. Uken som har vært har vært mye preget av media og Kåres avgang (Ingebrigtsen, red.anm.), og det har i det hele tatt vært mye rot. Vi tenkte helt enkelt at nå begynner vi på nytt igjen: Vi har ikke tapt så mye, men vi har spilt så forbannet mange uavgjorte kamper. Det var derfor uhyre viktig for selvtilliten vår å vinne en kamp igjen, sier Jonevret.

Svakeste Jonevret-periode

VIKTIG SCORING: Björn Sverrirsson ble matchvinner mot Brann søndag. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Siden laget brakåpnet Tippeligaen med fire seire på de seks første kampene har det vært bråstopp for Viking. Laget har sakket akterut på tabellen, og har kun vunnet to kamper på de siste elleve.

- Dette var en revansje for hele laget. Vi må være mer effektive fremover. Vi må fortsette å tette bakover, og vi viste i starten av sesongen hva som bor i oss. Vi må finne tilbake til det, sier banens beste mot Brann, Viking-keeper Arild Østbø.

- Den satt langt inne, og vi skaper mye sett mot hva vi har skapt i det siste. Vi har kun vunnet én kamp av de siste ti vi hadde spilt før denne, og det var helt nødvendig å begynne å vinne fotballkamper igjen. Spillemessig kunne det tippet begge veier, men vi fikk en god scoring mens de ikke tok vare på sine sjanser. Det var fortjent at vi vant, sier Viking-kaptein Indridi Sigurdsson til VG.

Riktignok står laget med kun tre tap denne sesongen, kun suverene Molde er bedre. Men laget har slitt med å avgjøre kampene til sin fordel.

Perioden laget har vært inne i har vært den svakeste siden Kjell Jonevret tok over etterÅge Hareide i 2012. Den tidligere Molde-treneren tok Stavanger med storm, og i sine første 30 kamper som Viking-trener tok Jonevret solide 58 poeng.

Siden har den berømmelige Jonevret-effekten avtatt noe. Viking falmet utover fjorårssesongen, og endte for andre år på rad på 5. plass, seks poeng bak bronse.

Manglet goalgetteren

Forskjellen mellom Viking og rivalene på medaljeplass har i stor grad dreid seg om mer giftige målscorere.

Heller ikke årets mannskap har hittil vist seg å være av det mest giftige slaget, og uten scoring på de tre siste kampene ser det heller ikke denne sesongen ut som om det skal holde helt inn. Det er først og fremst et tett forsvar som har sørget for at Kjell Jonevrets mannskap fortsatt har heng på medalje når 13 kamper gjenstår.

- Vi begynte fantastisk bra i år også. Siden da har vi ikke helt fått det til, og vi har kanskje jobbet for hardt med å dyrke vårt eget spill mot lag som har ligget lavt og vært det førende laget. Men det er ikke alltid vi har klart det. Den første sesongen var vi kanskje enda litt hvassere, men vi skal bygge videre på dette, sier Jonevret.

Hva skal til for at Viking skal ta medalje?

- Vi har kanskje en av de minste troppene i Tippeligaen, knappe 18 mann. Skal vi ta medalje må vi kanskje ha et par spillere til, det blir tungt i perioder. Vi slet jo mer i mai i år enn hva vi gjorde i fjor, sier Jonevret.

Viking har i motsetning til flere av sine rivaler holdt økonomien mer eller mindre under kontroll. Riktignok har laget en liten tropp, men står likevel langt bedre stilt enn flere av lagene rundt seg på tabellen.

- Skal vi fylle på med nye spillere så skal det være medaljeklasse over dem. Det er et mål vi har om å ta medalje, og om det blir om i år eller neste år får vi se på. Men Viking skal uansett være et lag som kjemper i toppen.

Les også

 1. Viking-perle forverret Brann-krisen

  BERGEN (VG) (Brann - Viking 0-1) Alt peker i retning Brann-nedrykk etter sesongens syvende hjemmetap.
 2. Brutal dom over Tippeligaklubbene: Økonomiekspert: – Kan ikke lenger leke butikk

  Trenersparkinger, kronerullinger og Europa-fiaskoer. Det meste var bedre før for norsk fotball.
 3. Etterlengtet seier for Norling: - For tidlig å friskmelde noe som helst

  STAVANGER (VG Nett) (Viking – Brann 0-2) Brann…

Mer om

 1. Viking FK

Flere artikler

 1. Viking-perle forverret Brann-krisen

 2. Start holdt nullen for første gang

 3. Viking-treneren etter ny seier: – Et spark i ræva til ekspertene

 4. Viking øyner endelig Europa

 5. Skadeplagede LSK nærmest seieren

 6. Toppscorer Berisha klar for å forlate Viking

Fra andre aviser

 1. Uforandret Viking mot Sarpsborg

  Aftenposten
 2. Jonevret: - Fornøyd med medaljesnakket

  Aftenposten
 3. Må stoppe denne mannen

  Aftenposten
 4. Skjøt vekk Brann-spøkelset

  Aftenposten
 5. Keepersituasjonen bør bekymre Viking

  Aftenposten
 6. Østbø fikk Viking-revansj: - Det var ting som ikke burde skjedd

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder