BLANT DE ARRESTERTE: Fra venstre mot høyre, øverst: Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo og Jose Maria Marin.Julio Rocha og Costas Takkas er ikke med på bildet, men skal også være siktet, ifølge NY Times. Foto:Dsk,Afp

Disse FIFA-toppene er arrestert

Visepresident Webb var pekt ut som mulig Blatter-etterfølger

Én krevde å bli adlet for å støtte Englands VM-søknad. En annen skal ha tjent millioner på å selge VM-billetter. Her er historien om FIFA-toppene som ble arrestert onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nyheten om at FBI og sveitsisk politi raidet FIFAs hotell i Zürich onsdag morgen, slo ned som en bombe i fotballverden.

For selv om anklagene mot en rekke profilerte FIFA-topper har vært mange de siste årene, har aldri noen blitt arrestert tidligere. Her er fotballtoppene som skal være siktet:

Les også:Politiet stormet FIFA-hotell i morges

Jeffrey Webb (50) : Visepresident i FIFA og president i Det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet. Født på Cayman Islands, der han ble fotballpresident i 1991. Har bakgrunn fra bankvesenet i skatteparadiset. Sitter i den mektige eksekutivkomiteen til FIFA. Leder også antidiskrimeringsgruppen til FIFA. Har tidligere hatt en lang rekke verv i fotballorgansisasjonen. Har av mange blitt sett på som en mulig arvtaker til Sepp Blatter, og er svært sentral i FIFAs interne politiske liv.Eugenio Figueredo (83): Tidligere fotballspiller fra Uruguay som var fotballpresident i landet i perioden 1997 til 2006. Etterfulgte Nicolas Leoz (også arrestert) som president i det søramerikanske fotballforbundet for to år siden.

Les også:Tidligere UEFA-president: – Blatter kjøpte stemmer

Nicolas Leoz (86): Født i Paraguay, men fikk colombiansk statsborgerskap i 2008. Satt som president i det søramerikanske fotballforbundet fra 1986 til 2013. Da trakk han seg fra både vervet og posisjonen i FIFAS eksekutivkomité, angivelig av helsemessige årsaker. BBC-programmet Panorama anklaget i 2010 Leoz for å ha mottatt 4,2 millioner kroner på 90-tallet, for å gi TV-rettighetene til VM i fotball til selskapet ISL. Leoz har ikke kommentert anklagene. Han skal ha tilbudt seg å støtte Englands VM-søknad (2018) dersom han fikk en adelstittel. Senere ble det publisert eposter som angivelig viser hvordan han foreslo å besøke England dersom verdens eldste fotballturnering, FA-cupen, ble kalt opp etter ham.

Blatter på Ullevaal: Møtt med pipekonsert

Eduardo Li: President i det costarikanske fotballforbundet. Sitter ikke i FIFAs eksekutivkomite, men var ventet å bli valgt inn på valget i Zürich kommende fredag.

Jack Warner (72): En tidligere historielærer fra Trinidad og Tobago, som etter hvert slo seg opp i fotballfamilien. Kom inn i FIFAs mektige eksekutivkomité allerede i 1983. Har vært anklaget for korrupsjon gjennom flere tiår. I 2011 ble Warner suspendert fra FIFA i påvente av granskingen i flere korrupsjonssaker. Kort tid etterpå ble han kastet ut av FIFA. Samtidig avsluttet FIFA alle pågående saker mot ham – fordi han ikke lenger var med i organisasjonen. Anklaget for å ha tilrøvet seg penger som skulle gå til landslagsspillerne etter VM i 2006. Eier et reiseselskap som skal ha hatt monopol på VM-billetter i hjemlandet. Tjente flere millioner kroner på salg av VM-billetter, ifølge en granskning gjort av Ernst&Young. Den skotske fotballpresidenten hevder at Warner én gang ba om at penger som skulle sendes til fotballforbundet, ble sendt til hans personlige konto. I 2011 publiserte BBC eposter som viste hvordan Warner ba FA om penger til å kjøpe TV-rettighetene til å sende VM i Haiti – selv om disse rettighetene ikke eksisterte ifølge FIFA.

Jose Maria Marin: Tidligere medlem av FIFAs eksekutivkomité. Tidligere president, nå visepresident, i det brasilianske fotballforbundet.Satt som leder da forbundet ga FIFA-topper hver sin klokke til 160.000 kroner. Svært kontroversiell politisk karriere i Brasil. Fotballstjernen Romario har krevd ham fengslet.

Costas Takkas: Tidligere generalsekretær i fotballforbundet på Cayman Island.

Julio Rocha: Jobbet med utviklingsprogrammer i FIFA. Kommer fra Nicaragua.

Rafael Esquivel: President i fotballforbundet i Venezuela siden 1988.

VG PLUSS 14.06.14:Les om FIFA-gudfar João Havelange (99)

New York Times melder i tillegg at følgende fem personer, som ikke er direkte tilknyttet FIFA, skal være siktet i onsdagens aksjon:Alejandro Burzaco: En av toppene i det argentinske sports-kommunikasjonsselskapet TyC, som kjøpte TV-rettigheter til VM i Tyskland i 2006.

Aaron Davidson: En av toppene i North American Soccer League, en proffliga i USA og Canada, skriver Daily Mail.

Hugo Jinkins: President i Full Play Group, som ifølge Daily Mail er et markedsselskap innen sport i Argentina.

Mariano Jinkins: Visepresident i Full Play Group, som ifølge Daily Mail er et markedsselskap innen sport i Argentina.

Jose Margulies: Siktet for å ha stått bak ulovlige betalinger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder