Carew selv ventet helt til han var 20 år med å reise ut

LYTTER: Martin Ødegaard kan stort sett velge hvilken klubb han ønsker å spille for i fremtiden. Spørsmålet er hvem han lytter til. Kanskje John Carew?FOTO: BJØRN S. DELEBEKK. Foto: ,

Her er John Carews råd til Martin Ødegaard

John Carew mener det ideelle for Martin Ødegaard (15) er følgende: Skrive en fem-seks års kontrakt med Real Madrid nå, men spille 1-2 år i Norge - eller Nederland - før han starter karrieren i Madrid.

 • Knut Espen Svegaarden

Artikkelen er over fem år gammel

– I mine øyne er dette den beste løsningen for Martin Ødegaard, sier John Carew (35) til VG.

Carew er en av de norske fotballspillerne som har hatt størst suksess internasjonalt gjennom tidene. Han spilte for Valencia, Roma, Besiktas, Lyon, Aston Villa, Stoke og West Ham gjennom en karriere i utlandet som dro seg gjennom fem land og 13 år.

John Carew spilte finale i Champions League allerede som 21-åring, for Valencia mot Bayern München. Han scoret til og med i straffespark-konkurransen, som Valencia tapte.

- Valgte rett

John Carew dro selv til Valencia i Spania som 20-åring i 2000, etter spill i Vålerenga og Rosenborg. For Carew var den rekkefølgen ideell.

– Om jeg kunne reist tidligere, som Ødegaard nå? Jeg hadde ikke tilbud fra Real Madrid som 15-16-åring, for å si det sånn. Det var vel bare PSG som var seriøst interessert på den tiden. Real Madrid kom på banen mens jeg spilte i Rosenborg, husker jeg. Men for meg var spill i Rosenborg ideelt før jeg dro utenlands, sier Carew.

Ha legger til at fordi RBK var blant de bedre klubbene i Europa på den tiden, og spilte i Champions League hvert år, samt hadde Nils Arne Eggen som trener, var valget var veldig riktig for ham.

– Det var faktisk det beste valget jeg har tatt, å dra til Rosenborg før jeg reiste ut, sier Carew - som kostet spanjolene 75 millioner kroner da han ble solgt sommeren 2000.

Han prøver å sette seg inn i Martin Ødegaards situasjon, og er en av de som kan klare det, fordi han selv var Norges største fotballtalent for 20 år siden.

«Reise med en gang»

FINALE: 23. mai 2001, som 21-åring, spilte John Carew finale i Champions League. Her i duell med Thomas Linke hos Bayern München. Foto: Stu Forster/Allsport,

– Jeg husker jo hvor gira jeg ble da jeg var 16-17 år og fikk høre at klubber i utlandet var interessert i meg. Jeg var nok litt mer het i toppen enn det virker som Martin Ødegaard er nå. Jeg vet hva jeg ville tenkt i hans sted: "Jeg ville reist med en gang hvis jeg hadde vært Martin." Fordi en slik overgang er det alle gutter i tenårene drømmer om. Men det trenger ikke være så lurt, sier Carew bestemt.

Han mener alt handler om å ta rett valg, og timingen på den nå, for Ødegaard.

– Det virker på meg som om Martin og familien hans takler oppstyret veldig fint. Det viktige nå er å velge rett, noe som selvsagt ikke er enkelt, og ha rett timing for tingene. Etter det jeg var gjennom, er det lettere å se ting utenfra nå: Er Real Madrid interessert i han som 15-åring, så er de trolig det om to år også. Det tror jeg. Samtidig: Tar du ikke sjansen, så vil du alltid drømme og tenke: Hva gikk jeg glipp av? Det er derfor jeg mener, og tenker, at det beste alternativet er å skrive en langtidskontrakt med Real Madrid, hvis det er mulig, for så å bli leid tilbake til Strømsgodset, eller Ajax, som kanskje er det beste, i 1-2 år. Fordi Martin Ødegaard MÅ spille A-lagsfotball nå, fortsette læringskurven, understreker Carew.

35-åringen mener at Ødegaard, selv om han er et eksepsjonelt talent, ikke nå er god nok for Real Madrids førstelag, heller ikke for benken, som er en av de beste i Europa. Dermed kan det være en fare for at utviklingen stopper om han ikke kommer til å spille på A-laget, og blir det 2-3 år uten A-lagsfotball i hans situasjon.

– I de største klubbene er det en kynisk mentalitet. Du føler deg fort alene, har ikke det samme apparatet rundt deg som du hadde hjemme, selv om klubben legger ting til rette for deg.I fotball finnes ingen lovnader. Selv om Martin Ødegaard får beskjed om at han skal satses på, så varer slike lovnader i fotballklubber kun i noen uker. Det er min erfaring, sier Carew.

Dårligste valget

Han hevder at akademi-tanken, eller B-laget, i en av de største klubbene i verden, er det dårligste valget Ødegaard kan ta.

– Da er det bedre å spille 1-2 år til i Strømsgodset, dominere i norsk fotball og på A-landslaget, og da får han sjansen i Real Madrid eller Barcelona om 2-3 år. Han er fortsatt en ung gutt da også. I hans situasjon nå, er trygghet og utvikling fortsatt det viktigste. Og så ung som han er, så vil han uansett være attraktiv for store klubber i mange år fremover. Akkurat det ville jeg ikke vært bekymret for i Ødegaards sted, mener John Carew.

Han sier at selv om han var 20 år da han reiste ut, så savnet han familien sin veldig. Det mener han de fleste vil gjøre i en slik situasjon, og at det er verd å tenke grundig gjennom den delen av profflivet også.

John Carew er glad for at det har dukket opp «en Ødegaard» i norsk fotball nå.

– Det er veldig gledelig. Det skaper interesse, og vi har ikke akkurat hatt så mye å glede oss over i norsk fotball de siste årene... Så norsk fotball blir lagt merke til igjen - via Martin Ødegaard.

Og det er veldig bra, vi trenger positiv oppmerksomhet nå, mener John Carew.

Les også

 1. Supporter-dommen utenfor Santiago Bernabeu: - Ødegaard kan bli en stor stjerne i Real

  MADRID (VG) Bare en av fem Real Madrid-supportere hadde hørt om Martin Ødegaard (15) inntil i dag.
 2. Ødegaard håper Liverpool slår Real Madrid i kveld

  OSLO/DRAMMEN (VG) Martin Ødegaard (15) vil ikke si noe om Real Madrid-besøket, men ble ikke mer «frelst» enn at han…
 3. Tidligere Valencia-nordmanns råd til Martin: – Reis ut og lær språket raskt

  Dag Alexander Olsen (25) angrer på at han sa nei til Barcelona, men stortrivdes under oppholdet i Valencia.
 4. Britisk nettsted: Ødegaard (15) er verdens største talent

  Martin Ødegaard er internasjonal fotballs aller største vidunderbarn, mener britiske Teamtalk.
 5. Real Madrid har kjøpt bare fire tenåringer de siste 10 årene: - Zidane skal forme Martin Ødegaard

  Real Madrid har ikke for vane å handle inn tenåringer, og slett ingen så unge som Martin Ødegaard.
 6. Fløyet til Spania i privatfly: Pappa Ødegaard vil ikke snakke om Madrid-besøket

  Pappa Hans Erik (40) var tilbake på norsk jord i kveld sammen med sønnen Martin Ødegaard (15).

Mer om

 1. Strømsgodset IF
 2. Internasjonal fotball

Flere artikler

 1. Pluss content

  Superanlegget som kan bli Ødegaards nye hjem

 2. Pluss content

  John Carew om det nye livet: – Jeg savner ikke fotballen

 3. Carew gir råd til Ødegaard: - Det var skummelt å flytte fra Norge som 20-åring

 4. Pluss content

  Carew: – Tenk deg, det kunne blitt Ronaldinho og meg ... og det er helt sant

 5. John Carew om sin gamle sjef: – Benítez vil like Ødegaards personlighet

 6. Martin-feberen gjør det brennhett å dra på fotballtur til Madrid: Slik får du Real-billetter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder