Nå er «vrakgodset» nasjonalhelt

I desember 2000 var Guus Hiddink (55) «vrakgodset» som skulle ta over Sør-Korea. Nå er han så populær at enkelte mener han kan vinne presidentvalget kommende vinter hvis han stiller opp.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Det gjør neppe nederlenderen, men han kunne ikke i sin villeste fantasi drømme om å bli så populær i sin nye jobb da han landet med KLMs flight 865 i Seoul 17. desember 2000. Tross alt hadde den erfarne treneren fått sparken i sine to siste jobber som trener for de spanske storhetene Real Madrid og Real Betis.

Guus Hiddink hadde heller ingen enkel jobb i starten, og allerede i januar 2001 tapte hans landslag 3-2 mot et særdeles B-preget norsk landslag. Han kom til et land og lag der alt var svært hierarkisk. Spillerne var delt inn i tre forskjellige grupper med de yngste som lærlinger. De fikk rydde etter de andre og hadde ikke tillatelse til å snakke med de eldre. På banen skulle de selvsagt alltid spille ballen til dem som hadde lengst fartstid i landslaget.

- Jeg har fått jobbe mye med det organisatoriske, men nå sitter alle og spiser ved samme bord, smiler Guus Hiddink.

Suksessen i VM har gitt ham en utrolig heltestatus. Flyselskapet Korean Air har besluttet at han får fly gratis på første klasse med selskapet de fire neste årene. Avisen Chosun Ilbo har lansert en kampanje for at landslagstreneren skal få et koreansk navn. Det beste forslaget er «Hie Dung-Gu», som betyr «lykke til på ferden mot toppen». På VM-arenaene henger det bannere som «Hiddink som president» og «Hiddink realiserer drømmene våre». Og fansen kjøper Hiddink-masker i bøttevis. Tenk hva som skjer hvis han fører Sør-Korea helt til topps i VM . . .

Ny sjanse

I 1998 tapte han VM-semifinalen som landslagstrener for Nederland mot Brasil, men i morgen får Guus Hiddink en ny sjanse til å oppleve en VM-finale - hvis hjemmeyndlingene klarer av Tyskland. Allerede nå har de sendt de tre europeiske storhetene Portugal, Italia og Spania hjem, og mesterpokalen fikk Guus Hiddink allerede kjenne på før VM et kort øyeblikk da den kom til Asia. Med en utlovet gullbonus på 8 millioner kroner har han heller ingen problemer med å motivere sitt mannskap.

Ingenting umulig

- Det er et veldig ambisiøst lag. Alle spillere vil virkelig utvikles og det føles som Sør-Korea kan komme til å dominere den asiatiske fotballen i fremtiden. Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse, og nå er ingenting umulig, smiler nederlenderen.

Han trenger i hvert fall ikke å frykte at han skal få sparken nok en gang.

PS: Ryktene vil ha det til at Guus Hiddink skal trene det nederlandske storlaget PSV etter VM. I 1988 trente han samme klubb til en trippel, men selv benekter han på det sterkeste at en avtale er klar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder