VIF-party da Aalesund ble banket ned i nedrykksgjørma: – Ydmykende

VALLE (VG) (Vålerenga – Aalesund 5-1) Det var som om alt det beste fra Ronny Deila-fotballen skyllet over Valle på én gang: Vålerenga vant 5-1 og holdt et fotballparty som kan bli Aalesunds gravøl.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

For etter 11 strake sesonger i Eliteserien har Aalesund rotet seg ned med begge bena i bunnstriden. Trener Trond Fredriksen var knallhardt presset fra før – og nå er muligens spørsmålet Aalesund-ledelsen må stille seg om den mangeårige klubbmannen er rett mann til å lede oransjetrøyene i de fem siste serierundene.

Slik svarer AaFK-styreleder Jan Petter Hagen på det spørsmålet fra VG idet kampen blåses av:

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Vi forholder oss til den avtalen med Trond, sier Hagen, som ellers ikke la skjul på at han ikke likte det han hadde sett.

– Det å tape 1-5 er ydmykende. Det er tungt for spillerne, tungt for trenerne. Nå må vi bite tennene sammen og slå til mot Kristiansund neste lørdag, sier Hagen til VG.

VG Live: Fyldig referat fra kampen!

Gikk i strupen

Åpningsminuttene minnet litt om naturprogrammene som viser løvens kamp mot gnuen: Et skrekkslagent Aalesund som forgjeves prøvde å rømme – mens Vålerenga løp fortere, var sterkere og gledet seg til neste jafs av motstanderen.

– Gnuen er et smart dyr. De løser det med å stå sammen. Vi løste det ikke med å stå sammen de første 20 minuttene, billedlegger Aalesund-trener Trond Fredriksen.

– Vi har snakket mye, øvd mye, på å komme vekk fra gjenvinningspresset deres. Å være smarte er viktig i fotball, det var vi ikke første femten, og det gjør at Vålerenga høvler over oss, fortsetter Aalesund-treneren, som fikk laget sitt under 0-2 idet syv minutter var spilt.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SHOWET FORAN FANSEN: Vålerengas stjerneskudd Chidera Ejuke (19) hopper etter sitt første av to mål mot nedrykkstruede Aalesund som ble knust sønder og sammen av Oslo-kluben søndag. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

– Føler du at spillerne ønsker deg videre?

– Det må du ikke spørre meg om. Etter at vi har ridd av den verste stormen fra Vålerenga, viser dem at de har lyst til å spille. De blør for at Aalesund skal spille i Eliteserien neste år. Andre får ta seg av spørsmålet du stiller, i grunn. Min jobb er å møte opp i morgen og sørge for at vi har en større mulighet for å slå Kristiansund neste helg, sier Fredriksen.

– Tenker du at du bør trekke deg tilbake om det hadde vært det beste for Aalesund?

– Nei, det har jeg ikke tenkt et sekund på. Jeg bruker min energi på at vi skal komme ut av den vanskelige situasjonen vi er i. Heldigvis er vi fortsatt på kvalik, så det er opp til oss selv hvordan vi løser de fem siste kampene, sier Trond Fredriksen.

Se alle AaFK-trenerens svar på krisesituasjonen under – artikkelen fortsetter!

Ejuke herjet

Mot Vålerenga var løsningene fraværende. Den gamle løpsbikkja Christian Grindheim (34), født på ny som hovmester i mellomrommet, linket opp med tenåringen Chidera Ejuke gang på gang, og Aalesund-back Bjørn Helge Riise slet med å holde følge.

Bare fem minutter var gått da nigerianeren viste hva som var i vente. Et skudd smalt i hanskene til Andreas Lie.

Etter et par touch her og der etter returen falt ballen ned hos venstreback Ivan Näsberg. 21-åringen, omtrent født og oppvokst på Sotahjørnet, banket inn 1-0 med et flatt skudd, og dommer Tom Harald Hagen ville ikke høre på protestene om at Vålerenga-spiller kan ha vært offsideplassert og forstyrret synsfeltet til keeper Andreas Lie.

Så startet Ejuke sitt show: Først ble han flikket inn i bakrommet av Grindheim og satte 2-0 i nærmeste hjørne. At Magnus Lekven forærte Edwin Gyasi en gratissjanse på en motbydelig tversoverfeil, som gjorde at hollenderen reduserte til 1-2, var raskt glemt.

Slik ender nedrykksstriden: Tallknusernes dom

Riise byttet ut

For Ejuke fortsatte å løpe, Grindheim fortsatte å finne ham. En hurtig kontra langs høyresiden satte Vålerenga i overtall, Grindheim kunne skutt selv, men trillet elegant til det som fremstår som hans beste lekekamerat.

Afrikaneren scoret 3-1, lagene gikk til pause – og høyreback Bjørn Helge Riise ble igjen i garderoben da 2. omgang skulle starte. Veteranen ble byttet ut.

Slik vurderer Eurosport-ekspert Riise seg selv – artikkelen fortsetter!

I 2. omgang fortsatte Vålerenga å kjøre på. Ejuke fikk en smell og måtte forlate banen allerede etter 62 minutter, uten at det bremset lagkameratene.

Simen Juklerød scoret sitt første mot Haugesund i forrige runde og fant det like greit å fortsette den trenden: Flankespilleren dunket inn VIFs fjerde via Aalesunds Athanasios Papazoglou.

Sistnevnte kunne gjort opp for seg ved å redusere etter 69 minutter, men en bunnsolid Adam Larsen Kwarasey reddet. Vålerenga stormet umiddelbart i angrep, slik de gjorde hele kvelden, og istedet løp spissen Henrik Kjelsrud Johansen 5-1 i nettet bare sekunder senere – gjøvikenserens andre mål på to kamper.

Ronny Deila ville ikke kalle overkjørselen den beste Vålerenga-matchen i år.

– Vi var bedre mot Haugesund og Brann i Bergen var bedre. Rosenborg hjemme og borte var bra. Vi har spilt noen gode kamper i år, det har ikke bare vært elendig. Men jeg er fornøyd med at vi klarer å gjenskape tre dager etter det vi gjorde mot Haugesund, sier Deila til VG.

Krisetall for Aalesund

Og Aalesund? Dette var kamp 11 i Eliteserien på rad uten seier, noe som aldri har skjedd tidligere i toppdivisjonen på klubbens 13 sesonger.

Det er flere tall som varsler nedrykksfare på Sunnmøre:

Det er første gang i 16-lagsserien (fra og med 2009) at Aalesund har så fattig poengfangst som 25 etter 25 runder.

På de samme sesongene har sunnmøringene heller aldri ligget så dårlig an på tabellen med 14. plass fem runder før slutt (aldri vært dårligere enn 12 på dette tidspunktet av sesongen).

– Det er en situasjon du er nødt til å like å leve i. Det er tøft. Omgivelsene har ikke den største troen på oss lenger. Det å våge å være seg selv i slike situasjoner er viktig. Jeg har vært i den situasjonen mange ganger som spiller, sier Trond Fredriksen.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder