– GRISERI: Per Ståle Lønning (innfelt) reagerer voldsomt på det han kaller grisespill fra «fjernimporterte» spillere under onsdagens cupkvartfinale mellom Viking og Molde. Fra venstre: Ola Kamara, dommer Tore Hansen, Makhtar Thioune, Harmeet Singh og Etzaz Hussain. Foto:JAN KÅRE NÆSS,NTB Scanpix

Lønning-utspill om «fjernimporterte» spillere skaper storm

TV-profilen: «Utelukkende fjernimporterte spelarar som står for griseriet»

NISO-Walltin til VG: – Dette er veldig sjokkerende

Den mangeårige TV-profilen Per Ståle Lønning (65) mener
«fjernimporterte» spillere i kampen mellom Viking og Molde sto for det verste grisespillet han har sett i Norge.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NISO-leder Joachim Walltin mener utspillet som Lønning publiserte på sin Facebook-profil har et rasistisk budskap. Onsdag kveld skrev den tidligere NRK, TV Norge og TV 2-programlederen følgende:

«Har vi rett og slett for mange «framandkulturelle» i norsk fotball?? Eg stiller spørsmålet fordi det eg nå ser kampen mellom Viking og Molde; det grisespelet har eg aldri sett før, og det er utelukkende fjernimporterte spelarar som står for griseriet. Før var det ein kvote for utanlandske spelarar i norske klubbar, den kvoten må vi få tilbake og då bør den bli på NULL. Det eg har sett i kveld er ei skam for «norsk» fotball!»

Husker du denne?Per Ståle Lønning en pengemaskin for TV 2

Lønning: – Du skulle tro at du sitter nede i Tanzania

Overfor VG bekrefter Per Ståle Lønning torsdag formiddag at det var han som skrev statusoppdateringen etter onsdagens cupkamp, men mener at det ikke bør bli oppfattet som en rasistisk ytring.

– Dette har med publikumsnedgangen og manglende interesse for fotballen å gjøre. Det er ikke noe lokalt å samle seg om lenger, sier Lønning, og fortsetter:

– Du skulle tro at du sitter nede i Tanzania og ser en norsk fotballkamp. Jeg har selvfølgelig ikke noe i mot innvandrere. Det har ikke noe med rasisme å gjøre, men med idealisme. Om det så hadde vært 11 fra Finnmark som hadde spilt for Molde, så hadde det vært det samme.

Les også: Fikk rødt kort for å rope «homo»

– Du skriver på Facebook at du mener det burde ha vært en kvote på null utlendinger i norsk fotball. Mener du virkelig det?

– Nei, det mener jeg ikke. Det var litt spisset. Jeg ble så forbannet da jeg så det grisespillet i går. Jeg synes ikke det skal være en kvote på antall utlendinger, men det burde være en kvote for klubbene på hvor mange lokale spillere de skal ha. Et fotballag skal være noe som lokalsamfunnet er stolt av. Det blir jo vanskeligere når ingen på lokallaget ditt snakker dialekten din, svarer 65-åringen, som nå er pensjonist.

Les også: Thioune og dommer Edvartsen i rasismekrangel

Artikkelen fortsetter under bildet

SUKSESS: På 1990-tallet ledet Per Ståle Lønning (t.h) flere populære debattprogram. Her sammen med advokat Tor Erling Staff i programmet «Lønning & Staff» på TV 2 i 1994. Foto:Harald Henden,VG

Seks gule kort

I kvartfinalekampen mellom Viking og Molde delte dommer Tore Hansen ut seks gule kort til islandske Indridi Sigurdsson, estiske Karol Mets, den marokkanskfødte norske statsborgeren Mohamed Elyounoussi, norskfødte Etzaz Hussain (med pakistanske foreldre), Knut Olav Rindarøy og Vegard Forren. Den mest opphetede situasjonen var da senegalesiske Makhtar Thioune plantet fingrene i ansiktet på Vegard Forren. Det skjedde etter at Hussain hadde taklet nigerianske Samuel Adegbenro bakfra.

Les også: Forren vil ha ny Molde-sjef fort

– Hvilke situasjoner i kampen mellom Viking og Molde reagerte du mest på?

– Det var situasjoner hele tiden. Jeg synes det var en grisete kamp. Nå har jeg ikke notert hvor mange gule kort det ble gitt i kampen. Jeg driver ikke og fører statistikk. Men det var mange stygge taklinger med knotter i bena. Jeg synes hele kampen var skjemmet av… Hadde det vært for ti år siden, så hadde det vært en skandalekamp. Det burde ikke ha vært sånn.

– Jeg tror ikke løsningen er å importere spillere som ikke har noen som helst tilhørighet til klubben eller landet. Så ærlig må det lov å være uten å bli kalt rasist, sier Lønning.

Les også: FFK-spiller rasismeanklaget

– Veldig sjokkerende

Joachim Walltin, som leder idrettsutøvernes eget fagforbund NISO, reagerer voldsomt på uttalelsene til mannen som ledet flere populære debattprogram på 1990-tallet.

REAGERER: NISO-leder Joachim Walltin er sjokkert over Per Ståle Lønnings uttalelser. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

– Dette er veldig sjokkerende. Det er så oppsiktsvekkende at det bør slå veldig tilbake på ham selv. Vi har i 15 år hatt kampanjen «Gi rasisme rødt kort» sammen med Norsk Folkehjelp for å bekjempe rasisme. Denne saken illustrerer at vi tydeligvis ikke er kvitt slike holdninger. Fotballen er en så bra arena for inkludering. Ingen skal bry seg om hudfargen, sier Walltin.

– Føler du at uttalelsen fra Lønning er rasistisk?

– Ja. Det er en voldsom generalisering. Jeg har ikke en gang tenkt tanken på at folk med en mørk hudfarge står for grisespill på banen. Og om det skjer så har det ingenting med hudfargen å gjøre. Jeg vet ikke om Lønning har kontroll på dette, men mange av de mørke spillerne i gårsdagens kamp er født i Norge og er norske, svarer Walltin.

– Hvis han mener det han har skrevet, noe jeg håper han ikke gjør, så er det totalt skivebom. Det er lov med ytringsfrihet, men dette er totalt mangel på innsikt og respekt. Jeg trodde dette var holdninger som hørte fortiden til, sier Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen, som heller ikke opplevde cupkampen mot Viking som spesielt «grisete».

– Bør en klubb som Molde bli flinkere til å få frem lokale spillere?

– Med jevne mellomrom får vi frem lokale og regionale unggutter. Samtidig har samfunnet vårt blitt beriket med innvandrere. Flere av de har fått barn som nå preger norsk fotball, sier Nordstrand Jacobsen, og tenker på spillere som Harmeet Singh, Etzaz Hussain, Mohamed Elyounoussi og Mushaga Bakenga.

Konfrontert med utspillet til Lønning, svarer konstituert administrerende direktør i Viking, Henning Johannessen, følgende:

– Det får stå for hans regning. Jeg vil ikke gå ned på det nivået for å gå inn på en sånn debatt.

Strenge regler: Stabæk måtte vrake to utlendinger

NFF-Siem: – Skivebom

– Jeg synes det er skivebom hvis Lønning gjøre dette til en hudfarge-sak. For dette handler ikke om hudfarge. En grisetakling er en grisetakling uavhengig om den blir gjort av en afrikansk eller norsk spiller. Det gjelder begge veier. Taklingen er ikke verre fordi du er mørk, men den er ikke bedre heller. Hvis debatten hadde vært hvor mange lokale spillere som finnes eller bør finnes i norske klubber, så er det mer interessant. Og da sett med utviklingen av norsk fotball og talenter som utgangspunkt, sier Norges Fotballforbunds generalsekretær Kjetil Siem.

– Samtidig er problemet at det ofte og veldig fort blir en rasismedebatt. Fotball er en arena for inkludering. Det har vi hele tiden fantastiske eksempler på både i topp og bredde. Men vi må vi huske at fotballkulturen er annerledes for eksempel på Balkan, i Russland og i Afrika enn i Norge. Vi har også mye å lære. På Balkan gir de kanskje enda mer for å vinne med mer ære i det hele, og i deler av Afrika er det kanskje mer et spørsmål om å overleve. Det preger også fotballen som alt annet. Når du da blir importert som proff inn i en annen kultur kan det ofte føre til konflikter eller gnisninger. Vi bor i det mest ærlige» hjørnet av fotballens verden. Vi har minst kampfiksing, «faking» av skader og uthaling av tiden, utdyper Siem.

– Reagerte du på at det var mye «grisespill fra fjernimporterte spillere» i kampen mellom Viking og Molde?

– Jeg så bare deler av kampen, men tenkte ikke noe over det. Jeg tenkte mer på at brødrene mine fra Romsdal kom til å bli forbannet over at Molde tapte.

Per Ståle Lønning bryr seg ikke om at flere reagerer og mener han har rasistiske undertoner i sitt utspill.

– Hvis noen ser på det som rasistisk, så må de bare gjøre det. Jeg bryr meg ikke. Det har jo blitt sånn at hvis man sier noe som kan oppfattes som kritisk mot innvandrere, så er det rasisme. Det er liksom ikke lov å mene noe om det. Men jeg mener akkurat hva jeg vil. Og håper det skal være lov i alle fall i noen år til her i landet. Jeg hadde skrevet akkurat det samme om grisespillet hvis det var norske eller hvite spillere, svarer Per Ståle Lønning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder