ETTERTRAKTET: Foruten om de italienske klubbene, er Martin Ødegaard jaktet av «alle» Europas toppklubber. Foto: NTB SCANPIX/ Grafikk: STIAN BRÅTHEN,

VG gir deg de ni klubbene det står om: VG-ekspert: – Ajax beste valg for Martin Ødegaard

Før 2014 er omme har Martin Ødegaard (16) vært på besøk hos nesten samtlige av de største klubbene i Europa. Her er VGs råd til supertalentet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I går var Martin Ødegaard (16) på besøk hos Manchester United, og før turen til balløya var planen også å få unnagjort en tur til byrival Manchester City i samme slengen.

Det er ikke de eneste klubbene som kjemer om hans underskrift, for Martin Ødegaard (16) kan velge og vrake mellom minst ni av Europas toppklubber.

VGs fotballekspert Knut Espen Svegaarden har satt terning ut fra hvilken klubb han mener Strømsgodset-juvelen bør velge. Og han er ikke i tvil:

– Terningkast seks til Ajax.

– Der vil han trolig kunne spille på A-laget allerede i vår. Og Ajax-trener Frank de Boer er vel den eneste som klart har uttalt hva han vil med Ødegaard.

Her er Martin Ødegaards muligheter – med Svegaardens terning for om det er et godt valg:

VG:s terninger viser 6 prikker

Ajax

Trener: Frank de Boer.

Ungdomslinje: Viden kjent for sitt gode ungdomsarbeid, der topptrenere blir satt på de yngre lagene. Skandinavisk tilnærming og blir sett på som en mellomstasjon og springbrett for de som virkelig blomstrer.

A-lagsmulighet: Størst mulighet i Ajax. Vil trolig kunne spille allerede i vår.

Ødegaard ble invitert til Ajax allerede som 13-åring, men det er ikke kjent at han har vært i Amsterdam de siste ukene. Ajax-sjef Frank de Boer frarådet i et intervju med VG Ødegaardå gå til Real Madrid eller Barcelona. Han mener at 16-åringen har bedre muligheter til å utvikle seg i Ajax, som er kjent for sitt gode arbeid med fotballtalenter.

Pappa Hans Erik Ødegaard har overfor VG bekreftet at de har kontakt med Ajax. VG kjenner ikke til at Ødegaard har vært i Amsterdam.

BARCA-PRODUKT: Lionel Messi kom til Barcelona som 12-åring og er klubbens fremste eksponent av ungdomssatsningen. Foto:Javad M. Parsa,VG

VG:s terninger viser 4 prikker

Barcelona

Trener: Luis Enrique.

Ungdomslinje: Akademiet La Masia har i de senere årene blitt regnet som verdens mest suksessrike - og det ikke uten grunn: Ingen klubb har nemlig fostret frem flere spillere som spiller i én av Europas fem øverste divisjoner per dags dato.

Navn som Lionel Messi, Andrés Iniesta og Xavi Hernández taler for seg selv, og ofte pekes kontiuniteten på som kanskje den viktigste grunnen til Barcelonas suksessformel de siste årene. Klubben går ofte bredt når de skal hente inn talenter, men kanskje går de for bredt av og til. I dag ble det nemlig klart at de ikke kan kjøpe spillere i 2015. Dermed kan ikke Martin Ødegaard bli en del av klubben før januar 2016.

A-lagsmulighet: Kan ikke gå til klubben før i 2016, men Barcelona vurderer å ta overgangsnekten pålagt fra FIFA og godkjent av idrettens voldgiftsrett (CAS) til sveitsisk rett.

Rett etter sin 16-årsdag dro Martin Ødegaard til Barcelona. I Barcelona har de det verdensberømte akademiet og flotte treningsforhold. Ifølge avisen Mundo Deportivo tilbyr Barcelona utlån til Strømsgodset i 2015, B-laget til Barcelona fra januar 2016 og så A-laget sesongen etter. Dette er samme avtale som tidligere har overbevist Denis Suárez og Alen Halilovic.

VG:s terninger viser 4 prikker

Bayern München

BEKYMRET: Bayern Münchens Arjen Robben har uttalt at han er bekymret for Martin Ødegaard på grunn av all oppmerksomheten nordmannen får fra pressen. Foto:Christof Stache,Afp

Trener: Pep Guardiola.

Ungdomslinje: Bayern München er dyktige på å få frem egne talenter samtidig som de også har kjøpt mange tyske stjerner.

A-lagsmulighet: Trolig liten, men Guardiola er tydeligvis imponert.

Ødegaard besøkte München midt i desember. Det trente han sammen med A-laget og både Bayern-sjef Karl-Heinz Rummenigge og trener Pep Guardiola kom med svært rosende omtale av nordmannen.

- Om han er den beste 15-åringen noensinne, vet jeg ikke. Messi var også god da han var 15 år gammel, Ronaldo også, sa Guardiola.

Ødegaard skal, ifølge Marca ha fått tilbud om en femårskontrakt med ni mill. kroner i lønn det første året og så stigende til 22,5 mill. etter hvert.

Han har trolig vært to ganger på besøk hos klubben.

VG:s terninger viser 4 prikker

Manchester United

Manager: Louis van Gaal.

Ungdomslinje: Har i mange år sett sin stolthet i å få fram egne spillere, og 92-generasjonen som brakte klubben The Treble i 1999 er klubben fortsatt stolt over. Det gjelder fortsatt, men klubben bruker stadig mer penger på å hente store stjerner.

Er klubben som har fostret opp nest flest spillere som spiller i én av Europas fem største ligaer, bak Barcelona, men foran Real Madrid.

A-lagsmulighet: Veldig liten. Men United har tradisjonelt gitt unge sjansen.

Allerede i desember 2013 var Martin Ødegaard på Manchester United-besøk, og i går var han besøk på ny. Der skal han han håndhilst på Louis van Gaal, men hvor interesserte United er, er uvisst.

VG:s terninger viser 3 prikker

Real Madrid

Trener: Carlo Ancelotti.

Ungdomslinje: Klubben er kjent for å bygge laget sitt opp rundt store, veletablerte navn, og under Florentino Pérez' første periode som president mislyktes han med ungdomssatsningen Zidanes y Pavones (stjerner og akademispillere). Har bedret seg under presidentens nåværende periode og i tillegg til stjernekjøp går klubben bredt ut for å hente unge talenter.

Skulle Ødegaard mislykkes med å komme gjennom det trange nåløyet, er Real Madrid den klubben som har fostret opp tredje flest spillere som spiller i én av Europas fem største ligaer, og det imponerende treningsanlegget Valdebebas er en av grunnene til det. Der trener akademispillerne ikke langt unna A-lagsstjernene.

A-lagsmulighet: Minimal nå, har B-lag på nivå tre.

Allerede i begynnelsen av november var Martin Ødegaard på besøk i den spanske hovedstaden og var to dager på Real Madrids treningsfelt Valdebebas.

VALDEBEBAS: Treningsanlegget til Real Madrid er som en egen liten bydel i utkanten av den spanske hovedstaden. Foto:Susana Vera,Reuters

Klubben skal ha stilt medeget fly for å hente Martin og pappa Hans Erik til Madrid.

Ifølge Marca har Real Madrid lagt inn et formelt bud på Norges største fotballtalent. De skal ha tilbudt Ødegaard en plass i Real Madrid Castilla, som spiller i La Segunda B, noe som betyr at han vil få Zinedine Zidane som trener om han sier ja.

Real Madrid skal være villig til å grave dypt i lommeboka for å sikre seg det norske talentet, men skal ikke være villige til å matche Bayerns påståtte rekordtilbud hva gjelder lønn.

VG:s terninger viser 3 prikker

Liverpool

Manager: Brendan Rodgers.

Ungdomslinje: Har satset mye, men har ikke klart å få fram så mange. Steven Gerrard, som har spilt i klubben hele sin profesjonelle karriere, er fansens yndling.

A-lagsmulighet: Brukbar. Kan kanskje bli blant de 20 med spilletid.

PÅ BESØK: Martin Ødegaard og Liverpool-trener Brendan Rodgers på rødtrøyenes treningsanlegg. Foto:Tage Herstad,TAGE HERSTAD

Martin Ødegaard var påbesøk hos sin favorittklubb i begynnelsen av desember. Han var flere dager i Liverpool og trente med førstelaget to dager på rad.

Manager Brendan Rodgers tok personlig seg av Ødegaard på treningsfeltet.

Liverpool skal være veldig interessert i å sikre seg nordmannen.

VG:s terninger viser 3 prikker

Arsenal

Manager: Arsene Wenger.

Ungdomslinje: Har vært flinke til å få fram unge talenter de siste årene.

A-lagsmulighet: Usikkert. Har mange spillere som ligner Ødegaard.

VG har fått opplyst fra flere kilder at Martin Ødegaard var på besøk i Arsenal midt i desember, men dette er aldri bekreftet av klubben eller folkene rundt Ødegaard. Det finnes ingen offisielle uttalelser fra Arsenal-ledelsen om nordmannen.

VG:s terninger viser 2 prikker

Manchester City

Manager: Manuel Pellegrini.

Ungdomslinje: Mest kjent som kjøpeklubb, men satser nå stort på et flunkende nytt ungdomsakademi. Det ble avduket tidligere i desember, og prislappen på over 2 milliarder norske kroner gjør at Pablo Zabaleta mener klubben ikke har noen unnskyldning for å ikke bli være en etablert toppklubb på lang sikt.

A-lagsmulighet: Svært liten på kort sikt, men Silva-erstatter på sikt?

Strømsgodsets samarbeidsklubb vil også møte Martin Ødegaard, som er på besøk i Manchester nå. City har fordelen av å kjenne Strømsgodset-ledelsen personlig, men ellers er det uklart hvor langt fram City er i kampen om Ødegaards underskrift.

SUKSESSTRENER: Jürgen Klopp har gjort det meget godt med sitt Borussia Dortmund de siste årene, men denne sesongen sliter klubben i hjemlig serie. Her er han med Robert Lewandowski (nå Bayern München). Foto:Sascha Schuermann,Afp

VG:s terninger viser 2 prikker

Borussia Dortmund

Trener: Jürgen Klopp.

Ungdomslinje: Har satset på ungdomsarbeidet etter nesten-konkursen

midt på 00-tallet og har fostret frem flere store stjerner. Utviklet Robert Lewandowski og Mario Götze med flere før de to nevnte dro til Bayern München.

A-lagsmulighet: Brukbar, men ikke lett å komme inn på et bunnlag.

Martin bekreftet selv i et intervju med SportBild i november at han har vært i Dortmund og der ble møtt av trener Jürgen Klopp, som viste ham rundt i klubben.

– Klopp fortalte meg hvilke tanker de har og hvilke sportslige perspektiver de kunne tilby meg, fortalte han i intervjuet.

Ødegaard trente ikke med Borussia.

Andre klubber som har vært nevnt:

Stuttgart

Bundesliga-klubb som Ødegaard ifølge Bild Zeitung har besøkt.

Paris Saint-Germain

Sportsdirektøren så Ødegaard i U21-landskamp mot Portugal i september.

Hoffenheim

Tarik Elyounoussi har anbefalt Ødegaard å velge sin klubb. Direktør Alexander Rosen har også uttalt seg positivt.

Celtic

Stefan Johansen har sagt at han håper Ødegaard kommer til Celtic, der gamletrener Ronny Deila regjerer. Også han har uttalt at han håper Ødegaard skal velge dem.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool26251061154676
2Manchester City25163665293651
3Leicester City26155654262850
4Chelsea2612594336741
5Tottenham Hotspur2611784334940
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les også

 1. Messi-agent om Ødegaard til VG: – Barcelona er en stor mulighet

  Han er mannen som fikk Lionel Messi til Barcelona som…
 2. Spansk storavis: Ødegaard tilbys femårskontrakt med Real Madrid

  ULLEAAL STADION (VG) Strømsgodsets tenåringsfenomen Martin Ødegaard (15) skal ha blitt tilbudt femårskontrakt med Real…
 3. Real Madrid har kjøpt bare fire tenåringer de siste 10 årene: - Zidane skal forme Martin Ødegaard

  Real Madrid har ikke for vane å handle inn tenåringer, og slett ingen så unge som Martin Ødegaard.
 4. Slik vil Ajax overbevise Ødegaard

  Real Madrid gjør det meste for å sikre seg underskriften til Martin Ødegaard (15), men i Nederland jobber Ajax hardt for…
 5. Marca: - Ødegaard har bedt om mer tid

  Den spanske storavisen Marca skriver at Martin Ødegaard (16) har bedt Real Madrid om mer tid før han bestemmer seg for…
 6. Anerkjent journalist: – Ødegaard besøkte United

  Martin Ødegaard (16) har valgt å fortsette sin klubbturné i Manchester.
 7. Arjen Robben bekymret for Martin (15)

  Bayern München er for fullt med i kampen om talentet Martin Ødegaard, men klubbens nederlandske stjerne Arjen Robben er…
 8. Slik skiller Barcelona seg ut: Barcelona får frem flest talenter av alle

  Barcelona er klubben som har fostret opp flest spillere som til daglig spiller i de største ligaene.
 9. Ber Ødegaard forsikre seg for millioner

  Martin Ødegaard (15) blir neppe enig med ny klubb før…
 10. Her er Ødegaard på dagens Liverpool-trening

  Her står stortalentet Martin Ødegaard (15) sammen med manager Brendan Rodgers på fredagens treningsøkt med Liverpools…
 11. Johansen ber Ødegaard velge Celtic

  Stefan Johansen (23) snakker ofte med Martin Ødegaard (15), og håper han kan klare å lokke talentet til å velge Celtic.
 12. Fikk anken avvist i siste sportsankeinstans: Barcelonas kjøpsnekt opprettholdes

  Som siste sportsankeinstans har idrettens voldgiftsrett (CAS) avvist Barcelonas anke på kjøpsnekten.
 13. Liverpool-sjefen
  til VG om Ødegaard: - Verden vet at Martin er et talent

  LIVERPOOL/OSLO (VG) Brendan Rodgers (41) var ikke spesielt snakkesalig da VG spurte ham om Martin Ødegaard (15) og…
 14. Mener Ødegaard passer perfekt i Ajax

  BRANDBU (VG) Kamer Qaka (19) var barnestjernen som sa nei til Ajax som 14-åring.
 15. Mourinho: - Ødegaard er uaktuell

  Chelsea-manager José Mourinho forteller at han har hørt om Martin Ødegaard, men vil ikke gjøre som så mange…
 16. Dette skal Martin (16) være tilbudt av Barcelona

  Ifølge den spanske sportsavisen Mundo Deportivo lyder Barcelonas tilbud til Martin Ødegaard (16) slik: Utlån til…
 17. Ajax-speider: Martin Ødegaard ble invitert til oss da han var 13 år

  Danske John Steen Olsen (71) har lokket store stjerner til Nederland.
 18. Hevder Bayern vil gi Ødegaard rekordlønn

  Ni millioner kroner. Det kan bli Martin Ødegaards (16) nye årslønn dersom han skriver under for Bayern München, skal vi…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder