Ødegaard etter at seieren glapp på overtid: – Faller sammen

ULLEVAAL STADION (VG) (Norge – Romania 2–2) Martin Ødegaard (20) scoret målet som ga norsk håp om seier og EM-sluttspill neste år. Men på overtid utlignet Romania. Da gikk Ødegaard i kjelleren.

Det gjorde landslagssjef Lars Lagerbäck også. Han oppsummerte med «bare drit». På pressekonferansen stilte han spørsmål om «det finnes en som kan dette bedre ham». Og var svært kritisk til egne spillere, og kollapsen det siste kvarteret av kampen.

Det så imidlertid lyst ut lenge. Faktisk i 75 minutter. Ødegaard scoret endelig sitt aller første landslagsmål. Men det var ikke nok.

les også

Ødegaard-utspillet: Et snev av feighet

Vi må helt tilbake til EM i Nederland/Belgia i 2000 sist Norge var i et stort fotballmesterskap. Den smertefulle ventetiden fortsetter trolig. Claudiu Keserü sørget for det. Med to mål etter at Norge hadde ledelsen 2–0.

Det ble ingen scoring på King fredag kveld:

Ødegaard gikk i strupen på Ada Hegerberg to dager før Romania-kampen, og reagerte kraftig på at hun kritiserte kvinnelandslaget rett før VM-sluttspillet i Frankrike.

– Vi gjør en ganske god landskamp i 70 minutter, og så faller vi sammen igjen. Jeg føler ikke vi var like dårlige på slutten i dag som vi var mot Sverige. Da syntes jeg det var fortjent at de i hvert fall fikk med seg uavgjort. I dag synes jeg det var litt mer tilfeldigheter enn sist, men vi gjør mange av de samme feilene. Så det er utrolig surt, sier Ødegaard og peker på 3–3-kampen mot våre naboer.

Landslagssjef Lagerbäck var nådeløs etter kampen.

– Vi kan ikke spille slik vi gjorde det siste kvarteret. Når vi vinner ballen så drar vi av sted med store deler av laget, og man kan være positiv til at vi går for 3–0, men på dette nivået skal man ikke gjøre det, sier Lars Lagerbäck, på pressekonferansen.

Fredag kveld leverte Ødegaard en forrykende landskamp. Han hadde regien på det meste. Også begge scoringene da Norge lå an til sin første seier etter en trøblete start på kvalifiseringen etter tap for Spania (1–2) og uavgjort mot Sverige (3–3).

– Det lignet litt på det som skjedde mot Sverige. Det var ikke bare tilfeldig, det var litt vår skyld også, sa TV 2-ekspert og tidligere landslagstrener Egil Olsen.

les også

Folkebørsen: Slik vurderer vi det norske laget

Først gjorde Ødegaard hele forarbeidet til 1–0 etter 56 minutter. Ballen trillet mot mål. Men Tarik Elyounoussi sluttførte med å krige ballen i nettet.

Etter 70 minutter gjorde han alt selv til 2–0. Hans første landslagsmål på 17 kamper. Men han fikk god hjelp av Joshua King som spilte han helt fri før Ødegaard lurte ballen i mål.

Og det kunne vært tre mål. Det var bare centimeter unna 3–1 da Ødegaard spilte Tarik fri. Ciprian Tatarusanu fikk avverget så vidt med foten.

I NOTA: Tarik Elyounoussi kriger inn 1- 0 for Norge. Dragos Grigore kommer for sent til å hindre rumensk baklengsmål. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

Anført av en strålende Ødegaard hadde Norge et klart spillemessig overtak allerede fra staten av matchen. Men uansett hvor mye ball Norge hadde så manglet den nødvendige presisjonen – eller dyktigheten foran mål – om man vil.

Men kanskje skulle Norge hatt ledelsen etter ti minutter. Ole Selnæs fant Markus Henriksen, som feide ballen i mål, men scoringen ble annullert for offside. TV-bildene viser at det kanskje var feildømt.

Forsvaret sviktet

Norge fortsatte offensiven etter den tvilsomme dommeravgjørelsen. Og Ødegaard fungerte som motoren i laget. Omar Elabdellaoui var centimeteren fra å finne foten til Joshua King.

ROTER: Her roter Joshua King bort kjempesjansen for Norge. Keeper Ciprian Tatarusanu kaster seg og får avverget. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

Henriksen banket til med et godt langskudd og testet keeper Tatarusanu. Og King rotet seg bort i egen finte – og Tatarusanu – da han kom alene på sjansen som burde vært ledermålet etter 34 spilte minutter.

les også

Ødegaards Hegerberg-melding får kritikk: – Uklokt og lite gjennomtenkt

Romania hadde to halvsjanser i 1. omgang. De så langt bedre ut da de måtte fremover. Reduseringen kom imidlertid ikke før det norske forsvaret sviktet og Rune Jarstein-erstatter, Sten Grytebust, var passiv på en corner. Claudiu Keserü headet inn reduseringen.

Og på overtid raknet det fullstendig da Keserü enkelt trillet inn 2–2.

– Det blir for mye "ball-watching" (uttrykk for å bare se på ball når man har dødball imot – ikke å se på mann). Per Joar Hansen har snakket 30 minutter tre-fire ganger om at vi ikke må bli for "ball-watching". Det er for dårlig, sier King til TV 2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder