TIL SAK? Steinar Nilsen, her fotografert i kontorområdet på Tromsøs hjemmebane Alfheim har engasjert advokat mot sin tidligere arbeidsgiver etter å ha fått sparken i forrige uke.

TIL SAK? Steinar Nilsen, her fotografert i kontorområdet på Tromsøs hjemmebane Alfheim har engasjert advokat mot sin tidligere arbeidsgiver etter å ha fått sparken i forrige uke. Foto:Terje Mortensen,VG

Nilsen-sparkingen er advokatmat – kan ende i retten

Mot heftig etterspill – tre styremedlemmer trakk seg i protest mandag

Steinar Nilsen har engasjert advokat etter å ha fått sparken som trener i Tromsø. Det kan bety rettslig etterspill både mot klubben og enkeltpersoner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forrige ukes sparking av Tippeliga-treneren har fått en tvist mandag: Først melder NRK at Nilsens advokat Torgeir Knutsen har stemplet oppsigelsen som ugyldig, deretter har tre medlemmer fra styret i Tromsøs aksjeselskap trukket seg i protest mot måten Nilsen ble fjernet på.

Knutsen, som også har jobbet innenfor fotballagentbransjen som rådgiver, bekrefter overfor NRK at han representerer Steinar Nilsen og er i en prosess med Tromsø Idrettslag.

Nilsen ble avsatt etter 1-1-kampen mot Sandefjord. Først ville ikke Tromsø-ledelsen begrunne hvorfor den tidligere Italia-proffen forsvant. Så gikk styreleder Per Aronsen i TIL AS (klubbens aksjeselskap) og mente Nilsens lederstil og håndtering av spillere var uforenelig med hva Tromsø etterstreber.

Det får Nilsen-advokaten til å reagere:

– Det er riktig å si at vi reagerer meget sterkt på dette, fordi dette er elementer som er helt nye i forhold til det som er kommet fram tidligere. Først får Steinar beskjed om at han er satt av eller avskjediget eller oppsagt – en beskjed han får muntlig. Så kommer man i ettertid og prøver å begrunne denne sparkingen, for å si det sånn – med mange forskjellige elementer. Det er helt uforståelig, sier Torgeir Knutsen til NRK.

Flere har trukket seg

Også en sak mot privatpersonen Aronsen, som følge av uttalelsene om Nilsens lederstil, kan inngå i et eventuelt etterspill.

– Vi vurderer også om det er grunnlag her for rettslige skritt eventuelt mot andre enn Tromsø Idrettslag som sådan, sier Knutsen til statskanalen.

Brevet fra Nilsens advokat er ikke det eneste Tromsøs AS-styre må forholde seg til den nærmeste tiden. Tre styremedlemmer – Bente Ødegaard, Kjetil Olsen og Trond Vidar Hansen – har trukket seg, kommunisert i en pressemelding gjengitt av lokalavisene Nordlys og iTromsø.

– Vi informerer med dette om at vi med umiddelbar virkning trekker oss fra styret i TIL Holding AS. Bakgrunnen er måten avviklingen av arbeidsforholdet til klubbens hovedtrener ble håndtert på. Vi har derfor valgt å stille våre styreplasser til disposisjon, skriver trioen, som tilhørte styret i aksjeselskapet.

Det kan tyde på at ikke alle i styret var enige om at det beste var å fjerne Steinar Nilsen, noe styreleder Per Aronsen hevdet var enstemmig under pressekonferansen sist uke.

Det gjentar han overfor iTromsø mandag.

– Et samlet styre sto bak den beslutningen, fastholder styrelederen.

Hevdet spillerne var lei

Også blant spillerne har det fremkommet blandede signaler. Da Tromsø begrunnet Nilsen-sparkingen i en pressemelding, etter at lederne først ikke ville svare på hvorfor Nilsen var sparket, gikk det på «misnøye og slitasje i spillergruppen».

Mens lagkaptein Simen Wangberg sa minst mulig om dette, meldte keeper Benny Lekström til iTromsø at han ikke hadde vært med på å fjerne Nilsen.

– Jeg er ikke en av de spillerne. Jeg kan ikke stå bak noe jeg ikke engang får vite om i forveien og ting som er blitt fabrikert i ettertid. Jeg har i hvert fall ikke hatt noe med dette å gjøre, sa Lekström.

Steinar Nilsen har vært både sportssjef og hovedtrener i flere perioder i Tromsø. Han overtok hovedtreneransvaret for foreløpig siste gang høsten 2013 – etter en tid som sjef på en av ishavsbyens hoteller. Klubben rykket ned fra Tippeligaen dette året, men returnerte etter én sesong i 1. divisjon.

Comebacket på toppnivå har ikke vært allverden: Nilsen ledet laget til kun fire seirer på de 20 kampene han rakk som trener.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder