GIR SEG: Arsenal melder at det er slutt for Arséne Wenger. Foto: SCOTT HEPPELL / X03874

Wenger forlater Arsenal: - Vil bli husket som en gigant

Arséne Wenger (68) forlater Arsenal etter snart 22 år som manager. Det bekrefter klubben på sin hjemmeside.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Etter nøye vurderinger og påfølgende diskusjoner med klubben, føler jeg det er riktig av meg å gå av etter sesongen, sier han selv ifølge pressemeldingen.

Arsenal takker den lengst sittende av dagens managere i Premier League med et «Merci, Arséne» på hjemmesiden. Wenger overtok 30. september 1996 et Arsenal som hadde hadde hatt fire managere på 19 måneder etter at George Graham måtte gå.

– Wenger vil bli husket som en gigant i engelsk fotball, både for det han har oppnådd, men også måten han har oppnådd det på, og fordi han er en tenker, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til VG.

– Ikke uventet

68-åringen har ført Arsenal til tre gull i Premier League og hele syv seire i FA-cupen. Men den siste ligatriumfen kom helt tilbake i 2004 og presset har stadig økt på Wenger. Arsenal var denne sesongen ikke med i Champions League, men kan vinne Europa League der de møter Atletico Madrid i semifinalen.

les også

Arsenals skrekkrekke: har ikke vunnet borte i ligaen i 2018

– Den åpenbart riktigste avskjeden ville være et nytt trofé, ved at Arsenal vinner Europa League og samtidig sikrer Champions League-plass, sier Alsaker, som karakteriserer Wengers avskjed som «vemodig, men korrekt».

– Det er ikke uventet at han gir seg. Det er smart. Det er et par år for sent. Og det er litt trist, sier Trond Johannessen, som følger internasjonal fotball tett for VG.

– Jeg tror han ble for snill for manageryrket de siste årene. Det krever masse kynisme og tøffhet mot spillere og eiere. Jeg tror ikke han hang helt med der.

les også

Avis: Arsenal vurderer 30-åring som Wenger-erstatter

– Det er litt trist at han fikk den slutten han fikk, men han vil bli hyllet den siste måneden nå, det er fint. Han er den mest sympatiske manageren jeg har opplevd på internasjonale pressetreff. Han svarer ordentlig og latterliggjør ingen, sier Johannessen.

SISTE LIGAGULL: Arséne Wenger feirer ligagullet i 2004 sammen med kaptein Patrick Vieira. Wenger er ikke fremmed for at Vieira kan etterfølge ham. Foto: MARTIN HAYHOW / AFP

Håper han vinner Europa League

– Dette er fornuftig gjort av Wenger. Det han har oppnådd, er fantastisk, men det har vært tungt de siste årene. Nå håper jeg bare at han kan avslutte med å vinne Europa League, følger tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt opp. Han er nå TV 2s ekspert på Premier League.

Arsenal ligger på 6. plass 33 poeng bak vinneren Manchester City.

– Jeg er takknemlig for å ha hatt privilegiet av å lede denne klubben i så mange minnerike år, sier Wenger i pressemeldingen.

Tidligere fredag meldte Sky Sports at Wenger ikke har noe imot at Patrick Vieira blir hans etterfølger. Franskmannen hadde stor suksess som spiller i klubben gjennom Wengers ni første år som manager (tre ligagull/fire FA-cup).

Arsenal-sjefen sier: - Han jobber for tiden i New York for Manchester City. Han er en type som har potensialet en dag, ja.

Får hyllest av Klopp

Jürgen Klopp er raskt ute med sin hyllest av Arsene Wenger:

– Han har hatt en fantastisk karrière. En enestående personlighet. Veldig suksessrik. Han skaffet Arsenal fantastiske spillere. Dominerte tidlig på 2000-tallet med strålende fotball. Jeg har alltid beundret hans arbeid. Det blir annerledes uten ham, sier Liverpool-manageren ifølge FourFour på Twitter.

– Takk for alt Arséne Wenger. Den beste Arsenal-manageren noen gang, skriver Arsenal-legenden Tony Adams på Instagram.

– Jeg hadde aldri ventet dette, men dette viser denne mannens verdighet og klasse. Jeg vil aldri glemme støtten og veiledningen jeg fikk. Han hadde tro på meg fra dag én, og jeg skylder ham mye. Han var som en farsfigur for meg, skriver Chelseas Cesc Fabregas på samme medie.

Kenneth Fredheim er Arsenal-supporter og fotballkommentator i Discovery.

– Det er vemodig, men riktig at han går. Jeg har ment i flere år at han har gått seg fast i prinsipper og stahet. Han skal vinne på sin måte, eller så skal han ikke vinne, sier Fredheim.

Han mener Wenger har revolusjonert engelsk fotball.

– Han revolusjonerte ikke bare Arsenal, men engelsk fotball med krav til kosthold, trening og hvile, han ville ha 100-prosentutøvere. Han profesjonaliserte fotballen, sier Fredheim.

les også

Tallene som forsvarer sparking av fotballtrenere

Pluss content

– Jeg vil takke støtteapparatet, spillerne, direktørene og supporterne som har gjort denne klubben så spesiell, sier Wenger og understreker at han alltid har ledet klubben med fullt «engasjement og integritet».

– Etterlater seg legendestatus

Wenger har tross to FA-cuptriumfer de siste årene møtt mye motstand også hos Arsenal-supporterne.

– Wenger har på mange måter blitt offer for sin egen suksess. Han har kjempet mot gigantiske penger. Wenger har vært opptatt av å utvikle spillere, få frem unggutter. Han lever og ånder for den slags. Og så kommer det etter hvert folk som Mourinho, som bare er opptatt av å hente pokalene, sier Thorstvedt, som tror eierne har vært bekymret for de tomme setene på stadion.

– Men når Wenger nå forlater Arsenal, etterlater han seg en legendestatus, som det er vanskelig for nestemann å matche, fastslår Erik Thorstvedt.

– Jeg ber våre fans stille seg bak laget, sier Wenger selv om ønsker å avslutte på et høyt nivå.

– Alle som elsker Arsenal må ta vare på klubbens verdier, sier franskmannen.

Premier LeagueSesong 2019/2020

PosLagSVUTM+/-P
1Manchester City00000000
1Manchester United00000000
1West Ham United00000000
1Everton00000000
1Southampton00000000
1Chelsea00000000
1Arsenal00000000
1Newcastle United00000000
1Leicester City00000000
1Liverpool00000000
1Aston Villa00000000
1Tottenham Hotspur00000000
1Wolverhampton Wanderers00000000
1Crystal Palace00000000
1Norwich City00000000
1Sheffield United00000000
1Watford00000000
1Burnley00000000
1Brighton & Hove Albion00000000
1AFC Bournemouth00000000
Plassering
  • Champions League

Se mer statistikk for Premier League på VG Live »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder