MÅLFARLIG: Bjørn Maars Johnsen i aksjon i Atletico-drakten. Med åtte mål er han toppscorer i Atletico.
MÅLFARLIG: Bjørn Maars Johnsen i aksjon i Atletico-drakten. Med åtte mål er han toppscorer i Atletico. Foto:Joaquim Galante,

Kan denne spissen redde Norge?

Norskamerikanske Bjørn Maars Johnsen banker inn mål i Portugal

FOTBALL

LILLESTRØM/OSLO (VG) Han hamrer inn mål i portugisisk 2. divisjon. Og Per-Mathias Høgmo har allerede kastet seg rundt for å sjekke om norskamerikanske Bjørn Maars Johnsen (22) kan spille for Norge.

Publisert: Oppdatert: 08.10.14 16:32

Johnsen – blant annet med fortid i Vålerenga og spansk fotball – har scoret åtte mål på ti kamper for Atletico Club de Portugal siden sesongstart. Ukjent for landslagssjefen inntil VG tipset ham tidligere i uken om spissens knallsesongen på nivå to (Segunda Liga) i Portugal.

– Jeg er usikker på om han er norsk eller amerikansk statsborger. Og om han kan være aktuell, sier Per-Mathias Høgmo.

Bjørn er norsk

Men Johnsen selv rydder all tvil til side overfor VG. Han har både norsk og amerikansk pass. Og står fritt til å spille for begge nasjoner.

– Det er hyggelig å høre at landslagsledelsen i Norge har lagt merke til meg. Det er så klart spennende, men jeg kan ikke ta av før det kommer en seriøs henvendelse. Jeg snakket med faren min her om dagen, og han sa det samme, sier Bjørn Maars Johnsen.

Men Høgmo må kjappe seg hvis ikke den storvokste spissen (195 cm) skal gå tapt. USA-bossen Jürgen Klinsmann – verdensmester for Vest-Tyskland i 1990 – vet at Johnsen hamrer inn mål i Portugal.

– Agenten min har snakket med den amerikanske landslagsledelsen denne uken, men jeg er sikker på hva som kom ut av det. Når noen ringer meg, skal jeg ta stilling til dette, svarer Johnsen.

USA eller Norge?

Høgmo snakker om «Malta-garanti» foran fredagens EM-kvalifisering. Norge har syv scoringer på Høgmos 12 landskamper. I de tre siste er tallet null. Kanskje ikke så rart at landslagssjefen leter over alt etter en frelser på topp. Han bekrefter at han har brukt sitt internasjonale kontaktnett de siste dagene for å finne ut mer om Johnsen.

– Han spilte for Louletano i portugisisk 3. divisjon i fjor, gikk til Atletico fra Lisboa i år, og er i kikkerten til Benfica. Nå undersøker vi nærmere hvilken kompetanse han har. Slike type tips er gøy, sier Høgmo.

Når VG spør Johnsen hvilken nasjon vil han helst vil spille for svarer han:

– Begge. Men enn så lenge er det kun VG som har ringt meg om dette. Ikke USA og ikke Norge.

– Hva hvis Høgmo ringer deg?

– Da må jeg høre hva de seier og hva de tenker om meg og min rolle i laget, mine kvaliteter, hva jeg må jobbe videre med og slike ting. Jeg må tenke på hva som er best for meg, svarer Bjørn Maars Johnsen.

Her kan du lese mer om