NISO-SJEF: Joachim Walltin. Foto: Tore Kristiansen

Aksepterer corona-permitteringer: – Sjokkerende løsning

I lys av unntakstilstanden fotballbransjen er i som følge av koronaviruset, har flere klubber i toppfotballen i Norge utfordringer når det kommer til permitteringer.

NISO, Norsk Toppfotball, Toppfotball Kvinner, Divisjonsforeningen og Norges Fotballforbund gjennom tirsdag hatt møtevirksomhet som handler om hva partene i fotballen er enige om, som vil danne grunnlaget for klubbenes beslutninger de neste dagene.

Mange klubber har allerede sendt ut permitteringsvarsler. Både Arna-Bjørnar, Vålerenga og Avaldsnes i Toppserien har sendt ut til hele det sportslige apparatet, på herresiden har Vålerenga, Haugesund og Sandefjord sendt ut permitteringsvarsler til administrasjonen.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Andre klubber vurderer det samme, og trolig vil flere følge etter de nærmeste dagene.

– Klubbene kan se at vi samlet forstår følgene av coronaviruset er grunnlag nok for permitteringer ettersom all idrettslig aktivitet er stoppet fra myndighetene, forteller forbundsleder i NISO Joachim Walltin til VG.

Partene er enige om følgende:

  1. At permitteringsgrunnlaget består så lenge Helsedirektoratets vedtak opprettholdes, eventuelt forlenges på samme betingelser som i dag.
  2. Det oppfordres til å vise særlig hensyn til spillere som ikke tilfredsstiller kravene til å motta dagpenger, eller får disse avkortet og såfremt det lar seg gjøre søke å sikre et tilstrekkelig inntektsgrunnlag for disse spillerne.
  3. At en klubb kan legge vekt på å beholde nøkkelpersonell – herunder spillere av betydelig verdi for klubben – i vurderingen av hvilke spillere som skal permitteres, forutsatt at klubben har gjort saklige og samvittighetsfulle individuelle vurderinger av de enkelte spillerne.»

Alle punktene over gjelder også trenere og støttepersonell rundt klubbene, og Walltin kommer med en liten bønn:

– Det er en del spillere som ikke oppfyller kravene til dagpenger. Det er mange på minstelønn som vi må følge ekstra opp, og nye spillere fra utlandet, som har kontrakt på mindre enn tolv måneder, har heller ikke krav på dagpenger. Vi må ta særlig hensyn til disse, sier Walltin.

Fotball-EM er utsatt til 2021. Se tirsdagens sending fra utenfor Ullevaal stadion her:

les også

Sandefjord permitterer, klubbene frykter kaos: – De som stjeler spillere, vil bli svartelistet

– Ekstremt spesiell og sjokkerende løsning

En som reagerer på enigheten som partene har kommet frem til tirsdag kveld, er ekspert i Eurosport Joacim Jonsson. Han henviser til punkt nummer tre hvor det står «at en klubb kan legge vekt på å beholde nøkkelpersonell – herunder spillere av betydelig verdi for klubben – i vurderingen av hvilke spillere som skal permitteres».

– Det er en ekstremt spesiell og sjokkerende løsning. Jeg skjønner at noen spillere er mer verdifulle enn andre, og klubbene er redde for å miste dem. Den ser jeg ...

– Men det har vært pratet om solidaritet og at vi skal stå samlet. Denne løsningen føler til enormt klasseskille. Lojale klubbspillere kommer til å bli permittert for de har gjerne ikke like stor salgsverdi, sier en oppgitt Jonsson til VG.

NISO har tillitsvalgte i alle klubbene, og en som har fulgt med tirsdag kveld er Fredrik Pallesen Knudsen, som sammen med Torbjørn Kallevåg er tillitsvalgte i FKH.

– Vi alle vet at det er en vanskelig situasjon. Vi spillere skal snakke sammen, så må vi se hva Haugesund gjør som klubb. Klubben skal ha et møte i morgen, men jeg håper de vil finne en fin og rettferdig løsning for oss, skriver Pallesen Knudsen i en sms til VG.

Jonsson mener nå at enkelte spillere bør frykte for fremtiden sin.

– Det bør de gjøre. Det er realistisk at klubbene må permittere, og det blir fort med denne ordningen at de som ikke har så stor salgsverdi ryker først. Innad i Norge burde man funnet frem til en slags lojalitetserklæring, men det er andre land som har vinduene åpne jeg frykter, sier Eurosport-eksperten.

Slik svarer Walltin på det Jonsson påpeker:

– Dette er meget komplekst med så store forskjeller mellom klubbene og på kontraktene internt i klubb. Derfor er det umulig å finne en løsning som passer alle og vurdering om permittering skal uansett skje hos den enkelte klubb i samtaler med tillitsvalgte. Vi kan ikke binde klubbene eller spillerne, men vil være tilgjengelig for spillerne med våre råd.

Varsler permitteringer

Klepp er en av klubbene som melder om permitteringer i dagene som kommer. De skal bruke morgendagen til å ta individuelle samtaler med trenere og spillere for å informere om statusen til enkelte.

– Mange av spillerne har amatørkontrakter og av de med proffkontrakter møter de fleste kravene for å motta dagpenger. De andre vil vi ha en dialog med for å finne best mulig løsning, forteller daglig leder i Klepp Thomas Langholm Engen til VG.

Han forteller også om to amerikanske spillere som de nå må ta særlig hensyn til. Han mener permittering av de to er svært uaktuelt.

Slik trener toppidrettsutøverne nå:

les også

Eliteserie-klubbene vurderer permitteringer: – En mørk dag

– Vår intensjon er at vi ikke skal permittere våre to fra USA. Man kan ikke hente to fra USA, sette de i en leilighet på Klepp, og si at dette er det norske systemet så da tjener dere null kroner. Det går ikke, sier Klepp-sjefen bestemt.

Eliteserien, 1. divisjon for herrer og Toppserien er divisjonene som er i Norsk Toppfotball.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder