IKKE HELT FORNØYD: Danmarks landslagssjef Åge Hareide så at laget hans skapte sju sjanser uten å score mot Chile. Men rekken hans uten tap, den fortsetter ... Foto: Bjørn S. Delebekk

«Besettelsen» fortsetter for Hareide

AALBORG (VG) (Danmark-Chile 0–0) Resultatet varmet kanskje ikke et fullsatt stadion i iskalde Aalborg, men Åge Hareides «rekordrekke» fortsetter. Og sånt er nordmannen mer opptatt av enn de fleste andre.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg kjørte spillerne på det i pausen. Jeg sa: «Dette skal vi ikke tape!», sier Hareide da VG snakker med han etter kampen. Han smiler og ler. Hareide vet at dette er veldig «han».

Sju store målsjanser skapte Danmark mot Chile, Andreas Cornelius hadde tre av dem og Lasse Schöne skjøt i stolpen på frispark, pluss at Victor Fischer kanskje burde avgjort på overtid. Kampen mot Chile var Danmarks, under Hareide, 13. kamp uten tap. Rekken med sju seirer og seks uavgjorte har nå vart i 533 dager, eller 17 og en halv måned. Det er også dansk rekord.

Åge Hareide skrev fotballhistorie med Danmark

Hareide vet hva sånt betyr. Og han innrømmer at han er opptatt av det. Veldig.

– Å ja. Jeg er fortsatt besatt. Det var derfor jeg tok det opp med spillerne i pausen. Når vi har sjansen på den 13. kampen uten tap, da skal vi ikke gi den fra oss, smiler Hareide.

«Galskapen» startet da Hareide hadde Rosenborg i 2003. Da ble seiersrekker, eller kamper uten tap, en besettelse, siden RBK tok av som en rakett allerede i treningskampene på Maspalomas og La Manga. Hareide begynte å skrive opp resultatene på en tavle. Med det fikk han spillerne til å se rekkene uten tap.

Og det var lettere, mente Hareide, å få spillerne til å gi alt i alle kampene. Rekken uten tap med RBK endte etter drøyt sju måneder, eller 32 kamper (minus en straffekonk), før et tap mot Tromsø 20. juli 2003. Etter det var Hareide og RBK igang - igjen. På sine 42 fotballkamper i 2003, fra 13. januar til tapet mot Deportivo La Coruna i kvalik til Champions League 26. august, tapte RBK kun én kamp. 35 seirer og seks uavgjorte hadde Hareide.

Skeptisk til rekordjaget

Året etter gikk Hareide igang - igjen. Denne gangen med Norge. Han fikk en veldig god start, og besettelsen var der med en gang. Han gikk med de samme joggeskoene også. Åtte landskamper spilte Norge under Hareide, før det første tapet kom, mot Italia i VM-kvalik. Men det stoppet ikke der.

På sine 22 første landskamper med Norge, på 20 måneder, tapte Hareide kun én gang. 13 seirer og åtte uavgjorte ble det før tapene begynte å komme. Det er sånt Åge Hareide, en mann som liker statistikk og datoer, elsker.

Seiersrekken brutt

– For meg er det viktig. Men jeg mener også at vi var gode mot Chile. Vi skaper sjanser, vi er stabile defensivt. Chile kunne tatt ledelsen det første kvarteret. Etter det har vi bra kontroll, sier Hareide.

Nå har han 80 dager på seg før møtet med Peru i Danmarks første VM-kamp. Sverige og Mexico står på programmet i juni, før avreise til Russland. Da VG snakket med den danske landslagssjefen mandag kveld, sa han at han - stort sett - har både VM-troppen og de 11 som skal starte mot Peru klart.

Hareide kommer heller ikke til å ta ut noen «bruttotropp», som mange andre gjør. Han vil ta ut 23 mann - og heller bruke tiden på å bytte hvis det viser seg å være smart eller nødvendig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder