KLAR FOR ROSENBORG: Eirik Horneland er klar for Rosenborg. Men ikke uten et visst rabalder. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

RBK-Bjørnebye reagerer på beskyldninger: - Fullstendig konspiratorisk

Styreleder Leiv Helge Kaldheim i FK Haugesund – som selv tok initiativ til å skrive ny kontrakt i september med oppsigelsesmuligheten som Eirik Horneland har benyttet – reagerer kraftig på at RBKs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye hadde en samtale med Horneland i august om hans fremtidsplaner.

Kåre Ingebrigtsen ble sparket som Rosenborg-trener 19. juli. Da startet en flere måneder lang trenerjakt på Lerkendal.

Fredag ettermiddag skrev Eirik Horneland, i pressemeldingen, at han ikke har holdt tilbake opplysninger ved inngåelsen av sin nye kontrakt med FK Haugesund. Den ble inngått 20. september.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Men det var kontakt mellom FK Haugesund-trener Eirik Horneland og sportslig leder i Rosenborg, Stig Inge Bjørnebye, i tidsrommet mellom at Ingebrigtsen fikk sparken og før Hornelands kontraktsforlengelse – med en ny adgang til oppsigelse på en måned, for begge parter.

Horneland-advokat Erik Flågan bekrefter overfor VG at hans klient ble kontaktet av Rosenborg i august, én måned før den omstridte kontraktsforlengelsen ble signert 20. september.

– Horneland sa da nei til å stå på en kandidatliste. Deretter var det ingen kontakt mellom ham og Rosenborg før etter at den nye avtalen var signert, sier Flågan.

– Konspiratorisk

Horneland og Bjørnebye kjenner hverandre fra tiden i Norges Fotballforbund. Eirik Horneland trente U19- og U18-landslagene mellom 2014 og 2016. Stig Inge Bjørnebye jobbet som utviklingssjef i samme forbund helt til han ble sportslig leder i Rosenborg i 2015.

– Det er riktig at vi snakket sammen i august, men det var en samtale om fysisk trening og teknologi, en samtale mellom gode venner og kolleger. Nærmest i en bisetning spurte jeg, som man gjør i en samtale mellom venner, om hans fremtidsplaner. Da sa han at han ikke var aktuell for en jobb i Rosenborg, sier Bjørnebye.

Han sier at han ikke kan huske konkret om ordet «kandidatliste» ble brukt, eller hvilken retorikk han brukte. Poenget forblir det samme: Det var ikke en konkret henvendelse til Horneland.

– Er det sammenheng mellom denne samtalen og avtalen om oppsigelse?

– 100 prosent åpenbart ikke. Det er konspiratorisk å hevde noe sånt. Fullstendig konspiratorisk. Det et en totalt meningsløs tolkning av en helt uskyldig, faglig samtale. Det er å klamre seg fast til noe som ikke eksisterer, sier Rosenborg-lederen, og sier han er «provosert» over å få sin troverdighet stilt i tvil.

Før den nye kontrakten ble signert i september, hadde Horneland en såkalt uoppsigelig kontrakt. Etter kontraktsforlengelsen, kom det inn et punkt om gjensidig oppsigelse på én måned. FK Haugesund mener at det aldri var meningen at denne oppsigelsen skulle brukes for å bytte klubb.

Men VG får bekreftet fra styrelederen i Haugesund, Leiv Helge Kaldheim, at det var de som tok initiativet til punktet om oppsigelse.

– Vi har brukt topp juridisk ekspertise og forsikret oss om at vi har gjort alt rett. Min samvittighet er hundre prosent ren, sier Bjørnebye.

Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

– Grovt overtramp

Tidlig i desember tok RBK – ifølge RBK-styreleder Ivar Koteng – skriftlig kontakt med FK Haugesund, og fikk lov til å forhandle med Horneland. I midten av desember skal så Horneland ha opplyst overfor FK Haugesund at han hadde en samtale med Bjørnebye i august., men ikke gått noe inn på det konkrete innholdet i samtalene.

– Dette med kandidatlisten er nytt for meg. Det er et grovt overtramp mot en kollega i Fotball-Norge. Det er leit å oppleve, at det stor lokomotivet som vi ser opp til, gjør slik. Det er leit for alle parter, sier styreleder i FK Haugesund, Leiv Helge Kaldheim etter at han får vite om samtalen i august.

– I kontrakten, står punktet om oppsigelse uten vilkår?

– Det er korrekt, sier Kaldheim.

– Var det dere som tok initiativ til dette punktet om oppsigelse?

– Det er korrekt. Hvorfor vi gjorde det, er en personalsak.

Overfor trenerne skal det – ifølge trenerne selv – ha blitt argumentert med at «slik skal fremtidens trenerkontrakter se ut», får VG opplyst fra annet hold.

– Hvor er det avtalt at Horneland ikke skal bruke oppsigelsen til å bytte klubb?

– Det var samtaler mellom partene. Kontrakten er basert på en gjensidig tillit mellom en FKH-gutt og klubben, sier Kaldheim.

Innholdet i disse samtalene vil Kaldheim ikke ut med, og sier det er en personalsak, men understreker at Horneland er en «fin fyr». Han sier at de har «praktisk og juridisk grunnlag» for å terminere kontrakten, slik de gjorde i romjulen, for å bli kvitt punktet om oppsigelse. Horneland sa opp den samme kontrakten senere samme dag.

les også

Ivar Koteng: - Tilbød 1,1 millioner for Horneland

Helt fastlåst

Dermed står saken fast.

Rosenborg og Eirik Horneland mener at kontrakten med FK Haugesund er sagt opp, i henhold til den én måned lange oppsigelsen i avtalen inngått i september. Dermed kan Horneland begynne å trene dem senest 1. februar, om ikke de kommer til enighet med FKH før den tid.

Ivar Koteng sa at de har tilbudt 1,1 million kroner for å kjøpe Horneland ut av den gjenværende kontraktsperioden.

FK Haugesund mener at Horneland ikke kan si opp en avtale de allerede har terminert, og at den opprinnelige kontrakten til 30. november 2019 nå er gjeldende.

De forventer ham på jobb neste arbeidsdag.

Til NRK sier Horneland følgende om kravet fra Haugesund om at han skal stille på trening mandag dersom klubbene ikke blir enige: «Jeg utfører mine vanlige arbeidsoppgaver som hovedtrener på mandag, ja.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder