Fotball-EM utsatt til 2021 – derfor avslørte Norge nyheten

Det blir ikke fotball-EM til sommeren. Mesterskapet er flyttet til 2021.

 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Øyvind Herrebrøden
 • Sjur Tveito
 • Espen Solly

Artikkelen er over 145 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det ble klart etter UEFAs møte med alle de 55 medlemslandene tirsdag ettermiddag, bekrefter Norges Fotballforbund (NFF), som melder at mesterskapet skal spilles fra 11. juni til til 11. juli neste år.

NFF var først ute med å avsløre avgjørelsen og har blitt sitert av medier fra hele verden. Nesten to timer senere kom UEFA med en pressemelding om at mesterskapet flyttes for å rydde plass til nasjonale klubbturneringer.

– Vi fikk beskjed fra en på møtet om at det var greit å legge det ut, så da gjorde vi det. Så det er ingen grunn til at det bare er vi som har publisert det. Vi hadde selvsagt ikke publisert det hvis ikke vi hadde fått beskjed om at det var ok, forklarer kommunikasjonsrådgiver Mari Stanisic Waagard i NFF.

Det er en lettere lattermild direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i NFF Gro Tvedt Anderssen som legger seg helt flat på spørsmål om hva de tenkte da de skjønte hva som hadde skjedd.

– Da antall retweets skjøt i været og utenlandske medier begynte å retweete oss så skjønte vi vel hva som hadde skjedd. Men så er det sånn i den digitale verdenen at det som er ute er ute. Så da måtte vi bare legge oss flate og si at vi var litt kjappe på avtrekkeren, men vi opplevde at dette var greit å legge ut. Hvis ikke hadde vi ikke gjort det, og vi har hatt en helt grei dialog med UEFA i etterkant, sier Anderssen etter at NFF la ut følgende tweet:

– Det er riktig å utsette fotball-EM. UEFA hadde ikke noe valg. Liv og helse er viktigere enn noe annet. Sportslig betyr dette at vi får bedre tid til å forberede oss før play off og et eventuelt EM-sluttspill, sier Lagerbäck via NFFs twitterbruker.

– Jeg synes det er helt riktig å vente når alt er så uoversiktlig. Ingen vet noen verdens ting, sier Norges asssistenttrener Per Joar Hansen til VG.

– Selvfølgelig er det kjedelig, men i disse tider så ser man hvor liten fotballen egentlig er. Den globale folkehelsen er det viktigste, og dette er en avgjørelse jeg støtter fullt ut. UEFA viser på denne måten at de tar dette seriøst og sender med det et sterkt signal, sier landslagets visekaptein Omar Elabdellaoui til VG.

– Jeg så den komme. I en kritisk situasjon som dette er det faktisk logisk og helt greit. Helse før alt annet i verden, sier venstreback Haitam Aleesami til VG

EM skulle egentlig avholdes i 12 europeiske byer fra 12. juni til 12. juli, men som følge av coronavirusets spredning har det blitt avgjort å flytte mesterskapet – blant annet for å rydde plass til at den europeiske klubbfotballen kan ferdigspilles.

Det betyr blant annet at Åge Hareide ikke får muligheten til å avslutte sin karriere som dansk landslagssjef med EM, ettersom kontrakten hans utløper denne sommeren.

Ifølge The Athletic vil UEFA be om nærmere 3,5 milliarder kroner i kompensasjon fra europeiske klubber og ligaer for å dekke kostnadene av å flytte mesterskapet.

Utsettelsen av herrenes EM får også konsekvenser for kvinnenes 2021-EM. Det blir nemlig utsatt til sommeren 2022, opplyser Sveriges fotballpresident Karl-Erik Nilsson til Expressen.

Mer om

 1. Fotball-EM
 2. UEFA
 3. Herrelandslaget fotball
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Utsetter fotball-EM til 2021

 2. Sjögren vil forlenge med Norge etter EM-utsettelse: – Ambisjonen er å fullføre mesterskapet

 3. OL-flytting kan føre til kaos i 2021-terminlistene

 4. NFF sendte EM-brev til UEFA

 5. Fotball-EM for kvinner utsatt til 2022: – Veldig skuffende

Fra andre aviser

 1. Norges Fotballforbund kom med nyheten alle ventet på. Nå innrømmer de tabbe.

  Bergens Tidende
 2. Ti spørsmål som må besvares. Dette vet vi om OL-utsettelsen.

  Aftenposten
 3. OL utsatt til 2021 etter massivt press

  Aftenposten
 4. OL utsatt til 2021 etter massivt press

  Bergens Tidende
 5. «Dette handler om ren darwinisme. De sterkeste og mektigste ville uansett overlevd.»

  Bergens Tidende
 6. Hevder fotball-EM blir utsatt: Slik kan Champions League og Europa League avgjøres

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder