KLARE FOR SISTE SERIERUNDE: Skeid trodde de skulle spille en veldig avgjørende kamp mot Grei onsdag. Etter regelendringen mandag er det imidlertid bare ett lag fra avdelingen som får lov til å spille opprykkskvalik, og NFF-topp Rune Pedersen sier at opprykkskvalik ikke hadde vært aktuelt for en nedrykksklar klubb uansett. Foto: PRIVAT ,

Trodde de skulle spille om opprykk - rykker trolig ned

• Skeid-trener etter NFFs regelendring: – Ble rett og slett fortvilet og forbannet

En regelendring to dager før siste serierunde sørger for at bare ett lag går til opprykkskvalik fra 2. divisjon avdeling 01. Fram til da trodde nedrykksklare Skeid at de kjempet om en plass om opprykk til 1. divisjon.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er en mildt sagt absurd situasjon som har oppstått i avdeling 01 i kvinnenes 2. divisjon. Avdelingen innehar så mange 2. lag, som ikke får lov til å rykke opp, at det i realiteten bare er fire av de 12 lagene som kjemper om to opprykkskvalik-plasser.

Problemet: Tre av de fire lagene som ikke er 2. lag, er, med én serierunde igjen å spille, allerede klare for nedrykk til 3. divisjon. Dermed kunne det virke som om ett av lagene som allerede var klare for 3. divisjon, skulle få den andre kvalikplassen – og dermed ha en mulighet til å havne i 1. divisjon.

Husker du? Her er sommerens VM-minner

Forbannet over siste liten-endring

Slik blir det imidlertid ikke. For Norges Fotballforbund (NFF) har i siste liten vedtatt at de tre lagene som er klare for nedrykk, ikke får lov til å delta i kvalifiseringsspillet. Bare ett lag fra avdeling 01 får lov til det denne gang. Det meddelte Serieforeningen for kvinnefotball (SKF) på sine hjemmesider mandag.

– Jeg ble rett og slett fortvilet og forbannet, sier Skeid-trener Katrine Tretteng til VG.

Før regelendringen var det hennes lag som så ut til å få den andre kvalikplassen. Med uavgjort eller seier mot Grei 2 onsdag ville laget holdt Elverum, som er to poeng bak, på avstand. Istedenfor opprykkskvalik til 1. divisjon lukter det nedrykk til 3. divisjon for osloklubben.

– Det jeg reagerer spesielt på er at beskjeden kommer to dager før siste serierunde. Allerede før seriestart visste forbundet om situasjonen i ligaen, og hadde de tatt avgjørelsen da, eller til og med i sommer, ville situasjonen vært annerledes, sier hun, og fortsetter:

– Vi la inn en ekstra trening i går for å forberede oss ordentlig på den siste kampen, for vi visste hvor mye den kunne bety for oss. Istedenfor måtte vi starte med et lagsmøte der vi snakket om avgjørelsen, og jentene, som allerede hadde fått vite om avgjørelsen via sosiale medier, var selvfølgelig skuffet. Vi gikk fra mulighet til 1. divisjon til 3. divisjon på noen timer.

NFF-Pedersen: – Nedrykk inntreffer først

Det er imidlertid ikke helt sant, skal vi tro seksjonsleder for kampadministrasjon i NFF, Rune Pedersen, som for øvrig er tidligere dommersjef.

– Tidligere har det vært to lag fra avdeling 01 som har fått kvalikplass, men et lag som rykker ned kan ikke også ha mulighet til å opprykk. Nedrykket inntreffer først, og dermed så vi oss nødt til å endre reglementet, sier Pedersen til VG.

– Så lenge nedrykket har inntruffet, slik det har gjort for Brumunddal, Elverum og Skeid nå, så er det mest riktig å endre reglementet slik det er blitt, sier han.

NFF-SEKSJONSLEDER: Rune Pedersen, her fra 2009. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Men forstår du fortvilelsen hos Skeid?

– Det er lov å være skuffet, men man må og tenke på den store helheten. Den gamle bestemmelsen med to lag i opprykkskvalifiseringen kunne rett og slett ikke opprettholdes idet de tre lagene ble klare for nedrykk, sier Pedersen.

Investor på retrett? LSK-Berg vurderer å trappe ned jentesatsingen

– Kunne dere ikke tatt avgjørelsen tidligere?

– Det kan man sikkert si, men vi ønsket å se an den sportslige utviklingen først. Vi har vært klar over scenarioet over en lengre periode, men ville være helt sikre før vi tok en avgjørelse. Hadde Skeid endt over streken, ville de fått kvalikplassen, svarer Pedersen.

Skeid har klaget inn avgjørelsen

Avgjørelsen som er tatt nå er annerledes enn hva forbundet kommuniserte i sommer. Da bedyret konkurransedirektør i forbundet, Nils Fisketjønn, overfor TV 2 at de to beste førstelagene ville spille opprykkskvalik.

– Så et lag kan spille kvalifisering til 1. divisjon og samtidig rykke ned til 3. divisjon dersom de taper?

– Det kan teoretisk skje, ja, svarte Fisketjønn på kanalens spørsmål den 30. juni.

Blant annet på bakgrunn av det har også Skeid valgt å klage inn den nylig vedtatte avgjørelsen. Det bekrefter Skeids daglige leder, Steinar Sæthre, til VG.

I klagen viser klubben til at det må særlige grunner til for å frita et lag fra å rykke opp, og Skeid mener «tvilen bør komme de berørte klubbene til gode».

Skeid-trener Tretteng synes uansett ikke laget fortjener å rykke ned til den 3. divisjon, det til tross for at Skeid ikke har sanket mer enn 16 poeng på 21 kamper.

– Vi er i en veldig sterk serie, der åtte av de 12 lagene er 2. lag som alle benytter seg av spillere som er i A-lagstroppen. Det har hendt at vi har møtt lag med syv-åtte førstelagsspillere, forteller Tretteng, som mener at avdeling 01 i 2. divisjon er bedre enn de andre avdelingene.

Vil at 2. lag skal kunne rykke opp

Det er LSK Kvinner-trener Monica Knudsen enig i. Klubben hennes har sitt 2. lag i den famøse 01-avdelingen, og hadde det ikke vært for at 2. lag ikke kan rykke opp fra den, ville LSK Kvinner 2 ha spilt opprykkskvalik denne høsten.

LSK-TRENER: Monica Knudsen, her fra toppkampen mot Avaldsnes tidligere i år. Hennes førstelag styrer mot seriegull i Toppserien. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Nå er det ikke krise for 2. laget vårt å være i den serien, for det er såpass mange andre gode 2. lag der, men i utgangspunktet er 2. divisjon for lavt nivå for en spiller i førstelagstroppen som trenger spilletid, sier Knudsen til VG.

Les også: LSK Kvinner ber NFF ta nye grep for å løfte kvinnefotballen

Hun mener 2. lag burde få lov til å rykke opp.

– Ja, og det har vi diskutert uavhengig av situasjonen som har oppstått nå, sier LSK-treneren, som også er for at seriesystemet spisses ved at antall lag kuttes.

– Da tror jeg nivået blir bedre, og samtidig vil det være vanskeligere for 2. lag å rykke opp, legger hun til.

Fikk du med deg? Hun sendte LSK til cupfinale

Kolbotn-leder: – Må se på strukturen

– Monica vil jo selvfølgelig det beste for hennes lag, men vi må tenke på hele Norge. Dette handler dessverre også om økonomi. Yngve (Hallén, president i Norges Fotballforbund, NFF) ga kvinnefotballen beskjed om at han ikke har et Oljefond å ta av. Da må vi prioritere de grepene som skaper størst effekt for å løfte kvinnefotballen som helhet, sier Kolbotn-leder Hege Jørgensen, som også har et lag i avdeling 01.

Hun er en del av NFFs konkurranseutvalg, som skal se på mulige regelendringer i kampreglementet, men som ikke skal gå konkret inn på om 2. lag skal få lov til å rykke opp på kvinnesiden.

– Akkurat den regelen er vel en felles regel for herre- og damefotballen. Det er mange ting som bare er kopiert fra herrefotballen uten at det er så veldig gjennomtenkt. Det er absolutt noe som må bli sett på. Men man må se på hele strukturen og det bør bli gjort før neste fotballting, mener hun, uten å ville ta ordentlig stilling til om 2. lag burde få lov til å rykke opp eller ei.

Hallén: – Bør være mulig å se på

På det kommende tinget, som arrangeres i regi av NFF den 7. og 8. mars er det foreløpig ikke på agendaen. NFF-president Yngva Hallén oppfordrer imidlertid klubbene til å løfte temaet.

FOTBALLPRESIDENT: NFFs Yngve Hallén Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Det er ikke en sak som er løftet av klubbene nå, men vi vet at de beste lagene har ytret et slikt ønske tidligere. Jeg er enig med Hege Jørgensen om at det absolutt må være mulig å se på dette, men da må man vurdere begge sider av saken og, sier han til VG, og utdyper:

– Vi må blant annet se på reisebelastningen og om klubbene kommer til å stille med samme lag også på bortekamper. Hvis ikke blir det litt feil med tanke på fair play-prinsippet. Men det bør vurderes, og kanskje kan man få det gjennom med noen begrensninger av noe slag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder