Dødball ga Sarpsborg fornyet Europa-liv: – Det var mye lettelse

SARPSBORG (VG) (Sarpsborg – Malmö 1–1) Da Sarpsborg så ut til å gå på et ufortjent tap, hentet de frem sitt beste triks: Et langt kast, massiv kjemping i feltet – og scoring.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det var mye lettelse i det sparket (som ga 1-1). Det var en sliten traver som smalt den inn, så det var godt å få betalt, sier målscorer Ole Jørgen Halvorsen til VG.

Dermed maktet et tappert Sarpsborg etter å ha presset mye, men skapt litt lite, å kapre ett poeng i sin andre hjemmekamp i Europa League-gruppespillet – og står med én seier, én uavgjort og ett tap halvveis.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Jeg synes vi er det beste laget. Vi skaper en del på dødball og får bra trykk på dem i førsteomgang. I andreomgang starter med stillingskrig igjen, men vi er i ferd med å feste grepet idet vi får en skikkelig kalddusj, fortsetter Sarpsborgs scoringshelt – og sikter til 1–0-målet til Malmö etter 79 minutter.

les også

Rosenborg ydmyket i Salzburg

Skjønte ikke at han scoret

Vingbacken Andreas Vindheim kom flyvende på bakre stolpe og lurte inn innlegget fra Søren Rieks til ledelse var det ingen som helt forsto, iallfall ikke Sarpsborg-keeper Aleksander Vasjutin – eller målscoreren selv.

– Jeg prøvde bare å rekke ballen og håpe på det beste, sier bergenseren til VG.

Da alle trodde matchvinneren skulle være norsk, men seieren svensk, fikk Sarpsborg sitt åttende offensive innkast i matchen og stablet åtte mann i feltet.

Malmös nordmann Andreas Vindheim merket godt til Sarpsborgs angrepsvåpen:

Etter to høye frem og tilbake, snappet Kristoffer Zachariassen den siste annenballen og med en blanding av skudd og pasning var Ole Jørgen Halvorsen plutselig alene. Sarpingen banket inn utligningen.

– Da er det kanskje mange som tror det er over, men ikke for oss. Vi bretter opp ermene og viser en vanvittig karakter. Jeg trodde kanskje ikke vi hadde en slik sluttspurt inne, sier Sarpsborg-helten.

les også

Sarpsborg-kapteinen fikk gjennomgå av bortefansen: – Det haglet med spyttklyser

10 ganger dødballsuksess

Goalen er den tiende – nummer 10 – etter dødballsituasjon i Europa for Sarpsborg (19 mål totalt). Enda mer imponerende: Av de 11 siste målene for østfoldingene i turneringen, er ni av dem kommet på den måten. De har scoret på direkte frispark, oppspillsfrispark, corner og lange kast.

– En måte å gjøre det på og noe vi har utviklet seg etter hvert. Vi kastet ikke så mange lange innkast i Eliteserien, men når vi har sett vi har lykkes på dette i Europa, har vi gjort det i Eliteserien også, sier assistenttrener Tom Freddy Aune – mannen med dødballansvaret i Sarpsborg.

Klubben har scoret nesten halvparten av målene sine i Eliteserien også på den måten, og både Aune og trener Geir Bakke snakker om at det er en «dødballkultur» i Sarpsborg.

– Vi har en spillergruppe som vet at det er et våpen. Så vi er veldig bevisste på det og trener mye på det. Også har vi spillere som er hensynsløse mot seg selv, melder klubbens dødballdoktor til VG.

VG Live: Vi fulgte Europa League-dramaet her!

Kunne kommet under

Sarpsborg-nullen kunne faktisk blitt sprukket etter bare ett minutts spill, men keeper Aleksander Vasjutin var våken. Derimot var midtstopper Joonas Tamm uoppmerksom på et Malmö-oppspill, Søren Rieks tok med seg ballen og var plutselig i perfekt posisjon, men den russiske bjørnen av en målvakt var kjapp som en tiger på streken – og fikk slått det som lenge var kampens største mulighet til corner.

Derfra og ut i 1. omgang fremsto Sarpsborg med selvtillit like stinn som fullmånen som lyste opp Østfold-byen. Tamm driblet bort Malmö-stjernen Markus Rosenberg for moro skyld, siddisen Jon Helge Tveita trakk frem en Cruyff-vending hvert tiende minutt, det var kjappe pasningskombinasjoner i forsvar, og de tok seg frustrerende god tid på hvert eneste offensive kast og hjørnespark.

Det var kanskje litt av grunnen til at Markus Rosenberg (36) satte skulderen i ansiktet på Kristoffer Zachariassen mot slutten av kampen. Det kunne gitt rødt kort, men istedet ble det en rød flekk på Zachariassens hovne kinn.

Se Rosenberg forklare situasjonen her!

– Ganske vondt. Jeg var ikke forberedt på den, sier Zachariassen, som spilte strålende – igjen – på midtbanen til Sarpsborg.

– Det var en litt annerledes kamp, men de spiller bra fotball, den fotballen de vil spille. De gjør det vanskelig for oss, sier Rosenberg om selve matchen.

Sarpsborg slet riktignok med å skape mye konkret (vant sjansestatistikken 3–2), men den blå resepten fungerte på samme vis i 2. omgang: Dødballer og trøkk, høyt press, flere ballerobringer godt inne på svenskenes halvdel, en allestedsværende Kristoffer Zachariassen – og farten til Rashad Muhammed på topp.

Den tidligere Florø-angriperen ga Malmös trebacksrekke nok å løpe etter, men det ble mest nesten foran mål. Det var det også da innbytter Tobias Heintz (20) kunne curlet seiersmålet i lengste hjørne på overtid.

les også

Sarpsborgs «usynlige» nøkkelmann: – Han dukker opp og scorer mål

Ny tilskuerrekord

– Fra 10–12 minutter ut i kampen føler jeg vi har kontroll. De skaper nesten ingenting, vi skaper ikke så mye selv, heller, men det er vi som har momentum. Målet deres kommer på en liten arbeidsulykke, det er sånt som skjer. Så klarer vi å snu. Sånn er den gjengen her. De gir seg aldri og er godt trent, sier Geir Bakke til VG.

At laget hans har gjort ni av de 11 siste Europa League-målene etter såkalt faste situasjoner, er svaret hans «det får ikke hjelpe» – og et smil.

– Man vil ikke være et lag som blir gjenkjent på grunn av dødballer. Men vi har scoret mye på det og vært hvasse på det i perioder. I dag lykkes vi igjen, sier Sarpsborgs trener.

I den andre matchen i Europa League-gruppen vant Genk (uten Sander Berge) 4–2 mot Besiktas i Tyrkia. Dermed topper belgierne – foran Sarpsborg.

PS! Torsdagens 8022 tilskuere er (nok en) tilskuerrekord for Sarpsborg 08 på hjemmebane.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde28195464273762
2Bodø/Glimt28149559401951
3Odd2814774235749
4Rosenborg28139648371148
5Viking2812794839943
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder